Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Εξωση σε πυρόπληκτους

Εξωση σε πυρόπληκτους
Μάτι: Κραυγή αγωνίας από πληγέντες που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι ● Τελεσίγραφο σε 17 συμπολίτες μας εκ μέρους της διοίκησης της στρατιωτικής κατασκήνωσης ΚΕΔΑ Z της Αεροπορίας, για να εγκαταλείψουν τους οικίσκους οι οποίοι τους έχουν παραχωρηθεί μετά τη φονική πυρκαγιά ● «Διαμαρτύρονται οι απόστρατοι γιατί χάνουν τις θερινές τους κατοικίες γιατί μένουμε εδώ εμείς που χάσαμε τα πάντα», μας λέει μια κάτοικος, η οποία σήμερα απειλείται να βρεθεί στον δρόμο με 6 παιδιά. «Είναι απόλυτη ευθύνη του κράτους αυτό που συμβαίνει και της κυβέρνησης».
«Eυελπιστούμε την ύστατη στιγμή να βρεθεί μια δίκαιη λύση ώστε να μη βρεθούμε στον δρόμο εμείς και τα παιδιά μας σαν αποκαΐδια». Με αυτή τη φράση κλείνουν τη δραματική επιστολή που έστειλαν χτες στην εφημερίδα μας πυρόπληκτοι από το Μάτι, που μένουν στη στρατιωτική κατασκήνωση ΚΕΔΑ Z της Αεροπορίας στην περιοχή. Οι 17 συμπολίτες (τα στοιχεία τους στη διάθεση της «Εφ.Συν.») χτες ήρθαν αντιμέτωποι με τελεσίγραφο εκ μέρους της διοίκησης, που τους ζητά σήμερα κιόλας να εγκαταλείψουν τους οικίσκους οι οποίοι τους έχουν παραχωρηθεί μετά την πυρκαγιά, πoυ άφησε μια εκατόμβη νεκρών και ολοκληρωτική καταστροφή.

«Η καταστροφή συνεχίζει να μας ακολουθεί και να καταστρέφει τα ελάχιστα ψυχικά μας αποθέματα, όχι μόνο από τη φωτιά αλλά και από τους αρμόδιους φορείς που θέλουν να μας βυθίσουν στο απόλυτο χάος και να κάνουν στάχτες τα όνειρά μας για μια νέα αρχή. Ετσι λοιπόν νιώθουμε πως το φάντασμα της φωτιάς μάς ακολουθεί», αναφέρουν οι πυρόπληκτοι. «Πρέπει να μαζέψουμε τα λιγοστά μας υπάρχοντα και να βγούμε στον δρόμο, χωρίς κανένα ίχνος ανθρωπιάς και χωρίς καμία συνεννόηση μεταξύ του δήμου και του στρατοπέδου ΚΕΔΑ Ζ Αεροπορίας, πετώντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον».

Ελάχιστες είναι πια οι οικογένειες που παραμένουν στον συγκεκριμένο χώρο, όπως και στον αντίστοιχο στα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα. «Οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών ώστε να προχωρήσουμε τα σπίτια μας καθυστερούν, κάποια μας λένε τώρα ότι είναι δασικά, άλλοι από εμάς δεν δικαιούμαστε επίδομα ενοικίου», λέει ένας κάτοικος. «Μπορεί και να παραμένουν εδώ και άνθρωποι που δεν το δικαιούνται, αλλά εμείς δεν είμαστε ντετέκτιβ για να το λύσουμε αυτό, υπάρχει κράτος, ας ελέγξει τα χαρτιά όλων μας. Εγώ δεν έχω ούτε κοτέτσι για να μετακομίσω... Δεν ζητάω να παραμείνω εδώ, όπως άλλωστε δεν ζήτησα να έρθουμε εδώ. Ζητώ να μας βρει, ως οφείλει, το κράτος μια λύση».

Η είδηση για τον δεύτερο ξεσπιτωμό των ανθρώπων αυτών είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου και πριν από λίγους μήνες, προκαλώντας αλγεινότατες εντυπώσεις. Τότε, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των χώρων αυτών, τα στοιχεία όλων τους είχαν ελεγχθεί και τους είχε ειπωθεί πως η φιλοξενία τους θα πάρει παράταση για 6 ή 12 μήνες.

Σε σχετική επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Ραφήνας, ο κ. Μπουρνούς μάς ενημέρωσε πως ο δήμος εγκαίρως έχει συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά των κατοίκων που δικαιούνται φιλοξενία, ωστόσο, επειδή, όπως υπογράμμισε, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αν κάποιος εκτιμά πως έχει γίνει λάθος, θα πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο. Αναζητήσαμε και τον δήμαρχο Μαραθώνα, κ. Τσίρκα, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να τον εντοπίσουμε.

Στελέχη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υποστηρίζουν ότι τα οικήματα, μετά από τρία χρόνια παραχώρησής τους στους πληγέντες, πρέπει να επιστρέψουν στα επιτελεία. Οι πυρόπληκτοι προβλεπόταν να μείνουν ώς το φθινόπωρο του 2020, όμως λόγω της καραντίνας δόθηκε παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο και μετά ώς τον Απρίλιο.

Στα τέλη Μαρτίου, μετά από συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας -τους καθ’ ύλην αρμοδίους, όπως αναφέρουν, για τη στέγαση των πυρόπληκτων και τη μέριμνα για τη διαβίωσή τους- δόθηκε παράταση μέχρι την 1η Αυγούστου σε όσους μπορούσαν να αποδείξουν με δικαιολογητικά ότι δικαιούνται να παραμένουν στους οικισμούς και δεν είχε ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των σπιτιών τους. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, σε εκείνη τη συνάντηση ο υπουργός είχε τονίσει πως υπήρχε καλή θέληση για τη χρήση των οικισμών, όχι όμως για την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος αυτού, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέλαβαν να συνδράμουν στην επίλυση του θέματος και δεσμεύτηκαν να επανέλθουν με προτάσεις. Κάτι που, όπως λένε, δεν συνέβη.

Ερώτηση για τα συνολικότερα προβλήματα των πυρόπληκτων υπέβαλε το ΚΚΕ, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι διοικήσεις του ΚΕΔΑ/Ζ - ΚΑΑΥ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζητούν την απομάκρυνση των οικογενειών από τους χώρους μέχρι τέλος Ιούλη, φορτώνοντας στους πληγέντες, που εξακολουθούν να παραμένουν στις κατασκηνώσεις, την ευθύνη, τη στιγμή που το κράτος δεν έχει φροντίσει ούτε για την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών τους, ούτε για να δοθούν τα ψίχουλα για το επίδομα ενοικίου».

Είναι χαρακτηριστική για τη στάση του υπουργείου η απάντηση που έδωσε την 1η Ιουνίου στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη, όπου ισχυρίστηκε ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που παρέμεναν καταχρηστικά αφού χρησιμοποιούσαν τα οικήματα ως «εξοχικά» τα οποία επισκέπτονταν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, το σπίτι που κάηκε δεν ήταν η πρώτη τους κατοικία και είχαν άλλα σπίτια στην Αθήνα ή νοίκιαζαν το καμένο σπίτι στο Μάτι.

«Διαμαρτύρονται οι απόστρατοι γιατί χάνουν τις θερινές τους κατοικίες γιατί μένουμε εδώ εμείς που χάσαμε τα πάντα, τους ανθρώπους μας, τα σπίτια μας, τις δουλειές μας», μας λέει μια κάτοικος, η οποία σήμερα απειλείται να βρεθεί στον δρόμο με 6 παιδιά. «Είναι απόλυτη ευθύνη του κράτους αυτό που συμβαίνει και της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου