Ένα μπλουζάκι και ένα κύπελλο στην υπηρεσία της αλληλεγγύης, ή πως το ποδόσφαιρο μπορεί να νικά τα συστημικά ΜΜΕ.
Όλες τις μέρες των ανηλεών και βάρβαρων βομβαρδισμών της Γάζας, στην Ελλάδα είμασταν αντιμέτωποι και με τον κρατικοδίαιτο μηχανισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται αναφορά ειδική – το ζήσαμε όλοι, μας έφεραν στα όρια του εγκεφαλικού. Εκεί που τους έφερε σήμερα ο κόσμος του ΠΑΟΚ.
Ο ΠΑΟΚ ξημέρωσε σήμερα, Κυριακή, Κυπελλούχος Ελλάδας για όγδοη φορά στην ιστορία του, για τέταρτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια. Ο ΠΑΟΚ χτες, μαζί με το Κύπελλο, έβαλε την Παλαιστίνη σε πρώτο πλάνο, με τον Μεντχάτ Μοχσέν Ουάρντα, τον Αμρ μας, να πανηγυρίζει όχι με την ολόφρεσκη επίσημη φανέλλα του Κυπελλούχου, που φορούσαν οι συμπαίκτες του, αλλά με ένα τι-σερτ που έγραφε Λευτεριά στην Παλαιστίνη στα αγγλικά, Free Palestine. Σε όλες τις φωτογραφίες των πανηγυρισμών, της νίκης, της μεγάλης γιορτής, ο Αμρ είναι στο κέντρο, με τους συμπαίκτες του γύρω του να ενισχύουν το χρωματισμό μήνυμα δημιουργώντας ένα ασπρόμαυρο τείχος χαράς και αισιοδοξίας, γύρω από το μήνυμα του αγώνα που συνεχίζεται και που η νίκη του θα αποτελέσει πανανθρώπινη γιορτή.
Η νίκη επί του Ολυμπιακού μες στο ΟΑΚΑ θα έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, και δικαίως. Πάντα, ως τέτοια, συνήθως απασχολεί πολύ περισσότερο τους τίτλους, όταν, μετά τον αγώνα, γράφεται η είδηση. Όμως τώρα, είναι πολλοί και οι τίτλοι που αναφέρονται στο μπλουζάκι του γλυκύτατου αυτού αγοριού από την Αίγυπτο κι ακόμη περισσότερα τα κείμενα που φιλοξενούν τις φωτογραφίες των πανηγυρισμών, με κεντρική αυτή του Αμρ: με κεντρική, και στο κέντρο, το αίτημα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη.
Στον κυβερνητικό αγώνα για πλήρη έλεγχο των μέσων, στα άρθρα που έγραφαν διθύραμβους για το «Ισραήλ της αυτοάμυνας» και στην υποτελή στο Ισραήλ πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η λαϊκή απάντηση είναι οι διαδηλώσεις, είναι ο δρόμος, και τώρα είναι και το γήπεδο, και ένα μπλουζάκι, το μπλουζάκι του Ουάρντα που συμπληρώνει άξια το ιστορικό σύνθημα του λαού του δικέφαλου «Τούμπα, Ιράν, Καμπότζη, Βιετνάμ».
Ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς κατακτήσεων του λαού του ΠΑΟΚ αυτές τις μέρες. Αγνόησε και νίκησε τις ηλίθιες απαγορεύσεις που δήθεν γίνονται λόγω της πανδημίας, ήρθε στην Αθήνα, νίκησε και, την ώρα της νίκης, έβαλε στο κέντρο την αγωνιζόμενη Παλαιστίνη. Με μια φωτογραφία πολυσήμαντη και πιο δυνατή από τη λίστα Πέτσα. Με μια φωτογραφία που φέρνει δίπλα μας τους γηπεδικούς λαούς που τραγουδούν στις κερκίδες της ήττας ή της νίκης για την Αγαπημένη Παλαιστίνη.
Και τώρα ας περιμένουμε το νόμο που θα απαγορεύει τα πολιτικά συνθήματα στα γήπεδα, αλά Καταλωνία. Για να τον αγνοήσουμε, και να συνεχίσουμε να φωνάζουμε το σύνθημά μας συμπληρωμένο: Τούμπα, Ιράν, Καμπότζη, Βιετνάμ και Παλαιστίνη.
υγ Στα χάιλάιτς όσων προηγήθηκαν της νίκης του ΠΑΟΚ, οι «λαοπρόβλητοι» δημοσιογράφοι που δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν τα πέντε πούλμαν υπέροχα ΠΑΟΚια που νίκησαν απαγορεύσεις και αρχές, και ήρθαν στην Αθήνα, γνωρίζοντας ότι δε θα δουν την ομάδα μας. Προτείνω να προσκληθούν όλοι στην Τούμπα για να παρακολουθήσουν από τη Θ4 το επόμενο ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ. Μετά θα ξέρουν.
Λαμπρινή Θωμά από ΤΗΕ PRESS PROJECT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου