Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Τα ζητήματα του Ελληνο-τουρκικού διαλόγου στην συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί μιας και μοναδικής διαφοράς με το Τουρκικό κράτος, αυτό της υφαλοκρηπίδας, αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ότι άλλα είναι τα επίδικα του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού.
Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας είναι πολύ αναλυτικό.
Σημασία όμως έχει να τονίσουμε ότι κανένα κράτος δεν βρίσκεται σε "Άμυνα". Και τα δύο ασκούν επιθετική-επεκτατική πολιτική καθώς αναζητούν την στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου τους. Ταυτόχρονα, η εθνικιστική ρητορεία επιχειρεί να συγκαλύψει τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς η κρίση βαθαίνει και κάθε αστικό σχέδιο ανατροφοδότησης της κερδοφορίας των αστικών τάξεων έχει ως καύσιμη ύλη τα δικαιώματα των εργαζομένων, που κατοχυρώνουν ρόλο Αναλώσιμου Σκλάβου!
Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός όμως έχει και ορισμένα ακόμη κρίσιμα χαρακτηριστικά:
καταρχήν, και τα δύο κράτη εργαλειοποιούν τις μειονότητες και το προσφυγικό ζήτημα. Το ελληνικό κράτος εφαρμόζει αισχρές Επαναπροωθήσεις προκειμένου να υπερασπίσει τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο και να αναβαθμιστεί ευρωπαϊκά επενδύοντας στον κατασταλτικό του ρόλο, ενώ είναι γνωστό το τι εκμετάλλευση και καταπίεση βιώνουν οι πρόσφυγες-μετανάστες στην Τουρκία που θέλει να παίξει ρόλο "προστάτη".
Ταυτόχρονα και τα δύο κράτη έχουν τρομερές ευθύνες για την συμμετοχή τους στους βρώμικους πολέμους του ΝΑΤΟ, ενώ και οι αυτοτελείς πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας ανατροφοδοτούν το προσφυγικό ζήτημα.
Η αστική πολιτική και στα δύο κράτη έχει συνέχεια εντός και εκτός συνόρων, ενώ ταυτόχρονα οι όποιες στρατηγικές βλέψεις τους αλληλοδιαπλέκονται με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η Τουρκία σε πιο αυτόνομο ρόλο επιχειρεί να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ το ελληνικό κράτος μετατρέπεται στο βασικό πολεμικό προπύργιο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και διεκδικεί προωθημένο ρόλο στο πλαίσιο των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ.
Η πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στον κόσμο της εργασίας και την νεολαία είναι πολύ συγκεκριμένη: 
   Για το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου και της Καταστολής και για την συγκρότηση του Αντίπαλου Δέους απέναντι στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της αστικής τάξης, τον απειλητικό για τους λαούς μας ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό, τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, προτείνουμε τον κοινό αγώνα των εργαζομένων σε Ελλάδα και Τουρκία, 
την συναδέλφωση των φαντάρων και στις δύο ακτές του Αιγαίου, 
τον κοινό εργατικό διεθνιστικό αντικυβερνητικό, 
αντιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό αγώνα, 
την σύγκρουση με το αστικό Κράτος Άμυνας/Ασφάλειας 
και τον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό που θεωρεί εργαζόμενους-νεολαία-πρόσφυγες-μειονότητες "εσωτερικό εχθρό". 

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:
Σαμπάχ»: Τα επτά ζητήματα που θα θέσει ο Τσαβούσογλου στην Ελλάδα
Την ατζέντα που κουβαλάει στις βαλίτσες του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα αποκαλύπτει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στην ιστοσελίδα της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια, μεταξύ των οποίων Αιγαίο, ανατ. Μεσόγειο, Κύπρο, μειονότητα.
Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η «Σαμπάχ», είναι:
-ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
-Υφαλοκρηπίδα
-Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
-Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
-Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
– Ζητήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη δυτική Θράκη
-Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό (το δημοσίευμα αναφέρει λάθος Βρυξέλλες), όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Η εθνική ταυτότητα δεν ορίζεται από συνθήκες

Στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθούν επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, «και το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αθήνα, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας στη «Σαμπάχ», ο πρόεδρος της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου είπε ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει συνθήκη που να καθορίζει την εθνική ταυτότητα μιας κοινότητας που ζει σε μια περιοχή. Η Λωζάνη δεν συντάχθηκε για αυτό το σκοπό. Στη Λωζάνη, κι οι Έλληνες (Ρωμιοί) της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται ‘ως μη μουσουλμάνοι’, αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους αποκαλεί Έλληνες (Ρωμιούς), ακόμη και στις ταμπέλες των εκκλησιών τους γράφεται η λέξη ‘Ρωμιός’».

Προειδοποίηση Τουρκίας για τους γκιουλενιστές

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα δώσει βαρύτητα, αλλά και… προειδοποιήσεις στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και των γκιουλενιστών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Η Ελλάδα ανοίγει την επικράτειά της σε μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί εναντίον της Τουρκίας. Η Ελλάδα έγινε το καταφύγιο των τρομοκρατών, παρέχοντας πολιτικό άσυλο σε περισσότερα από 2.000 μέλη της FETÖ. Η Τουρκία θα προειδοποιήσει την Αθήνα ώστε να άρει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως αναφέρεται, εννοώντας ενδεχομένως τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου