Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Αποφυλακίζουν τον χρυσαυγίτη ναζί Τσακανίκα!

Με ομόφωνη απόφασή του και θετική πρόταση από την εισαγγελέα της έδρας, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε χθες την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του νεοναζιστή Γεώργιου Τσακανίκα. Ο Τσακανίκας αποφυλακίζεται με τους γελοίους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Στην κεντρική φωτογραφία ο Καζαντζόγλου και Τσακανίκας, κρατώντας σημαία των SS, χαιρετούν τον… ήλιο.

Πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφάσισε ομόφωνα την αποφυλάκιση του Τσακανίκα ήταν η Μαρία Τόμου, μέλη οι Αργυρώ Κανελλοπούλου, Σταυρούλα Κατσαβού-Ρούτση, Ευαγγελία Δαούτη και Δομνίκη Λασπά και εισαγγελέας που πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του νεοναζιστή ήταν η Βιργινία Σακελλαροπούλου.

Ήταν η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης του Τσακανίκα. Είναι ο πρώτος καταδικασμένος χρυσαυγίτης που υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης, στις 6 Δεκέμβρη. Συζητήθηκε στις 13 Γενάρη και απορρίφθηκε ομόφωνα. Ο Τσακανίκας υπέβαλε σχεδόν αμέσως (σε ασυνήθιστα μικρό χρονικό διάστημα μετά την απόρριψη της πρώτης αίτησης) δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο ορίστηκε να εκδικαστεί στις 7 Απρίλη. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση, όμως, ζήτησε αναβολή, αλλάζοντας δικηγόρο (πήρε τη Β. Πανταζή, δικηγόρο του Μπούκουρα στη δίκη της ΧΑ), η οποία δήλωσε (μέσω αγγέλου) κώλυμα. Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 12 Μάη και είχε την αίσια κατάληξη για τον νεοναζιστή εγκληματία.

Ο Τσακανίκας ήταν μαζί με τον Πατέλη και τον Καζαντζόγλου από τα βασικότερα στελέχη της Τοπικής της Νίκαιας, μέλος του Πενταμελούς και ιδεολογικός καθοδηγητής και εκπαιδευτής στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας.





Πατέλης, Τσακανίκας και Καζαντζόγλου, στα γραφεία της Τοπικής της Νίκαιας του νεοναζιστικού μορφώματος, χαιρετούν… πατριωτικά

Ο Τσακανίκας ήταν και άτομο ειδικών αποστολών. Είχε οριστεί από τον Λαγό ως αυτός που θα τρομοκρατούσε τον Δήμου, ώστε να καταθέσει για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, ότι δεν είχε καμία σχέση η ΧΑ. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το Βούλευμα 215/2015, με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν τα μέλη και στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος, που αναφέρεται στη συνάντηση του Τσακανίκα με τον Δήμου:

«Πέραν των προαναφερομένων, ο επίσης κατηγορούμενο Γεώργιος Δήμου, κατά τη συμπληρωματική του απολογία ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας – Εφέτη στις 24-2-2014, ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας του τηλεφώνησε στις 19-9-2013 (δύο ημέρες μετά την δολοφονία του ΦΥΣΣΑ) και ζήτησε επιτακτικά να συναντηθούν. Πράγματι συναντήθηκαν στις 19-9-2013 (…) Κατά τη συζήτησή τους αυτή ο Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας απαίτησε απ΄ αυτόν (δηλαδή τον Γεώργιο Δήμου), με τρόπο άκρως απειλητικό, να καταθέσει ενώπιον των αρμόδιων Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών, ότι στις 17-9-2013 ήταν, δήθεν τυχαία, στο Κερατσίνι, είδε τη φασαρία, τηλεφώνησε αμέσως στον Γ. Ρουπακιά και του ζήτησε να πάει εκεί, ώστε με τη μεθόδευση αυτή να μην εμπλακεί ο πυρήνας της Νίκαιας και ότι είναι προτιμότερο να πάει αυτός φυλακή (…) Ο κατηγορούμενος Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας επιβεβαιώνει τη συνάντησή του αυτή με τον Γεώργιο Δήμου, η οποία, όπως ο ίδιος αναφέρει, έγινε κατόπιν προτροπής του βουλευτή Ιωάννη Λαγού, αλλά αρνείται το περιεχόμενο της συνομιλίας στο σύνολό της» (σελίδες 923 και 924 του Βουλεύματος).

Ο Τσακανίκας, με την παρουσία των Πατέλη, Καζαντζόγλου και Ρουπακιά, είχε αναλάβει, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης στον ποταμό Νέδα, να υπαγορεύει τον όρκο που έδιναν τα δόκιμα μέλη της ΧΑ. Όρκο που δεν ταιριάζει σε μέλη αστικού πολιτικού κόμματος, αλλά παραπέμπει ευθέως στον εθνικοσοσιαλισμό. Παραθέτουμε ένα ακόμη απόσπασμα από το Βούλευμα 215/2015, με το οποίο παραπέμφθηκαν τα μέλη και στελέχη της ΧΑ: «Ορκίζομαι ότι (…) ούτε τον αρχηγό θα εγκαταλείψω, ούτε ζωντανό, ούτε νεκρό (…) Εκείνοι όμως που προτίμησαν να προδώσουν όλους αδίστακτα θα τιμωρήσω» (σελίδα 922 του Βουλεύματος).

Ο Τσακανίκας εκπαιδεύει τον Ρουπακιά στις πολεμικές τέχνες, στην κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κακώς τον αθώωσε για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα (είχε κατηγορηθεί για απλή συνέργεια) και κακώς του έδωσε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Τουλάχιστον τον έστειλε στη φυλακή, απ’ όπου, όμως, ένα άλλο δικαστήριο, εξ ορισμού ανώτερο καθώς είναι Πενταμελές Εφετείο, τον αποφυλακίζει. Είναι ο δεύτερος χρυσαυγίτης που αποφυλακίζεται και το γεγονός δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ανησυχίες ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου