ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ Μητσοτάκης και ΗΠΑ
Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η βία στο Αφγανιστάν αυξήθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καταγράφει έκθεση αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η βία στο Αφγανιστάν αυξήθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καταγράφει έκθεση αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
O αριθμός των λεγόμενων επιθέσεων με πρωτοβουλία του εχθρού -τις εξαπολύουν κυρίως οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν- αυξήθηκε σχεδόν κατά 37% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση αυτή του γραφείου του ειδικού γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR).
Επιπλέον, οι απώλειες στις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας ήταν «σημαντικά περισσότερες» συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός των εκ των έσω επιθέσεων στις δυνάμεις ασφαλείας επίσης αυξήθηκε, κατά 82% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν υπερδιπλάσιες απώλειες από τις επιθέσεις εκ των έσω, σημειώνεται στην έκθεση.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν έχει ήδη καταγράψει αύξηση 29% των απωλειών μεταξύ των αμάχων κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Οι ΗΠΑ και ακολούθως το ΝΑΤΟ αποφάσισαν στα μέσα Απριλίου να αποσύρουν τα 9.600 μέλη της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που παραμένουν στο Αφγανιστάν, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχία για το κατά πόσο οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν θα καταφέρουν να προστατεύσουν την κυβέρνηση χωρίς διεθνή στήριξη.
Στο μεταξύ, η ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη συναντά δυσκολίες. Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στο Κατάρ από τον Σεπτέμβριο χωρίς όμως να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.
Παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι εάν η διεθνή στρατιωτική δύναμη αποσυρθεί χωρίς να υπάρξει πολιτική λύση στη σύρραξη, η χώρα μπορεί να βυθιστεί σε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου