Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Αμερικανικό αντιτορπιλικό διέπλευσε τον Βόσπορο και πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέπλευσε σήμερα τον Βόσπορο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, με φόντο την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Το αντιτορπιλικό USS Laboon διέπλευσε τα Δαρδανέλια και κατόπιν τον Βόσπορο, συνοδευόμενο από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, ανέφερε το πρακτορείο, αναρτώντας και φωτογραφίες του.

Στα μέσα Απριλίου οι ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια να αναπτύξουν δύο πολεμικά πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχαν αναφέρει τότε αξιωματούχοι και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που ρυθμίζει το καθεστώς της ναυσιπλοΐας στα Στενά, ορίζει ότι οι μη παρευξείνιες χώρες οφείλουν να ενημερώνουν 15 ημέρες νωρίτερα για τη διέλευση των πλοίων τους.

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης των δύο αμερικανικών πλοίων, που τελικά ακυρώθηκε τον Απρίλιο, σημειώθηκε σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και θεωρήθηκε ως ένδειξη υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Η αποστολή ακυρώθηκε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος είχε προτείνει τότε στον Ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε μια τρίτη χώρα και του ζήτησε «να μειωθούν οι εντάσεις» στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη στη Γενεύη.

Την Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον φέτος το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου