Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Πώς ζουν και εργάζονται10.000 εργάτες γης στα φραουλοχώραφα Ηλείας και Αχαϊας το 2021;

Ερώτηση: Πώς ζουν και πώς εργάζονται περίπου 10.000 εργάτες γης στα φραουλοχώραφα Ηλείας και Αχαϊας εν έτει 2021;
Απάντηση: Άνθρωποι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, μετανάστες εργάτες γης που κάνουν μια σκληρή δουλειά, αμείβονται με ψίχουλα, μένουν σε πρόχειρες καλύβες επί μήνες, χωρίς κανονική ύδρευση, θέρμανση, αποχέτευση και δέχονται συχνά απειλές και τρομοκρατία από τα αφεντικά τους.
Ερώτηση: Τι ζητούν και τι κάνουν γι' αυτό οι εργάτες γης;
Απάντηση: Ζητούν αξιοπρεπή μεροκάματα (4 ευρώ/ώρα), ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, υγειονομικά μέτρα, εργασιακή ασφάλεια. Για να τα πετύχουν αυτά, μετά από χρόνια εκμετάλλευσης και εργασίας σε συνθήκες μεσαίωνα, οργανώθηκαν σε σωματείο.
Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζουν τα αφεντικά τους τα αιτήματά τους;
Απάντηση: Παλαιότερα με ξυλοδαρμούς μέχρι και πυροβολισμούς. Εσχάτως με μία μυστήρια( πυρκαγιά στις αυτοσχέδιες παράγκες των εργατών γης που άφησε πίσω της τραυματίες (ευτυχώς όχι νεκρούς). Το timing της πυρκαγιάς λίγο μετά την ανακοίνωση εκ μέρους των εργατών της συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω του σωματείου τους μάλλον κάτι λέει.
Ερώτηση: Τι κάνει το κράτος για όλα αυτά;
Απάντηση: Αν και τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στα φραουλοχώραφα Ηλείας & Αχαϊας έχουν δημοσιευτεί σε εγχώρια και διεθνή ρεπορτάζ, οι κρατικές αρχές δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Πίσω από την ακραία υποτίμηση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών γης από κρατικές αρχές και αφεντικά κρύβεται η βαθιά ουσία του ρατσισμού. Ένα ακόμη όχημα για να δουλεύουν οι φτωχοί φθηνότερα και να πλουτίζουν τα αφεντικά.
Γι' αυτό ο αγώνας που κάνουν οι μετανάστες εργάτες γης στα φραουλοχώραφα δεν είναι μόνο ένας "δικός τους" αγώνας αλλά ένας αγώνας για τη συνολική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα.
Κάτω τα χέρια από τους εργάτες και τα δικαιώματά τους!
Ντόπιοι & ξένοι εργαζόμενοι θα χτίσουν μαζί ένα τίμιο, δίκαιο μέλλον!
δείτε βίντεο από τις πυρπολημένες καλύβες των μεταναστών εργατών γης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου