Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Χιλιάδες παιδόφιλοι στην εκκλησία της Γαλλίας

REUTERS/CHARLES PLATIAU
Χιλιάδες παιδόφιλοι βρίσκονταν στους κόλπους της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας από το 1950, λέει ο επικεφαλής μιας ομάδας που ερευνά καταχρήσεις από μέλη της εκκλησίας.
Ο Ζαν Μαρκ Σοβέ δήλωσε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι η επιτροπή βρήκε στοιχεία για 2.900 έως 3.200 καταχραστές, από τους συνολικά 115.000 ιερείς και άλλους κληρικούς.

Η επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει μια εκτενή έκθεση την Τρίτη.

Η έκθεση βασίζεται σε αρχεία της εκκλησίας, των δικαστηρίων και της αστυνομίας, καθώς και σε συνεντεύξεις με θύματα. Η ανεξάρτητη έρευνα ανατέθηκε από τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία το 2018, μετά από πολλά σκάνδαλα σε άλλες χώρες.

Ο Σοβέ δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι η επιτροπή παρέδωσε αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς για 22 περιπτώσεις όπου θα μπορούσε ακόμη και να κινηθεί ποινική δίωξη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επίσκοποι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της εκκλησίας είχαν ενημερωθεί για κατηγορίες εναντίον ανθρώπων που ήταν ακόμη εν ζωή.

Στα μέλη της επιτροπής περιλαμβάνονταν γιατροί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και θεολόγοι. Τα μέλη αυτά ήρθαν σε επικοινωνία με περισσότερα από 6.500 θύματα και μάρτυρες, σε μια διαδικασία που διήρκησε δυόμισι χρόνια. Η τελική έκθεση έχει 2.500 σελίδες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου