Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Υεμένη: Επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής αξιωματούχων, τουλάχιστον 6 νεκροί

REUTERS/FAWAZ SALMAN
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη νότια Υεμένη εναντίον αυτοκινητοπομπής κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι επέζησαν από αυτή την νέα επίθεση στη χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο.
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο κυβερνήτης του 'Αντεν 'Αχμεντ Λάμλας, ο υπουργός Γεωργίας Σάλεμ αλ-Σοκότρι και ένας τρίτος αξιωματούχος του οποίου η ταυτότητα δεν έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος, επέβαιναν στην αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν στο 'Αντεν.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το 'Αντεν είναι η προσωρινή έδρα της υεμενίτικης κυβέρνησης η οποία πολεμά από το 2014 τους Χούτι, τους αντάρτες που κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας, όπως και την πρωτεύουσα Σαναά.

Στην επίθεση, για την οποία δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

"Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στον δρόμο Αλ-Μουάλα κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής των αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο κυβερνήτης του 'Αντεν, ο υπουργός Γεωργίας και ένας ακόμη αξιωματούχος", δήλωσε πηγή ασφαλείας. Όλοι τους επέζησαν της "τρομοκρατικής επίθεσης και απόπειρας δολοφονίας", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο γραμματέας Τύπου του κυβερνήτη και ο φωτογράφος του, ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του και ένας τέταρτος σύντροφος καθώς και ένας πολίτης περαστικός, δήλωσε πηγή της τοπικής κυβέρνησης. Ένα πτώμα καλυμμένο με κουβέρτα βρισκόταν στο δρόμο δίπλα σε ένα απανθρακωμένο όχημα στη συνοικία αλ-Ταουάχι. Πυροσβέστες και αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης και ο υπουργός Γεωργίας είναι και οι δύο μέλη του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου (αυτονομιστές, STC) που μετέχει στην αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση ενότητας μαζί με τους υποστηρικτές του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Η κυβέρνηση αυτή έχει την έδρα της στο 'Αντεν.

Ο νότος της χώρας ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι την επανένωση της Υεμένης το 1990. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην πρώην Νότια Υεμένη εναντίον των Υεμενιτών που κατάγονται από τον βορρά, που κατηγορούνται ότι επέβαλαν δια της βίας την ενοποίηση της χώρας.

Αρκετές αντικυβερνητικές επιθέσεις αποδόθηκαν στους αντάρτες Χούτι τα τελευταία χρόνια. Για άλλες επιθέσεις την ευθύνη ανέλαβαν τζιχαντιστικές ομάδες.

Μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός Μαΐν Αμπντουλμαλίκ Σαΐντ ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, καταγγέλλοντας μια "δειλή τρομοκρατική" επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Saba.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου