Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Μήνυση κατά του επικεφαλής της Frontex για συκοφαντική δυσφήμηση

φωτογραφία αρχείουAP Photo/Virginia Mayo
Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), κατέθεσε μήνυση κατά του διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, κατηγορώντας τον για «συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου».
Αφορμή για τη μήνυση αποτέλεσαν οι δηλώσεις Λετζέρι όπως καταγράφηκαν σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 5 Ιουνίου του 2021.
Το δημοσίευμα

«Πηγές το Anadolu και η τουρκική ακτοφυλακή»

Διευθυντής Frontex: Τουρκική προπαγάνδα τα περί παράνομων επαναπροωθήσεων

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα γίνονται νόμιμες αναχαιτίσεις ενώ αναφέρεται και στις προκλήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής

Διευθυντής Frontex: Τουρκική προπαγάνδα τα περί παράνομων επαναπροωθήσεων | tanea.gr
TANEA Team 5 Ιουνίου 2021 | 11:29

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φαμπρίς Λεζερί. Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο γάλλος αξιωματούχος αναγνωρίζει, πάντως, ότι γίνονται αναχαιτίσεις, οι οποίες, επεξηγεί κατηγορηματικά ότι εμπίπτουν στο πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Παράλληλα, μιλά για τις επικίνδυνες προκλήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Οι ισχυρισμοί για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών ξεκίνησαν από βίντεο που μεταδόθηκαν από ορισμένα μίντια. Τα βίντεο είχαν δοθεί από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγές της τουρκικής ακτοφυλακής» λέει κατηγορηματικά ο Λεζερί, δίνοντας εξαρχής τον τόνο της θέσης του για την υπόθεση των pushbacks μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για την οποία ο ίδιος και η Frontex έχουν δεχθεί ισχυρή κριτική και βρίσκονται στο στόχαστρο ερευνών.

Σύμφωνα με τον Π. Δημητρά, ο ισχυρισμός πως δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών και, κυρίως, πως οι σχετικοί ισχυρισμοί βασίζονται μόνο ή κυρίως σε βίντεο που έχουν δοθεί από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και την τουρκική ακτοφυλακή «είναι ψευδείς και συκοφαντικοί για το ΕΠΣΕ και για τα εκπροσωπούμενα από αυτό θύματα παράνομων και μάλιστα βίαιων απελάσεων από το ελληνικό έδαφος».

Στη μήνυσή του, ο κ. Δημητράς Αναφέρει επίσης τα παρακάτω:

«Μόλις στις 4 Μαΐου 2021, το ΕΠΣΕ υπέβαλε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου και σε άλλες αρχές τη συνημμένη μηνυτήρια αναφορά για 147 παράνομες απελάσεις ή επαναπροωθήσεις, τεκμηριωμένες με υλικό που σχεδόν όλο δεν έχει καμιά σχέση με τις τουρκικές αρχές, αλλά προέρχεται κυρίως από υλικό συνεργαζόμενων με το ΕΠΣΕ έγκυρων ΜΚΟ ή/και ελληνικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ (Σχετικό 1). Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου, στις 12 Μαΐου 2021,απέστειλε τη μηνυτήρια αναφορά σε 15 Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας (Ρόδου, Νάξου, Σάμου, Χίου, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Δράμας, Θεσπρωτίας, Κω, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) οι οποίες διενεργούν προκαταρκτικές εξετάσεις. Παράλληλα, η αναφορά ερευνάται διοικητικά από το Συνήγορο του Πολίτη.

»Παράλληλα, το ΕΠΣΕ υπέβαλε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου και σε άλλες αρχές στις 29 Δεκεμβρίου 2020 τη συνημμένη μηνυτήρια αναφορά 14 παράνομα απελαθέντων από τη Λέσβο (Σχετικό 2) με εξουσιοδότηση στο ΕΠΣΕ για εκπροσώπησή τους ενώπιων ελληνικών και διεθνών αρχών, η οποία αποτελεί αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Ναυτοδικείου Αθηνών και διοικητικής εξέτασης από το Συνήγορο του Πολίτη.

»Επίσης, το ΕΠΣΕ υπέβαλε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου και σε άλλες αρχές στις 28 Φεβρουαρίου 2021 και 17 Μαΐου 2021 τη συνημμένη μηνυτήρια αναφορά 12 παράνομα απελαθέντων από τη Λέσβο (Σχετικό 3) με εξουσιοδότηση στο ΕΠΣΕ για εκπροσώπησή τους ενώπιων ελληνικών και διεθνών αρχών, η οποία αποτελεί αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και διοικητικής εξέτασης από το Συνήγορο του Πολίτη.

»Τέλος, το ΕΠΣΕ υπέβαλε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου και σε άλλες αρχές στις 24 Μαΐου 2021 τη συνημμένη μηνυτήρια αναφορά παράνομα απελαθέντα από τη Θεσσαλονίκη μέσω Έβρου και με πιθανολογούμενη άμεση εμπλοκή της Frontex (Σχετικό 4) με εξουσιοδότηση στο ΕΠΣΕ για εκπροσώπησή του ενώπιων ελληνικών και διεθνών αρχών, η οποία αποτελεί αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και διοικητικής εξέτασης από το Συνήγορο του Πολίτη.

»Όπως φαίνεται από τις μηνύσεις αυτές, που αποτελούν την εκτενέστερη αναφορά στην ελληνική δικαιοσύνη και στην ελληνική διοίκηση καταγγελλόμενων παράνομων και ρατσιστικών απελάσεων και επαναπροωθήσεων, αυτές είναι υπαρκτές και τεκμηριώνονται τόσο με στοιχεία ΜΚΟ και ΜΜΕ όσο και, κυρίως, με τις μαρτυρίες των εκπροσωπούμενων από το ΕΠΣΕ 27 αλλοδαπών από το Αφγανιστάν, το Κογκό, το Μπουρούντι και το Μαρόκο που έζησαν την παράνομη βία «στο πετσί τους» και για αυτό θεωρούν και θεωρούμε τις δηλώσεις του Fabrice Leggeri ψευδείς και συκοφαντικές που πλήττουν βαθύτατα την αξιοπρέπεια των θυμάτων αυτών και το κύρος του ΕΠΣΕ ενώ έχουν προδήλως ρατσιστικό κίνητρο αφού προσβάλλουν ευτελίζοντας τους αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο τους οποίους προφανώς θεωρεί ο εγκαλούμενος είτε ανύπαρκτους είτε ψεύτες.»
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου