Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Υεμένη: Σχεδόν 70 νεκροί από τις συνεχιζόμενες μάχες στη Μαρίμπ


Φώτο αρχείου
Σχεδόν εβδομήντα αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν σε νέες σκληρές μάχες για την κατάκτηση της στρατηγικής σημασίας, πόλης Μαρίμπ, του έσχατου προπυργίου της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, που προσπαθούν να κυριεύσουν οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούθι για επτά μήνες.

Τις τελευταίες 24 ώρες 58 Χούθι και εννιά κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες και αεροπορικά πλήγματα στις επαρχίες Μαρίμπ και Σάμπουα, κοντά στην πρώτη, ανέφεραν χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσαν ιατρικές πηγές.

Οι εχθροπραξίες στην επαρχία Μαρίμπ και πάνω απ’ όλα στην ομώνυμη πρωτεύουσά της κλιμακώθηκαν τις τελευταίες μέρες κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες μαχητές, με φόντο το διπλωματικό αδιέξοδο στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της χώρας όπου μαίνεται εμφύλια σύρραξη από το 2014.

Η πτώση της Μαρίμπ θα αποτελούσε οδυνηρή ήττα για την υεμενίτικη κυβέρνηση και τον βασικό σύμμαχό της, τη Σαουδική Αραβία.

Οι σιίτες αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, ιδίως την πρωτεύουσα Σανάα, που κυρίευσαν το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου