Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Το «αυγό του φιδιού» εκκολάπτεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Πώς νεοναζιστικές ομάδες κερδίζουν έδαφος

© Odysseas Chloridis/SOOC  Φανή Χαρίση
Τα άγρια επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έφεραν στην επιφάνεια την αγωνία της κοινωνίας για το εάν φασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν μαθητές και νέα παιδιά. Ο πρόεδρος και καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, αναλύει πώς τέτοιες ομάδες καταφέρνουν να προσεγγίσουν παιδιά.
Σοκαρισμένη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης παρατηρεί τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στο ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Μαχαίρια, σιδερογροθιές, μολότοφ που ήταν κρυμμένες μέσα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ναζιστικοί χαιρετισμοί κι όλα αυτά από μαθητές που φοιτούν στο σχολείο και οι οποίοι συνεπλάκησαν με φοιτητές που διαδήλωσαν κατά του Φασισμού και του Ναζισμού.
Η συγχαρητήρια ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής δια του «Μετώπου Νεολαίας» της για τη δράση των μαθητών και των εξωσχολικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ως προς τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων.

«Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της "ταξικούς επαναστάτες"» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Πώς νεοναζιστικές οργανώσεις βρίσκουν εύφορο έδαφος;
Τι συμβαίνει λοιπόν στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Υπάρχουν ομάδες νέων ή και παιδιών που έχουν ενταχθεί και δρουν μέσα σε φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις;
Η πρώτη εκτίμηση του προέδρου και καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρη Στυλιανού, -παρότι όπως λέει χρειάζεται μελέτη και έρευνα- είναι ότι ακραία και ναζιστικά στοιχεία βρήκαν εύφορο έδαφος και προσέγγισαν νέα άτομα.
«Η άκρα Δεξιά και οι ναζιστικοί θύλακες βρίσκουν εύφορο έδαφος σε περιοχές που είναι πιο υποβαθμισμένες, υπάρχει μεγαλύτερη φτώχεια σε οικονομικό, πολιτισμικό επίπεδο, αλλά και στο εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτό το βλέπουμε και με το κίνημα των αντιεμβολιαστών, όπου σε αυτό είναι λιγότερο μορφωμένοι και ευνοημένοι συμπολίτες μας. Εκεί ανθεί ο εθνικισμός» εξήγησε στο Sputnik ο κ. Στυλιανού.
Μια σειρά κοινωνικών καταστάσεων που τελικά, όπως λέει ο καθηγητής, ευνοούν τον «ανορθολογισμό» και τη διάδοση «θεωριών συνωμοσίας» μπορεί να οδηγήσουν άτομα νεαρής ηλικίας στις τάξεις νεοναζιστών και φασιστών.
Μαθησιακές δυσκολίες και δυνατότητα μόρφωσης ακόμα και εύρεσης εργασίας και γενικά η θεώρηση αυτών των παιδιών ότι «δεν έχουμε ευκαιρίες», αποτελούν τις αιτίες της εύκολης προσέγγισης από ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που όπως τόνισε ο κ. Στυλιανού «τους δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι "δεν είσαι αδύναμος"» και ότι «μαζί μας είσαι δυνατός» οδηγώντας τους τελικά σε ακραίες συμπεριφορές και δράσεις.

Για τον κ. Στυλιανού, η ευθύνη της Πολιτείας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι μεγάλη, ενώ χαρακτηρίζει ως «λάθος» ότι τα μαθήματα Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Αγωγής πλέον «δεν διδάσκονται στα σχολεία» καθώς βοηθούσαν τους μαθητές να κατανοήσουν τις αξίες της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνείδησης.

Εκτιμά επίσης ότι και οι ίδιοι ως πανεπιστημιακοί θα πρέπει να αναλάβουν ουσιαστική δράση και να προχωρήσουν σε μελέτη και έρευνα της περιοχής προκειμένου μέσα από την εξαγωγή επιστημονικά τεκμηριωμένων συμπερασμάτων να μπορέσουν να συνομιλήσουν με τους νέους και τελικά να τους βοηθήσουν.
πηγη sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου