Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας θύματα των κυβερνήσεων και του στρατιωτικού κατεστημένου: πλήρωσαν εισφορά δύο φορές, ΙΚΑ και Μετοχικά Ταμεία


Δείτε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επεισόδια εκμετάλλευσης του χαμηλόβαθμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το πως φέρθηκαν και φέρονται οι κυβερνήσεις και το Στρατιωτικό Κατεστημένο εναντίον των ΕΜΘ, μιας από τις πρώτες απόπειρες Στρατολόγησης Μισιοφόρων Στρατιωτών! 
Τα έτη 1985 για τον Στρατό Ξηράς, 1989 για το Πολεμικό Ναυτικό και το 1990 για την Πολεμική Αεροπορία, προσελήφθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), ως συμβασιούχοι επί της ουσίας, Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ).
Μετά τους άλλαξαν ονομασία και το έτος 1992, έγιναν Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ).
Μετά από (5) χρόνια τους ονόμασαν Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).
Από την ημερομηνία κατάταξής τους, κατέβαλλαν εισφορές αφενός υπέρ των αντίστοιχων Μετοχικών Ταμείων (τα Ταμεία αυτά δεν είναι επικουρικά) και αφετέρου υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας (ΕΛΟΑ).
Οι εισφορές που καταβάλλονταν υπόκειντο, για τα πρώτα πέντε (5) έτη υπηρεσίας τους, σε κρατήσεις υπέρ κύριας (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και επικουρικής (ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ) συντάξεως, αντίστοιχα, διότι είχε αποφασιστεί αυτή η κατηγορία των στρατιωτικών να έχει ως κύριο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ.
Το 2010, με τη μονιμοποίησή τους, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να μεταφέρει τις εισφορές για την κύρια σύνταξη ως άνω ποσά από το ΙΚΑ – ΤΕΑΜ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να λάβουν σύνταξη ενιαία κι όχι διαδοχική. 
Ταυτόχρονα, οι αντίστοιχες εισφορές υπέρ του κλάδου επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), μεταφέρθηκαν υπέρ των Μετοχικών Ταμείων χωρίς να αποδοθούν στους δικαιούχους ΕΜΘ, είτε με την μορφή της επιστροφής αυτών, είτε με τη μορφή ενδεχομένως κάποιου πρόσθετου μερίσματος. 
Τα Μετοχικά Ταμεία των στρατιωτικών, στα οποία επιστράφηκαν τα ποσά από το ΙΚΑ, τα αναγνώρισαν ως «κοινωνικούς πόρους», καθόσον δεν είχαν εγγεγραμμένα τα στελέχη αυτά ως μετόχους τους, δηλαδή δεν τους αναγνώριζαν ως στρατιωτικούς. 
Βολικό για το Στρατιωτικό Κατεστημένο.... Και τολμούν να μιλούν για συναδελφικότητα....
Επέβαλλαν δε στα ίδια άτομα και μόνο σε αυτά, μια ίδια ακριβώς κράτηση (2%), προκειμένου να τύχουν μερισμάτων και εφάπαξ βοηθημάτων για τα πέντε πρώτα έτη τους από την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η μεταφορά των εισφορών επί πενταετίας, του κλάδου ΕΤΕΑΜ προς τα Μετοχικά Ταμεία, παραμένουν στα Μετοχικά Ταμεία παρόλο που τα αυτά δεν προσφέρουν επικουρική σύνταξη αλλά μερίσματα (τα οποία επ’ ουδενί δεν είναι επικουρική σύνταξη). 
Οι εισφορές αυτές, όμως, ούτε έχουν χρησιμοποιηθεί προς όφελος των δικαιούχων ΕΜΘ, ούτε τους έχουν αποδοθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Με επιστολή Εθελοντών Μακράς Θητείας με θέμα: «Αναγνώριση Προϋπηρεσίας Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης – Εθελοντών Μακράς Θητείας» ανέδειξαν και επανέφεραν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές και ζητούν να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες για την επιστροφή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.
Οι συνδικαλιστές ζητούν:
Είτε να επιστραφούν στους δικαιούχους ΕΜΘ τα ποσά που παρακρατήθηκαν από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ από έναν έκαστο εξ αυτών και αποδόθηκαν στα Μετοχικά Ταμεία των στρατιωτικών, ως «κοινωνικοί πόροι». Τα ποσά αυτά οι δικαιούχοι ΕΜΘ τα ξαναπλήρωσαν, προκειμένου να αναγνωρίσουν τη μετοχική τους σχέση για τα πέντε πρώτα έτη της κατάταξής τους.
Είτε να τους καταβληθεί πρόσθετο μέρισμα, με αναγνώριση της μετοχικής τους σχέσης με τα οικεία Ταμεία, από της κατάταξής τους στις ΕΔ και από τους ΕΛΟΑ των αντίστοιχων Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ. Να μην απαιτείται η επιπλέον καταβολή του 2% και συνεπώς να τους αποδοθεί το εφάπαξ για το σύνολο του εργασιακού τους βίου, αφού έχουν ήδη ληφθεί οι προβλεπόμενες εισφορές από αυτούς.
Το Υπουργείο Άμυνας σφυρίζει αδιάφορα και παίζει την κολοκυθιά...
Το πρόβλημα που δημιούργησαν παραμένει Άλυτο...
Την κυβέρνηση βεβαίως την βολεύει αυτή η κατάσταση...
Οι Μισθοφόροι Στρατιώτες βγάζουν κανένα συμπέρασμα;
Κατανοούν πως τους βλέπει το Στρατιωτικό Κατεστημένο  και οι Κυβερνήσεις;
KANENAΣ ΝΕΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΛΙΜΕΝΙΚΟ-ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου