Κολομβία, ναρκωτικά και βία... μία σχέση διαχρονική
AP Photo / William Fernando Martinez
A-
A+
Η επίθεση του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε προς τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο -με μια παραίνεση προς τη... μαμά Αμερική να λάβει μέτρα κατά του Καράκας- δείχνει ιδιαίτερο θράσος από μια κυβέρνηση άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βία και το εμπόριο ναρκωτικών.
Nα κηρύξουν οι ΗΠΑ τη Βενεζουέλα «χώρα που προωθεί την τρομοκρατία» ζήτησε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε. Το αίτημα έγινε τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης για την απόπειρα κατά του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ντούκε στις 25 Ιουνίου, αλλά και βομβιστικής επίθεσης σε στρατόπεδο, από το Μέτωπο 33: μια ομάδα διαφωνούντων του αφοπλισμένου πλέον πρώην αντάρτικου των FARC. Κατά τον Ντούκε, αυτά τα απομεινάρια των ανταρτών δρουν ανενόχλητα από τη Βενεζουέλα όπου «χαίρουν της προστασίας» της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.
«Αυτή η “συγκατάθεση” του δικτατορικού καθεστώτος της Βενεζουέλας αρκεί ώστε να την κηρύξουν οι ΗΠΑ χώρα που προωθεί την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ντούκε τη Δευτέρα στην Μπογκοτά, στη διάρκεια σεμιναρίου περί πρόληψης της τρομοκρατίας, όπου μετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Κολομβία Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.
Σύμφωνα με τις αρχές, η απόπειρα της 25ης Ιουνίου κατά του ελικοπτέρου του προέδρου στην Κούκουτα (στα σύνορα με τη Βενεζουέλα) έγινε από πολυάριθμη ομάδα ανταρτών με τη συνδρομή του απόστρατου λοχία Φερνάντο Μεδίνα Ροδρίγες. Δέκα ημέρες πριν έγινε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε στρατόπεδο της 30ής Ταξιαρχίας και πάλι στην Κούκουτα, όπου τραυματίστηκαν 44 άτομα, ανάμεσά τους και Αμερικανοί στρατιωτικοί. Ο Μεδίνα έχει ήδη συλληφθεί μαζί με ακόμη δέκα άτομα που φέρονται ως μέλη του Μετώπου 33.
Η απάντηση της Βενεζουέλας ήταν άμεση, με τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. «Μην είστε τόσο κυνικός», τουίταρε ο Αρεάσα, απευθυνόμενος προσωπικά στον Ντούκε. «Εσείς είστε επικεφαλής μιας ναρκοκυβέρνησης που εξάγει ναρκωτικά και βία. [Είστε] μια φάμπρικα τρομοκρατών στην εξουσία που έχει εξαλείψει την επιλογή της εσωτερικής ειρήνης και στέλνει μισθοφόρους για να προκαλούν βία και να δολοφονούν προέδρους στην περιοχή».
Mισθοφόροι και «κακές παρέες»
Ο πρόεδρος Ντούκε βρίσκεται εκτεθειμένος όταν κατηγορεί άλλη χώρα για εξαγωγή τρομοκρατίας, αγνοώντας τις «επιδόσεις» της Κολομβίας. Οχι μόνο γιατί 26 Κολομβιανοί μισθοφόροι, όλοι τους πρώην στρατιωτικοί και μέλη επίλεκτων ομάδων, οι περισσότεροι εκπαιδευμένοι σε στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ, δολοφόνησαν στις 7 Ιουλίου τον πρόεδρο της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ (μάλιστα ένας είναι και ξάδελφος του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντούκε). Αλλά και για τις σχέσεις του ίδιου και του μέντορά του και ακροδεξιού πρώην προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας CTU που προσέλαβε τους μισθοφόρους.
Η CTU ιδρύθηκε από τον Αντόνιο «Τόνι» Ιντριάγο, Βενεζουελάνο αντικαθεστωτικό, εγκατεστημένο στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Στην περίπτωση της Αϊτής, σύμφωνα με τις έρευνες, ο Ιντριάγο δεν αρκέστηκε να προσλάβει τους Κολομβιανούς μισθοφόρους, αλλά μετείχε στις συναντήσεις σχεδιασμού της δολοφονίας του προέδρου Μοΐζ που έγιναν σε ξενοδοχείο της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας. Ανάμεσα στις άλλες εταιρείες του είναι και η ΜΚΟ «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα», με την οποία οργάνωσε παρέα με τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε τη συναυλία Live Aid Venezuela τον Φεβρουάριο του 2019. Ενα φιάσκο και συνάμα τεράστιο σκάνδαλο με την κατάχρηση χρημάτων από τις δωρεές που συγκεντρώθηκαν.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας La nueva Prensa, ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2018, σε μια από τις εκδηλώσεις της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές. Εκτοτε ο Ιντριάγο δεν χάνει ευκαιρία να αναρτά φωτογραφίες του χαμογελώντας πλάι στον Ιβάν Ντούκε και τον πρώην πρόεδρο Ουρίμπε.
Ακόμη πιο στενές (και επιτελικές) είναι οι σχέσεις που διατηρεί ο πρόεδρο Ντούκε με συνεργάτη του Ιντριάγο, τον εγκατεστημένο επίσης στο Μαϊάμι Κουβανο-Αμερικανό Αλφρεντ Σανταμαρία. Στην προεκλογική εκστρατεία του Ντούκε, ο Σανταμαρία έπαιξε ρόλο-κλειδί για την προσέλκυση της ψήφου των απόδημων Κολομβιανών στις ΗΠΑ. Μάλιστα τότε είχαν μαγνητοσκοπήσει μαζί ένα σχετικό βίντεο. Ο Σανταμαρία έχει γίνει δεκτός και στο προεδρικό μέγαρο στην Κολομβία, με πιο πρόσφατη επίσκεψή του τον περασμένο Μάρτιο, όπως αποκαλύπτει η La nueva Prensa σημειώνοντας πως είχε πολλές επίσημες συναντήσεις χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της ατζέντας του.
Δημοκρατία της Κολομβίας
Τρομοκρατία, και μάλιστα κρατική, είναι αυτό που ζει η Κολομβία τους τελευταίους μήνες με ευθύνη των αρχών, καταγγέλλουν κοινωνικές οργανώσεις. Την ώρα που εκφράζει τη συμπαράστασή του στους διαμαρτυρόμενους της Κούβας και ζητά την άμεση απελευθέρωση των εκεί συλληφθέντων, η κυβέρνηση Ντούκε οργανώνει πογκρόμ κατά των δικών της διαδηλωτών.
Την Κυριακή, σε 34 ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 18 πόλεις οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 134 άτομα. Ολα τους φέρονται να είναι μέλη της συλλογικότητας «Πρώτη Γραμμή», που πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις με βασικό στόχο την προστασία των διαδηλωτών από την καταστολή. Ο υπουργός Αμυνας Ντιέγο Μολάνο μάλιστα χαρακτήρισε αυτές τις συλλήψεις «δράσεις για μια ασφαλή δημοκρατία». Μια ανιστόρητη δήλωση σε μια χώρα όπου από το κύμα διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 60 άτομα.
Μαζί πολλαπλασιάζονται και οι επιλεκτικές δολοφονίες. Την περασμένη εβδομάδα ακόμη ένας πρώην αντάρτης των FARC δολοφονήθηκε στην επαρχία Κάουκα: ο 30ός πρώην αντάρτης που δολοφονείται φέτος και ο 279ος από την υπογραφή των συμφωνιών ειρήνης του 2016, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Indepaz.
Την ίδια ημέρα, πάλι στο Κάουκα έγινε ακόμη μια σφαγή («ομαδική δολοφονία» προτιμούν να λένε οι αρχές) με θύματα μια 32χρονη γυναίκα και δύο παιδιά 11 και 14 ετών: ήταν η 57η σφαγή που έχει διαπραχθεί φέτος. Ενώ, όπως καταγγέλλει το Indepaz, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι δολοφονίες κοινοτικών ηγετών: περισσότεροι από 100 είχαν δολοφονηθεί ώς τις 22 Ιουλίου, ανάμεσά τους 32 ιθαγενείς.
ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου