Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ειδικές δυνάμεις: Βιασμός στο Μεγάλο Πεύκο

▸Το μεγάλο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στο στρατό και η χρήση του βιασμού ως τιμωρία ανοίγει η σοβαρή επώνυμη καταγγελία 32χρονου σήμερα άντρα για το βιασμό που υπέστη πριν μια δεκαετία όταν υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο. Όπως ο ίδιος καταγγέλλει, η εγκληματική ενέργεια συνέβη κατ’ εντολή του λοχαγού του μετά από διαπληκτισμό που είχαν. Στη φρικαλέα ενέργεια εμπλέκονται τρεις φαντάροι και τρεις στρατιωτικοί που μετέφεραν τον 22χρονο τότε στρατιώτη στο ιατρείο και στη συνέχεια τον νάρκωσαν και τον βίασαν. «Αποδεικνύεται ότι η σιωπή για τέτοια περιστατικά είναι ο κανόνας, η συνήθης στάση μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις» τονίζει στην καταγγελία του το Δίκτυο Σπάρτακος, που ζητάει την άμεση απομάκρυνση των εμπλεκόμενων από το στράτευμα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του 32χρονου, οι τρεις στρατιώτες, οι οποίοι στις 21 Μάιου του 2009 συνέργησαν στον βιασμό του καταγγέλλοντος, είχαν καταγωγή από την Κρήτη. Επίσης, δύο ημέρες μετά το συμβάν τόσο το θύμα όσο και οι τρεις στρατιώτες έλαβαν αναβολή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Παρατηρήσεις του Δκτύου Σπάρτακος για τις καταγγελίες βιασμού στρατιώτη στις ειδικές δυνάμεις:

Αηδιασμένοι περισσότερο, παρά σοκαρισμένοι, αφού σε αντίθεση με μεγάλα ΜΜΕ δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν ακούσαμε σήμερα τις καταγγελίες περί βιασμού πρώην στρατιώτη και προσπαθώντας να μην ξεφύγουμε όσον αφορά το λόγο μας, αν και μάλλον θα έπρεπε, παρατηρούμε τα εξής:

1) Το ΓΕΣ και το Υπουργείο Άμυνας αποφεύγουν να πάρουν θέση λέγοντας ότι “η στρατιωτική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη”.
Δεν διακηρύσσει καν την πρόθεση να διατάξει έρευνα σε κάθε κατεύθυνση. Η στάση του αυτή είναι κάτι περισσότερο από αντιφατική.
Σε πρόσφατα παραδείγματα, όπως η αυτοκτονία του Κυριάκου που υπηρετούσε στο ΚΕΤΧ και ο θάνατος του Εύζωνα στην Προεδρική Φρουρά, αλλά και σε ανάλογες περιπτώσεις, οι στρατιωτικές αρχές δεν περίμεναν τη στρατιωτική δικαιοσύνη να αποφασίσει, αλλά έσπευσαν να δηλώσουν πχ στην περίπτωση του Κυριάκου ότι δεν υπήρχε μπούλινγκ. Αποδείξαμε το αντίθετο, ενώ ακολούθησαν οι κωμικοτραγικές αν όχι θλιβερές ΕΔΕ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παράδοση στο κουκούλωμα και τη συγκάλυψη.

2) Όπως δήλωσε ο καταγγέλλων , εμπνεύστηκε από το κίνημα me too, αυτό το υπέροχο, δυναμικό και θαρραλέο κίνημα ενάντια στη σεξουαλική και κάθε άλλου είδους βία από ισχυρούς συνήθως ανθρώπους, τις περισσότερες φορές σε βάρος γυναικών.
Το κίνημα έδειξε να αγκαλιάζει η πολιτεία, με αποκορύφωμα την κλήση της Μ. Μπεκατώρου από την ΠτΔ, δίχως να περιμένει (και καλώς έπραξε) να βγει κάποια δικαστική απόφαση.
Η Κυβέρνηση βέβαια προσπάθησε να καλύψει τον εκλεκτό της στο Εθνικό Θέατρο αλλά το προσπερνάμε. Παύθηκε τελικά υπό την πίεση του κινήματος, δίχως και πάλι να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.
Πολλοί φορείς εξουσίας κάλεσαν θύματα τέτοιων εγκλημάτων να τα καταγγείλουν.
Θα καλέσουν επιτέλους να γίνει το ίδιο και όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις;
Γιατί δεν προτρέπει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δημόσια και ρητά όσους υφίστανται όχι μόνο σεξουαλική αλλά και κάθε άλλους βία στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων να το καταγγείλουν, δημόσια ή στα δικαστήρια;
Γιατί ορθώνουν στεγανά στο στρατό και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μηνύουν, δίχως νομικά ερείσματα, όπως αποδεικνύεται εμάς, το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ που αγωνιζόμαστε για να πάψει όλη αυτή η σαπίλα;
Θα καλέσουν λοιπόν τα θύματα να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν;

3) Ποια είναι η στάση των κομμάτων, ιδιαίτερα όσων αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά;
Μέχρι στιγμής καμία.
Πρέπει να πάρουν θέση.
Να επεκταθεί ή όχι το κίνημα me too στο στράτευμα;

4) Γιατί δεν αλλάζει επιτέλους το αντισυνταγματικό άρθρο 77 του στρατιωτικού κανονισμού που λέει ότι εκτελείς τη διαταγή και μόνο μετά δικαιούσαι να παραπονεθείς, εκτός από την περίπτωση διαταγής για συμμετοχή σε πραξικόπημα;
Δεν γνωρίζουν ότι η τυφλή υπακοή δεν βρίσκει έρεισμα στο Σύνταγμα;
Τι σημαίνει λοιπόν τυφλή υπακοή;
Ότι υποχρεούμαι να εκτελέσω διαταγή ανώτερου για βιασμό, άσκηση βίας, βασανιστηρίων, ή να αποκεφαλίζω κουτάβια, κατά το πρόσφατο παρελθόν;
Φυσικά και όχι.
Τυφλή υπακοή δεν υπάρχει και οι φυσικοί αυτουργοί που εκτέλεσαν τις φρικτές αυτές “διαταγές”, φέρουν ακέραιη την ποινική ευθύνη της πράξης τους μαζί με τον ηθικό αυτουργό.

5) Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα συμμετείχαν ή γνώριζαν για το περιστατικό περισσότερα από πέντε άτομα.
Έχετε σκεφθεί ότι πρόκειται περί ομερτάς μίας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων;
Από όλους αυτούς κανένας δεν βρέθηκε να μιλήσει.
Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος;
Δόθηκαν ανταλλάγματα σε κάποιους;
Απειλήθηκαν;
Αποδεικνύεται ότι η σιωπή για τέτοια περιστατικά είναι ο κανόνας, η συνήθης στάση μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

6) Πού είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Ο τότε λοχαγός θα είναι αντισυνταγματάρχης ή συνταγματάρχης πιθανότατα.
Βρίσκεται στις Ένοπλες Δυνάμεις;
Διοικεί μονάδα;
Τι άλλο μπορεί να έχει κάνει;
Θα περιμένει το ΓΕΣ να τελεσιδικήσει η απόφαση και μετά θα τον απομακρύνει;
Τα υπόλοιπα στελέχη;
Οι στρατιώτες;
Εργάζονται;
Μήπως μπήκαν στα σώματα ασφαλείας, παίρνοντας τα μόρια των ειδικών δυνάμεων;
Να εντοπιστούν και να τεθούν σε διαθεσιμότητα άμεσα!

7) Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει σοβαρή έρευνα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποκαλύψαμε έρευνες στον πρωκτό στρατιωτών στην Κω, παρενοχλήσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μπούλιγκ, τον τραυματισμό στη Λάρισα μετά από εκδικητική διαταγή σε στρατιώτη με συμπτώματα υπερκόπωσης κ.ά. Αυτή η ομερτά αναδεικνύει τον κίνδυνο ύπαρξης και άλλων περιστατικών που δεν καταγγέλθηκαν εξαιτίας κυρίως της αυθαιρεσίας, της εκδικητικότητας και της ανομίας που επικρατεί στον ελληνικό στρατό.

8) Καλά θα κάνει η στρατιωτική δικαιοσύνη να μας διαβάζει, είτε της αρέσουν αυτά που γράφουμε είτε όχι, διότι, τι να κάνουμε εμείς αποκαλύπτουμε εγκλήματα και οφείλει να ερευνά τις καταγγελίες ανεξάρτητα από το εάν της αρέσει αυτός που τις δημοσιεύει.
Όπως ακριβώς (κατ’ εξαίρεση βέβαια) έγινε πρόσφατα στη Λάρισα.

9) Δεν είναι μόνο οι βιασμοί.
Είναι ένα ολόκληρο σύστημα βίας, σωματικής και ψυχολογικής, αντρίλας και επιθετικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στις Ειδικές Δυνάμεις.
Ασκούν βία για να πορρώνουν τους υφιστάμενους και στη συνέχεια να ασκούν και οι ίδιοι βία στο μετανάστη, τον αιχμάλωτο και την επόμενη μέρα το φοιτητή, τον εργαζόμενο, το διαδηλωτή, τον κρατούμενο ως μέλη των σωμάτων “ασφαλείας” όπου, για να διορισθεί κανείς, μετρούν ιδιαίτερα τα μόρια των ειδικών δυνάμεων.
Οι οποίες είναι σώμα που κυριαρχούν φασιστικές αντιλήψεις, βίαιο, αλυτρωτικό, ξενοφοβικό, αντιλαϊκό, πατριαρχικό, αντιδραστικό.
Που φθάνει στο σημείο ακόμα και να βιάζει όχι απαραίτητα για ικανοποίηση σεξουαλικών επιθυμιών, αλλά πολύ περισσότερο για τον πλήρη εξευτελισμό και υποταγή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
Ο βιασμός είναι η κορύφωση σειράς περιστατικών βίας και εξευτελισμού.

10) Όσοι έχουν υποστεί, τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές να επικοινωνούν μαζί μας, να καταγγέλλουν δημόσια και θα είμαστε στο πλευρό τους.
Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα .
Δεν πρέπει να ντρέπονται για ό,τι τους συνέβη.
Δεν τους αξίζει να μένουν ατιμώρητοι οι βιαστές και βασανιστές τους!
Η δημοσιότητα θέτει και τους δικαστές προ των ευθυνών τους.
Τους πιέζει.
Το ίδιο να κάνουν και όσοι γνωρίζουν για τέτοια περιστατικά.
Είμαστε στο πλευρό όλων σας αλλά κυρίως των θυμάτων!

Το συμπέρασμα είναι ότι το απόστημα πρέπει επιτέλους να σπάσει σε ένα χώρο στον οποίο είναι πολύ μεγάλο:
Στις Ένοπλες Δυνάμεις .
Όποιος δηλώνει ότι πονάει για τα θύματα δεν δικαιούται να μην πονά όταν ο θύτης είναι ο στρατός.
Φτάνει πια με την υποκρισία και τη σιωπή!
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου