Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Σεπόλια-δίκη οικογένειας Καττή: Αντιφάσεις από τη ΔΡΑΣΗ «με το καλημέρα»

Γιώργος Μουρμούρης-ΠΡΙΝ
Με τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας – αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ να πέφτει σε αντιφάσεις ως προς τα όσα έλαβαν χώρα στην περιοχή γύρω από τον σταθμό Μετρό Σεπολίων και την πυλωτή του σπιτιού της οικογένειας Καττή, ξεκίνησε η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων στα Σεπόλια το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου 2020.
Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ ισχυρίστηκε ότι η μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε στον σταθμό των Σεπολίων προερχόμενη από την περιοχή του Πολυτεχνείου ουσιαστικά κατά λάθος, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού (όπως είχαν σήμα από το Κέντρο) αφού κανείς από την ομάδα «δεν διέθετε GPS». Σύμφωνα με την κατάθεσή του, στη θέα των αστυνομικών ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και μαύρα ρούχα άρχισε να πετά πέτρες και στη συνέχεια διέφυγε τρέχοντας προς παρακείμενη οδό (τον δρόμο που βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Καττή).
Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι ξεχώρισε τον Ορέστη Καττή επειδή φορούσε ένα γκρι φούτερ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του με full face, κάτι που δεν είχε αναφέρει στην προανακριτική κατάθεση. Μετά την επίδειξη από τη συνήγορο υπεράσπισης, Αντωνία Λεγάκη, φωτογραφιών στις οποίες φαίνεται ότι κατά τη σύλληψή του ο Ορέστης Κατής δεν φορά full face, η απάντηση του αστυνομικού ήταν ότι «μπορεί να το ‘χει βγάλει, μπορεί να του ‘χει πέσει». Κληθείς δε να σχολιάσει ότι σε φωτογραφία που του επιδείχθηκε δεν φαίνεται ο Ορέστης Καττής να αντιστέκεται, ενώ και από την προανακριτική κατάθεση λείπει η όποια αναφορά σε αντίσταση, ο αστυνομικός απάντησε «στην αντίσταση κολλάτε;». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «αντίσταση κατά της αρχής» είναι μία από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Ορέστη Καττή.

Για την μητέρα του Ορέστη, που σε βίντεο φαίνεται να πέφτει στο έδαφος μετά από σπρώξιμο αστυνομικού, ο εξεταζόμενος μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε ότι έξω από την πυλωτή έπεσε «πάνω στην αναμπουμπούλα», ενώ για τον επικεφαλής αστυνομικό που σε στιγμιότυπο από βίντεο κάμερας ασφαλείας φαίνεται να κλωτσά, ανέφερε ότι «δεν ρίχνει κλωτσιά», αλλά απλώς έχει «το πόδι σε υπερέκταση» (sic). «Δεν τον χτυπάνε, τον τραβάνε», ανέφερε για στιγμιότυπο που δείχνει τον Ορέστη Καττή να βρίσκεται περιτριγυρισμένος από αστυνομικούς που φαίνεται ότι τον χτυπούν, ενώ υποστήριξε ότι ο νεαρός κατηγορούμενος σκαρφάλωσε στην οροφή οχήματος, την οποία μάλιστα «βούλιαξε», έβριζε και έκανε άσεμνες χειρονομίες, ώστε να διαφύγει τη σύλληψη. Κατά την περιγραφή των γεγονότων, ο αστυνομικός υποστήριξε επίσης ότι μία από τις πέτρες που εκσφενδόνιζαν οι συγκεντρωμένοι χτύπησε ένα από τα μηχανάκια, κάτι που επίσης δεν είχε αναφέρει στην προανακριτική του κατάθεση.

Μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός υποστήριξε, για τη Λυδία Καττή, ότι πέταξε κάτω μηχανή και χτύπησε με «γονατιές» δύο αστυνομικούς, ενώ για τον Νικόλα Καβακλή, ότι προσπαθούσε με το ένα χέρι (sic) να απελευθερώσει τον κρατούμενο, ενώ με το άλλο τράβαγε βίντεο. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ερωτηθείς αν σε φωτογραφίες από διαδήλωση στη γειτονιά του Κολωνού βλέπει τους συγκεντρωμένους να φοράνε full face, απάντησε ότι… «φοράνε μάσκες» (για τον κορονοϊό).


Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στις 09:00, στο κτήριο 3 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου