Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για τη φονική επίθεση σε τάνκερ στο Ομάν

φωτογραφία αρχείουAP PHOTOΤο Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση –στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι– τονίζοντας ότι απαιτείται «σκληρή απάντηση».
Δύο μέλη πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν, όταν ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων, το οποίο διαχειρίζεται η ισραηλινή εταιρεία Zodiac Maritime, δέχθηκε επίθεση χθες στα ανοικτά των ακτών του Ομάν. Την είδηση έκανε σήμερα γνωστή η ίδια η εταιρεία. Αξιωματούχος των ΗΠΑ (που μίλησε σε διεθνή ΜΜΕ υπό το καθεστώς ανωνυμίας) ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε drone «αυτοκτονίας», αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να βρίσκεται μια κυβέρνηση ή μια στρατιωτική ομάδα πίσω από την επίθεση.

Το Ισραήλ κατηγόρησε απόψε το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση, τονίζοντας ότι απαιτείται «σκληρή απάντηση». Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας ότι είναι αναγκαίο να δοθεί σκληρή απάντηση στην επίθεση αυτή, από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος του τάνκερ, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος.

«Το Ιράν δεν είναι απλώς ένα ισραηλινό πρόβλημα, αλλά είναι ένας εξαγωγέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που μας βλάπτει όλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που πλήττει επίσης την ελεύθερη ναυσιπλοΐα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το αραβόφωνο ιρανικό κανάλι Alam TV –επικαλούμενο «πηγές στον άξονα της αντίστασης»– μετέδωσε ότι η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην επίθεση των δυνάμεων κατοχής στο αεροδρόμιο της Νταμπάα. Το κανάλι δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Νταμπάα βρίσκεται στην κεντρική Συρία.

Η επίθεση αποτελεί το χειρότερο μέχρι σήμερα περιστατικό βίας στη θάλασσα που αφορά τη ναυτιλία, από το 2019, έχοντας μάλιστα ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς, κάτι που δεν είχε συμβεί για αρκετά χρόνια, σε επιθέσεις που έγιναν σε αυτήν την περιοχή με στόχο εμπορικά πλοία.

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει το Ιράν για τέτοιου είδους επιθέσεις, τη στιγμή που παραμένει «παγωμένη» μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις διεθνείς δυνάμεις.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από το Ιράν για την κατηγορία αυτήν, ενώ αξιωματούχοι του Ομάν δεν σχολίασαν το συμβάν.
Τι προηγήθηκε

Ο ιστότοπος θαλάσσιων επιχειρήσεων United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), ένας οργανισμός που μάχεται κατά της πειρατείας και τελεί υπό την εποπτεία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για πειρατεία.

«…Μια έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την UKMTO και άλλες σχετιζόμενες αρχές», σημείωσε η εταιρεία Zodiac, ιδιοκτησίας του Ισραηλινού επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ, ο οποίος βρίσκεται στην 197η θέση της κατάταξης των πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes, με περιουσία που εκτιμάται στα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η UKMTO είπε ότι το δεξαμενόπλοιο έπλεε σε απόσταση 152 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά του λιμανιού Ντουκμ του Ομάν, όταν δέχθηκε την επίθεση.

Σύμφωνα με τη Zodiac, το πλοίο ταξιδεύει τώρα υπό τον έλεγχο του πληρώματός του προς έναν ασφαλή προορισμό, με τη συνοδεία ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο εντοπισμού πλοίων Refinitiv, το Mercer Street, ένα μεσαίου μεγέθους τάνκερ, κατευθύνεται στο λιμάνι Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από το Νταρ ες Σαλάμ, στην Τανζανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου