Ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία και επέκριναν την καταστολή των διαδηλώσεων στην Κολομβία, όπου τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την φορολογική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση, ενώ νέες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε έχει εκφράσει την απόλυτη στήριξή του στις δυνάμεις της τάξης. Χθες Τρίτη το βράδυ διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα στη Μπογοτά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά πολίτες και να τραυματιστούν 27 αστυνομικοί.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου εναντίον ενός νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο έκτοτε έχει αποσυρθεί, όμως μετατράπηκαν σε γενική διαμαρτυρία κατά της δεξιάς κυβέρνησης και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, κυρίως στην πόλη Κάλι.
Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, η οποία ξεκίνησε το κίνημα, δεν απέσυρε την έκκλησή της για διαδηλώσεις σήμερα, αυτή τη φορά και εναντίον της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.
“Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τα γεγονότα στην πόλη Κάλι της Κολομβίας, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήταν αντίθετοι σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας κάποιους από αυτούς”, δήλωσε η Μάρτα Χουρτάδο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.
Κλιμάκωση της βίας
Ο Συνήγορος του Λαού, μια κρατική υπηρεσία προστασίας των δικαιωμάτων, είχε κάνει λόγο τη Δευτέρα το πρωί για 19 νεκρούς, 89 αγνοούμενους και 846 τραυματίες, εκ των οποίων 306 πολίτες. Η ΕΕ εκτίμησε ότι “προτεραιότητα αποτελεί ο τερματισμός της κλιμάκωσης της βίας και η αποφυγή οποιασδήποτε δυσανάλογης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας”.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν άλλες απώλειες ζωών”. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε “να τερματιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων” και η “στρατιωτικοποίηση των πόλεων”. Διαδηλωτές έκλεισαν ξανά χθες τους δρόμους σε τουλάχιστον τέσσερις περιοχές, ανάμεσά τους η Μπογοτά και η Κάλι.
Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας δεκάδες άνθρωποι επιτέθηκαν σε 16 αστυνομικά τμήματα χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις αρχές.
“Η κλιμάκωση της βίας αυτό το βράδυ είναι κτηνώδης”, σχολίασε η δήμαρχος της Μπογοτά, η Κλαούντια Λόπες, αφού ζήτησε τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια προσωρινών κέντρων κράτησης. Η ίδια έκανε λόγο για “αστυνομικούς που επλήγησαν από σφαίρες, τραυματίστηκαν από αιχμηρά όπλα” ή παρά λίγο να καούν ζωντανοί.
“Τίποτα δεν δικαιολογεί να υπάρχουν ένοπλοι οι οποίοι κρύβονται πίσω από τη νόμιμη επιθυμία των πολιτών να διαδηλώνουν και βγαίνουν για να πυροβολήσουν εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων και επιτίθενται βίαια στους αστυνομικούς μας”, κατήγγειλε ο Ντούκε.
Η κατάσταση στην Κάλι έχει επιδεινωθεί από τη Δευτέρα το βράδυ. Στην πόλη έχει αναπτυχθεί ο στρατός από την Παρασκευή, όμως οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 33 μόνο τη Δευτέρα.
Λόγω του αποκλεισμού κεντρικών οδών και αρτηριών προκαλούνται ελλείψεις σε καύσιμα και υπάρχουν ανησυχίες για τη μεταφορά φορτηγών με οξυγόνο και ιατρικό εξοπλισμό εν μέσω πανδημίας covid-19.
Ο υπουργός Άμυνας Ντιέγο Μολάνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στην Κάλι επιπλέον 700 στρατιωτών, 500 μελών της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών (Esmad) και 1.800 αστυνομικών και κατήγγειλε ότι τα βίαια επεισόδια ενορχηστρώνουν ένοπλες ομάδες.
Πίεση του δρόμου
Ο Ντούκε πήγε ένα βήμα παρά κάτω χθες λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας γίνονται στόχος αυτών των ομάδων οι οποίες έχουν στόχο να αναλάβουν τον έλεγχο των παλαιών προπυργίων των ανταρτών Farc.
Υπό την πίεση των διαδηλωτών ο υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας παραιτήθηκε τη Δευτέρα. Την προηγουμένη ο Ντούκε είχε αποσύρει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο συντηρητικός πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου έχει καταβαραθρωθεί στο 33%, αντιμετώπισε διαδηλώσεις και το 2019. Τώρα δεσμεύθηκε να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, από το οποίο θα έχουν αφαιρεθεί τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα, μεταξύ αυτών και η αύξηση του ΦΠΑ.
Η Κολομβία είναι αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού. Συνολικά έχει καταγράψει περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 75.000 θανάτους λόγω covid-19. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 6,8% το 2020 και η ανεργία έφτασε το 16,8%, ενώ το ποσοστό φτώχειας ανέβηκε στο 42,5%.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου