Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ισραήλ: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ετοιμάζονται για απεργία πείνας


Πηγή: Eurokinissi
Αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μαζική απεργία πείνας είναι περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές, ιδιαίτερα μετά από την απόδραση 6 συγκρατούμενών τους στις 6 Σεπτέμβρη από τις φυλακές ασφαλείας Γκιλμπόα.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής για τους Κρατούμενους, μιλώντας χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι 1.380 φυλακισμένοι θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή απεργία πείνας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι από την επόμενη βδομάδα, καθώς υφίστανται στέρηση βασικών δικαιωμάτων και ανακριτικές μεθόδους που ελάχιστα απέχουν από βασανιστήρια.

Παλαιστινιακές οργανώσεις καταγγέλλουν άγριο βασανισμό των 4 εκ των 6 δραπετών που συνελήφθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο (της σύλληψης διέφευγαν μέχρι χτες οι Ιχάμ Καμαμτζί και Μουνάντιλ Ναφιγιάτ, μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ»).

Ειδικά για τον πρώην επικεφαλής της «Ταξιαρχίας των Μαρτύρων αλ Ακσα» της «Φατάχ», Ζακάρια Ζουμπέιντι, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως έχει υποστεί στη διάρκεια ανάκρισης μετά τη σύλληψή του ηλεκτροσόκ, άγριο ξυλοδαρμό που είχε ως συνέπεια να υποστεί σπάσιμο ποδιού και το μαρτύριο της αϋπνίας, προκειμένου να μαρτυρήσει εάν η ομάδα των 6 είχε και ποια βοήθεια προκειμένου να καταφέρουν να αποδράσουν από τις φυλακές Γκιλμπόα.

Την Τρίτη ο δικηγόρος Ρασλάν Μαχάζνα, από την Παλαιστινιακή Επιτροπή Κρατουμένων, κατάφερε να συναντηθεί με τον κρατούμενο Μαχμούντ αλ Αρντα, έναν από τους έξι Παλαιστίνιους δραπέτες. Ο Αρντα τον ενημέρωσε για τρομερά βασανιστήρια και άγρια κακοποίηση από τις ισραηλινές αρχές των φυλακών όπου έχει οδηγηθεί, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τη συνεχή ανάκριση και τη στέρηση ύπνου και τροφής. Επισήμανε ότι από τη μέρα της σύλληψής του, πριν από 5 μέρες, μετά βίας μπόρεσε να κοιμηθεί έστω μερικές ώρες, λόγω της συνεχούς ανάκρισης, των βασανιστηρίων και των κακών συνθηκών στο κελί. Ο Αρντα δήλωσε υπεύθυνος για το σχέδιο και την εκτέλεση της απόδρασης, αναφέροντας πως δεν πήραν καμία βοήθεια από κανέναν στη φυλακή ή έξω από αυτήν.

Την περασμένη βδομάδα η Παλαιστινιακή Αρχή είχε καταγγείλει τη συμπεριφορά των ισραηλινών κατοχικών αρχών απέναντι στους Παλαιστίνιους κρατουμένους της φυλακής Γκιλμπόα, καθώς μετά την απόδραση των 6 υπέστησαν όλοι «συλλογική τιμωρία», κατασχέθηκαν τα προσωπικά τους πράγματα και μεταφέρθηκαν βιαίως σε άλλες φυλακές, όπου υποβλήθηκαν σε εξαντλητικές ανακρίσεις.
ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου