Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η Αμερική-φρούριο προκαλεί θυμηδία

Ο παραιτηθείς πρεσβευτής Ντάνιελ Φουτ
Σοβαρά εκτεθειμένος βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του ύστερα από την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Αϊτή, Ντάνιελ Φουτ, με βαριές καταγγελίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, όπου οι απελάσεις συνεχίζονται με τις συνοπτικές διαδικασίες που δημιούργησε ο Τραμπ
«Αυτές οι φωτογραφίες δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που είμαστε ως χώρα, ούτε αυτό που είναι η αστυνομία στα αμερικανικά σύνορα» δήλωσε σε μια προσπάθεια να απολογηθεί ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τη διεθνών διαστάσεων κατακραυγή που προκάλεσαν φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε φωτορεπόρτερ του AFP και έδειχναν έφιππους συνοροφύλακες να απωθούν μετανάστες με τα γκέμια των αλόγων.

Φαίνεται πάντως πως αυτός που σίγουρα ένιωσε να μην εκπροσωπείται από τις εν λόγω φωτογραφίες είναι ο τέως ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Αϊτή, πρεσβευτής Ντάνιελ Φουτ, ο οποίος παραιτήθηκε προχθές καταγγέλλοντας τις απελάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδων Αϊτινών προσφύγων την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση της ανασφάλειας λόγω των ένοπλων συμμοριών, τονίζοντας πως «δεν θα συνδεθώ με την απάνθρωπη και αντιπαραγωγική απόφαση των ΗΠΑ».

«Η πολιτική μας προσέγγιση απέναντι στην Αϊτή», συνέχιζε ο Φουτ στην επιστολή παραίτησής του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, «παραμένει βαθιά ελλειμματική, ενώ οι δικές μου πολιτικές συστάσεις αγνοούνταν και απορρίπτονταν, όταν δεν εξωραΐζονταν ώστε να προβάλλουν ένα διαφορετικό αφήγημα από το δικό μου».

Η παραίτηση του Ντάνιελ Φουτ, ο οποίος διορίστηκε στις 22 Ιουλίου, δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, προκειμένου να «διευκολύνει την ειρήνη και τη σταθερότητα» και τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών, έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε σχέση με την αντιφατική προσέγγισή της στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Δεν ήταν σίγουρα τυχαία τα βέλη που εξαπέλυσε εναντίον του η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Ο ειδικός απεσταλμένος Φουτ είχε πολλές ευκαιρίες να εγείρει ανησυχίες σχετικά με το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της θητείας του. Δεν το έκανε ούτε μία φορά» δήλωσε η Ψάκι. Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα γίνεται πια χρήση αλόγων κατά τις περιπολίες στην περιοχή. Κάτι που βοηθά την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα.

Από τους περίπου 14.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινούς, που έστησαν έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στην παραμεθόρια πόλη του Τέξας, Ντελ Ρίο, σχεδόν 2.000 έχουν απελαθεί στην Αϊτή με αεροπορικές πτήσεις. Περίπου άλλοι 4.000 έχουν συλληφθεί, ενώ 3.000 παρέμεναν στον καταυλισμό ώς το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Παρ’ όλο που η αμερικανική κυβέρνηση παρέτεινε πρόσφατα την προστασία για περισσότερους από 100.000 Αϊτινούς που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη χώρα τους μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 2010, αυτή δεν ισχύει για τους νεοεισερχόμενους. Αυτοί, αντιθέτως, απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες βάσει ενός νόμου με την ονομασία «Τίτλος 42», τον οποίο εφάρμοσε ο Τραμπ λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020 και επιτρέπει τις απελάσεις για λόγους υγειονομικής ασφάλειας.

Ο Τραμπ έφερε τον νόμο στο πλαίσιο της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του και ο Μπάιντεν τον χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τις απελάσεις των Αϊτινών. Την περασμένη εβδομάδα ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ακατάλληλο τον νόμο κι έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση Μπάιντεν προκειμένου να σταματήσει την εφαρμογή του, η οποία ωστόσο άσκησε έφεση.

Το πρόβλημα αφορά και το Μεξικό που αποτελεί χώρα-δίαυλο για όσους προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Μεξικανοί αξιωματούχοι καλούν τους Αϊτινούς μετανάστες από τον καταυλισμό τού Ντελ Ρίο να επιστρέψουν στα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, για να υποβάλουν εκεί αίτηση για την παροχή ασύλου. Τα επίσημα στοιχεία από το Μεξικό πάντως δείχνουν ότι οι αιτήσεις παροχής ασύλου που υποβάλουν οι Αϊτινοί είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν δεκτές σε σχέση με αυτές άλλων εθνικοτήτων. Πέρσι μόνο το 22% των Αϊτινών που ζήτησαν άσυλο στο Μεξικό είδε την αίτησή του να γίνεται δεκτή, σε σχέση με το 98% των Βενεζουελάνων, το 85% των κατοίκων της Ονδούρας, το 83% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ και το 44% των Κουβανών.
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου