Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

«Ο Διοικητής Κατέβασε το Παντελόνι» - Μία Υπόθεση #Metoo σε Ελληνικό Στρατόπεδο

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σπάει την Ομερτά κυβέρνησης και στρατιωτικού κατεστημένου και επιχειρεί να φωτίσει το καλά κρυμμένο μυστικό του Στρατού:
τους Βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Θυμίζουμε την πρόσφατα ανακοίνωση μας:
Το έγκλημα του Βιασμού στον Στρατό δεν πρέπει να μένει Ατιμώρητο
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/06/blog-post_240.html#more

Αναδημοσιεύουμε επίσης αυτό το κείμενο του VICE που αφορά μια περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης συνφάνταρου από τον Διοικητή του που είχαμε φέρει και εμείς στο προσκήνιο. 
Υπόθεση #Metoo σε Ελληνικό Στρατόπεδο
Πρώην διοικητής μονάδας σε παραμεθόριο νησί καταδικάστηκε για σεξουαλικά υπονοούμενα σε στρατιώτες.
ΦΩΤΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ/
Μία υπόθεση #metoo, που παρέμεινε κρυφή για χρόνια «για το καλό του στρατεύματος», φέρεται να εκτυλίχτηκε σε νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Δοικητής μονάδας του Στρατού Ξηράς καταδικάστηκε αμετάκλητα για σειρά πράξεων και λόγων με σεξουαλικά υπονοούμενα, σε βάρος δύο στρατιωτών. Τα περιστατικά συνέβησαν το μακρινό 2004, όμως η υπόθεση έκλεισε δικαστικά μόλις το 2019. Όλα αυτά τα χρόνια, τα στόματα παρέμειναν κλειστά.

Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος είχε τοποθετηθεί ως διοικητής στη μονάδα με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Ο ίδιος περιγράφεται ως ιδιαίτερα φιλικός με τους στρατιώτες, δίνοντας μεγάλες άδειες, ακόμη και μέσω τηλεφώνου, παρακάμπτοντας τους κατώτερους αξιωματικούς και προκαλώντας προστριβές στην καθημερινότητα του στρατοπέδου. Λίγους μήνες αργότερα, ο διοικητής μετατέθηκε σε άλλη μονάδα. Διαμαρτυρήθηκε διότι θεώρησε τη νέα τοποθέτηση δυσμενή και υποστήριξε ότι είχε συκοφαντηθεί από στελέχη του στρατοπέδου, που διέδιδαν φήμες εναντίον.

Μετά από αυτό προκλήθηκε εσωτερική διοικητική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν να καταθέσουν και στρατιώτες. Ένας εξ αυτών ανέφερε ότι κάποια στιγμή πήγε με τον πρώην διοικητή σε ένα φυλάκιο που υπαγόταν στη μονάδα, με σκοπό να κάνει υδραυλικές εργασίες. Ο ίδιος λέει ότι ο αξιωματικός βγήκε για λίγο από το κτίριο και όταν επέστρεψε, στάθηκε μπροστά του με κατεβασμένο το παντελόνι. Ο στρατιώτης λέει ότι αιφνιδιάστηκε και ο διοικητής φέρεται να απάντησε, «κατάλαβες λάθος, δεν συμβαίνει τίποτα». Στον φάκελο περιγράφεται ότι ο στρατιώτης πρόλαβε να τραβήξει τρεις φωτογραφίες με το κινητό του.

Όταν επέστρεψαν στο στρατόπεδο, μετέφερε το περιστατικό στον διοικητή του λόχου και σε έναν στρατιώτη. Ο τελευταίος κατέθεσε επίσης στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας και επιβεβαίωσε ότι είδε τη φωτογραφία. Μάλιστα, φέρεται να περιέγραψε ένα παρόμοιο περιστατικό, με πρωταγωνιστή τον ίδιο αξιωματικό. Όπως είπε, είχαν βρεθεί στο λεβητοστάσιο της μονάδας για να διορθώσουν μια βλάβη στον καυστήρα. «Ξαφνικά, με ρώτησε αν έχω πάει με άνδρες. Απάντησα αρνητικά, όμως συνέχισε λέγοντας: “Εγώ σου λέω ότι έχεις πάει και βάζουμε στοίχημα ότι δεν αντέχεις να με πηδήξεις πάνω από τέσσερις φορές”».

Οι στρατιώτες επανέλαβαν τα παραπάνω στη δίκη που ακολούθησε στο Στρατοδικείο. Ο πρώτος περιέγραψε πιο αναλυτικά ότι, μετά το περιστατικό στο φυλάκιο, είχε τηλεφωνήσει σε έναν χαμηλόβαθμο αξιωματικό ζητώντας του να πάει στο στρατόπεδο «για κάτι επείγον και σοβαρό». Ο στρατιωτικός αρνήθηκε να δει τις φωτογραφίες, λέγοντας ότι τον πιστεύει και ότι «πρέπει να χειριστεί το θέμα προσεκτικά για να μη μαθευτεί». Ο νεαρός είχε στο μεταξύ, όμως, τηλεφωνήσει στον πατέρα του. Όταν οι στρατιωτικοί δικαστές ζήτησαν να δουν τις επίμαχες φωτογραφίες, απάντησε ότι τις είχε σβήσει κατά λάθος από το κινητό του, όταν άδειαζε την κάρτα.

Ο κατηγορούμενος αντισυνταγματάρχης αρνήθηκε κατηγορηματικά τα δύο περιστατικά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για οργανωμένη σκευωρία σε βάρος του με σκοπό να απομακρυνθεί από το νησί, επειδή είχε προσπαθήσει να βάλει σε τάξη ορισμένα πράγματα στο στράτευμα, κάτι που -όπως είπε- τον έκανε να αποκτήσει εχθρούς. Αντίθετα, το στρατιωτικό δικαστήριο δέχτηκε ότι τα καταγγελλόμενα από τους φαντάρους επιβεβαιώνονται από καταθέσεις μαρτύρων. Ενδεικτικά, το Στρατοδικείο επισημαίνει ότι το περιστατικό στο φυλάκιο επιβεβαιώνει η κατάθεση του δεύτερου στρατιώτη, σύμφωνα με την οποία ο νεαρός που βρέθηκε εκεί με τον πρώην διοικητή, ήταν σοκαρισμένος όταν επέστρεψε στη μονάδα.

Η ομερτά

Την ίδια στιγμή, από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει μια σειρά προσώπων εντός του στρατεύματος, που πληροφορήθηκαν το ίδιο επεισόδιο, όμως προτίμησαν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό χωρίς να απευθυνθούν στις δικαστικές Αρχές. Πιο ειδικά ο στρατιώτης, εκτός από τον διοικητή λόχου, είχε επίσης μιλήσει στον στρατιωτικό ψυχολόγο στο νησί, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τουλάχιστον δύο ανώτερους αξιωματικούς και - άγνωστο γιατί - έναν στρατιωτικό ιερέα. Όλοι φέρεται να συμφώνησαν ότι το περιστατικό έπρεπε να παραμείνει κρυφό. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ένας εξ αυτών χρησιμοποίησε τη φράση πως έπρεπε να διαχειριστούν «μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί».

Την ομερτά εντός του στρατεύματος επισημαίνει στην απόφασή του το Στρατοδικείο, ωστόσο με ένα αντίστροφο επιχείρημα. Πιο ειδικά, σημειώνεται ότι όλοι όσοι ενημερώθηκαν για τα καταγγελόμενα περιστατικά, αν και πίστεψαν τους δύο στρατιώτες, εντούτους «αντιμετώπισαν το θέμα με την υπευθυνότητα που τους υπαγόρευε η θέση τους», με σκοπό την προστασία των στρατιωτών και το καλό του στρατεύματος. Ο παραπάνω συλλογισμός χρησιμοποιείται και ως αντεπιχείρημα στον ισχυρισμό του διοικητή ότι πρόσωπα της μονάδας ήθελαν να τον συκοφαντήσουν και να τον βλάψουν.

Ο αντισυνταγματάρχης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή για «εξύβριση κατωτέρου όχι κατά την υπηρεσία ή για λόγους που έχουν σχέση με αυτήν, κατά συρροή». Ο ίδιος επανήλθε με μια σειρά προσφυγών τόσο στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο (την αντίστοιχη στρατιωτική βαθμίδα του Εφετείου) όσο και στα πολιτικά δικαστήρια, ζητώντας επανάληψη της δίκης, κατηγορώντας του δικαστές για μεροληψία και τους μάρτυρες για ψευδορκία. Η τελευταία χρονικά προσφυγή εξετάστηκε το 2019 και απορρίφθηκε, διότι κρίθηκε ότι δεν προέκυψαν νέα γεγονότα ή αποδεικτικά στοιχεία που ήταν άγνωστα στα δικαστήρια ουσίας.
https://www.vice.com/el/article/k78773/o-dioikhths-katebase-to-panteloni-mia-ypo8esh-metoo-se-ellhniko-stratopedo?utm_source=vicefbgrad&fbclid=IwAR2OAVygvMPpvNgTMPqUNs81Dea74NrepYeGqiGs4J98BHg0cjlr6u5vRN8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου