Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Εγκαινιάστηκε κλειστή δομή-φυλακή προσφύγων στη Σάμο

▸Εγκαταστάσεις που θυμίζουν «στρατόπεδο συγκέντρωσης» προμετωπίδα της νέας αυστηρής αντι-μεταναστευτικής πολιτικής
Eγκαινιάστηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, η «σύγχρονη κλειστή και ελεγχόμενη δομή υποδοχής και διαμονής αιτούντων άσυλο» στη Σάμο που θυμίζει περισσότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η δομή αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρεμμάτων, στη θέση Ζερβού του δήμου Ανατολικής Σάμου και είναι δυναμικότητας 3000 φιλοξενούμενων-κρατούμενων. Το σύνολό της όπως τονίζεται περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο συστημάτων ελέγχου.

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε περιχαρής ότι «κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες» δηλαδή να μαντρώσουν τους μετανάστες μακριά από τον αστικό ιστό. Τόνισε ότι πρόκειται για μια δομή που «προσφέρει αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή – απέλαση. Και μετατρέπεται έτσι, σε προμετωπίδα της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή». Χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η δήλωση Μηταράκη ότι σήμερα η Σάμος «ησυχάζει»»

Παρούσα στα εγκαίνια, ήταν και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μπεάτε Γκμίντερ, αναδεικνύοντας τη συμφωνία και συνενοχή της ΕΕ στο μάντρωμα των μεταναστών. Όπως είπε «τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, μας υπενθυμίζουν ότι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση, είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ!


Η νέα αφιλόξενη κλειστή ελεγχόμενη δομή Σάμου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν πως το νέο κέντρο-φυλακή παρουσιάζεται ως μία θετική εξέλιξη για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας δυστοπικός εφιάλτης που θα συμβάλει στην απομόνωση και στον περαιτέρω επανατραυματισμό τους.

Η «σύγχρονη ελεγχόμενη δομή» που θυμίζει περισσότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι δυναμικότητας 3000 προσφύγων-μεταναστών, η οποία αναλύεται ως εξής:

1.560 άτομα γενικός πληθυσμός

240 ασυνόδευτα ανήλικα

240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες

960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ
Κούνιες για τα παιδιά, κάγκελα για τους μεγάλους

Οι εγκαταστάσεις είναι τόσο μακριά από τις κατοικημένες περιοχές που είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δρόμος που να επικοινωνεί με τον αστικό ιστό! Εντός της δομής-στρατοπέδου έχουν υλοποιηθεί γραφειακές υποδομές για περίπου 400 θέσεις εργασίας, που θα καλύψουν τις ανάγκες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων. Όπως σημειώνεται οι «επιχειρησιακές καινοτομίες οργάνωσης» επιτρέπουν διακριτούς χώρους διαμονής ευάλωτων ομάδων, γενικού πληθυσμού, νέων αφίξεων και χώρος καραντίνας

Φύλαξη όλο το 24ωρο με παρουσία 50 ένστολων αστυνομικών και private security σε κάθε βάρδια

Όπως τονίζεται η νέα κλειστή δομή-φυλακή στη Σάμο φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης όλο το 24ωρο με παρουσία 50 ένστολων σε κάθε βάρδια. Για τους μετανάστες που είναι προς επιστροφή-απέλαση θα απαγορεύεται η έξοδος από το χώρο κράτησης και θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες φρούρησης και περιορισμού. Μένει να δούμε τι περιορισμοί θα ισχύουν και για τους υπόλοιπους «φιλοξενούμενους».
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου