Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

«Χωρίς φρένα» το Ισραήλ, εγκρίνει άλλες 3.000 εβραϊκές κατοικίες στη Δυτ. Όχθη

AP PHOTO
Το Ισραήλ συνεχίζει την επιθετική και επεκτατική του πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και την παγκόσμια κατακραυγή.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ισραηλινή επιτροπή ενέκρινε περίπου 3.000 νέους εβραϊκούς οικισμούς στην περιοχή. Η ενέργεια αυτή έρχεται στο φως μόλις μια μέρα μετά την «έντονη ανησυχία» που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την κατασκευή περισσότερων από 1.355 κατοικιών που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν πως είναι «σθεναρά αντίθετοι στην επέκταση εποικισμών», στρατηγική που –σύμφωνα με την Ουάσινγκτον– είναι «εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες μείωσης της έντασης και της διασφάλισης ηρεμίας και που υπονομεύει τις προοπτικές για μια λύση δύο κρατών».

Όσο για τις νέες 3.000 κατοικίες, Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε (υπό το καθεστώς ανωνυμίας) ότι το σχέδιο είχε εγκριθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν επιβεβαιωθεί η έγκριση της νέας κατασκευής είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, θα εξοργίσει περαιτέρω τους Παλαιστίνιους και θα δοκιμάσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, που αποτελείται από υπερεθνικιστές, κεντρώους και άλλα κόμματα που αντιτίθενται στους εποικισμούς.

Περίπου 475.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν σήμερα στη Δυτική Όχθη, δίπλα σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Ο εποικισμός, που είναι παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο, συνεχίζεται από το 1967, από όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου