Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Επιμένουν στην αδιαφάνεια για τις παράνομες επαναπροωθήσεις

AP Photo/Emrah Gurel
Επιμένουν στην αδιαφάνεια για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
Μηχανισμό ελέγχου κάτω από τις φτερούγες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας του κ. Μπίνη και με συμμετοχή του εμπλεκόμενου υπουργείου Μετανάστευσης μεθοδεύει η κυβέρνηση, αντί για την ανεξάρτητη επιτροπή για την οποία δεσμεύτηκε στην Ευρ. Επιτροπή.

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) φαίνεται ότι προσανατολίζεται να αναθέσει η κυβέρνηση και τον έλεγχο για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ένας πραγματικά ανεξάρτητος μηχανισμός διερεύνησης. Η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον ζήτησε, και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε τον Ιούνιο, να δημιουργηθεί ανεξάρτητος μηχανισμός χωρίς τη συμμετοχή κρατικών αρχών, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, προκειμένου να αποδεσμευτούν έκτακτα κονδύλια 15,8 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις Λιμενικού και FRONTEX στο Αιγαίο. Μετά την άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, η κ. Γιόχανσον «άδειασε» τις ελληνικές αρχές, αντιδιαστέλλοντας μάλιστα την Ελλάδα με την Κροατία, η οποία έχει δημιουργήσει τέτοιο ανεξάρτητο μηχανισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά της, «η “Καθημερινή” κατανοεί ότι η προοπτική ενεργοποίησης της ΕΑΔ για τον σκοπό αυτό συζητήθηκε πριν από 10 ημέρες σε κλειστή συνεδρίαση κυβερνητικών αξιωματούχων. Πηγή επιβεβαίωσε στην “Καθημερινή” ότι στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δομή και τη λειτουργία του μηχανισμού, το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Μετανάστευσης, δικαστικών λειτουργών και εκπαιδευτικών, αλλά όχι εκπροσώπων ανεξάρτητων φορέων και οργανισμών. Οι αποφάσεις αναμένονται σε ανώτερη κυβερνητική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα».

Πώς ακριβώς το όργανο αυτό θα είναι ανεξάρτητο κάτω από τις φτερούγες της ΕΑΔ του κ. Μπίνη και με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπλεκόμενου υπουργείου Μετανάστευσης παραμένει ζητούμενο, όπως ζητούμενο παραμένει και το αν θα πεισθεί η επίτροπος για την ανεξαρτησία του εγχειρήματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – γιατί άραγε;

Ο Αγγ. Μπίνης και η ΕΑΔ


Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση σηματοδότησε τις προθέσεις του για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους ιδρύοντας μια υδροκέφαλη Αρχή κάτω από τον έλεγχο της οποίας τέθηκαν, θέλοντας και μη, όλα τα όργανα ελέγχου που διαθέτει η Πολιτεία. Ηταν το τέλος της όποιας ανεξαρτησίας των οργάνων αυτών από την εκάστοτε κυβέρνηση δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να διοικήσει όλο αυτό τον μηχανισμό ένας δικός του άνθρωπος και συγκεκριμένα ο πρώην επιθεωρητής Αγγελος Μπίνης.

Ενώ ο κ. Μπίνης διορίστηκε εν μέσω επιφυλάξεων της αντιπολίτευσης ως μεταβατικός, αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό να τον επιλέξει πρόσφατα με μόνη την ψήφο της Ν.Δ. ως «μόνιμο» διοικητή για τα επόμενα χρόνια Με τη βοήθεια και του υπουργού Μάκη Βορίδη, οι μοριοδοτήσεις των (επιλεγμένων από τον Αγγ. Μπίνη) επιθεωρητών που συμμετέχουν στη διοίκηση της Αρχής κόπηκαν και ράφτηκαν στα μέτρα των δικών τους προσόντων. Από την ημέρα λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας υπήρξαν πολλές διακηρύξεις για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, πολλές υποσχέσεις και πολλές ημερίδες στη θητεία του διοικητή, αλλά ουδείς γνωρίζει ακόμα μέσω δημοσιοποίησης με «ονοματεπώνυμα» υποθέσεων τα αποτελέσματα όλων αυτών των ελέγχων, των πορισμάτων που παρέλαβε αλλά και όσων στη συνέχεια διαχειρίστηκε. Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η καθημερινή ενημέρωση από την ΕΑΔ αφορά μόνο τους ελέγχους και τις επιβολές προστίμων, ενώ οι υπόλοιπες ανακοινώσεις αφορούν τη δραστηριότητα του κ. Μπίνη και τις συνάψεις μνημονίων συνεργασίας της ΕΑΔ με διάφορα υπουργεία.

Τέλος έγινε γνωστό ότι τώρα θα ξεκινήσει και μια επικοινωνιακή εκστρατεία-κάλεσμα στους πολίτες να καταγγέλλουν τη διαφθορά. Προς το παρόν οι πολίτες αρκούνται σε αριθμούς επιτυχιών χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί καμία αναλυτική έκθεση ή πορίσματα για την τύχη των ελέγχων.
EFSYN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου