Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Τα γεράκια του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

▸Στην Αθήνα θα βρεθούν το τριήμερο 17-19 Σεπτέμβρη τα γεράκια του ΝΑΤΟ για τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Στη σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των μελών της συμμαχίας. Μία από τις συνεδριάσεις της Συνόδου πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο σε διαφορετική χώρα-μέλος της «εταιρείας δολοφόνων». Η τέλεσή της σε λίγες μέρες στην Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την ήττα ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, την ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή, την αναδιάταξη ρόλων και τα επαίσχυντα τείχη που υψώνουν οι κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και τα μέλη του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία) κατά των προσφύγων.

Η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην «αμυντική συμφωνία» Ελλάδας-ΗΠΑ, που θα φέρει νέες αμερικανικές βάσεις στη χώρα και γενίκευση της αμερικανικής στρατιωτικής επιθετικής παρουσίας. Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, προωθεί τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή σε ανταγωνισμό με την τουρκική αστική τάξη, με μια επικίνδυνη πλειοδοσία στην υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου θα τεθούν οι επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του NATO, η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους «Αποτροπή και άμυνα της Ευρω-ατλαντικής περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου NATO». Επίσης, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία «NATO 2030» και οι απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις. Το σχέδιο «ΝΑΤΟ 2030» αποτελεί έκφραση της στρατηγικής επιλογής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία, αναπτύσσοντας την πολεμική απειλή στην περιοχή μας και σε όλο τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου