Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επείγουσα συνάντηση με τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανικής Πρεσβείας στη Μόσχα, εκφράζοντας ανησυχία για σειρά σχολίων της υπουργού Άμυνας της χώρας, τα οποία ως αναφέρουν ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις.
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι, νωρίτερα την ίδια ημέρα, ζητήθηκε από τον απεσταλμένο του Βερολίνου «να παρουσιαστεί ενώπιον της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικής Συνεργασίας».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «επιστήθηκε η προσοχή στα σχόλια της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ σχετικά με την πυρηνική αποτροπή εναντίον της Ρωσίας, και επιδόθηκε διπλωματικό σημείωμα «
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάνω από τα έθνη της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και αυτά τα μέτρα, ώστε να έχουμε πρώιμο αποτρεπτικό αποτέλεσμα». Αυτό, ανέφερε, «είναι απόκριση στην τρέχουσα συμπεριφορά της Ρωσίας».
Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Μόσχα, «τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αυξημένη ένταση στην Ευρώπη και δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης».
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Καρενμπάουερ, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να είναι συλλογική, χωρίς παραβίαση των συμφερόντων της Ρωσίας». Ωστόσο, συνέχισε, «επί του παρόντος το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για ίσο διάλογο σε αυτό το ζήτημα»
«Εν μέσω κραυγών για αποτροπή της Ρωσίας στρατιωτικά, το ΝΑΤΟ οικοδομεί με συνέπεια τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορά μας. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πώς έχουν τελειώσει τέτοιες ενέργειες για τη Γερμανία και την Ευρώπη στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Σοϊγκού, σε σχόλιο που ερμηνεύτηκε ευρέως ως αναφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. .
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας υπενθύμισε επίσης τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο, καθώς η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Το σχέδιο αποτροπής της Δύσης στο Αφγανιστάν κατέληξε σε «καταστροφή, την οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει ολόκληρος ο κόσμος», ανέφερε.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού
Η αντιπαράθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη από το ΝΑΤΟ ότι τα μέλη του είχαν δώσει το πράσινο φως σε ένα σημαντικό σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της Ρωσίας σε μια υποθετική στρατιωτική σύγκρουση. Το απόρρητο έγγραφο, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενδέχεται να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της Μόσχας από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, λέγεται ότι περιλαμβάνει εστίαση σε μη συμβατικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων κυβερνό-επιθέσεων, συγκρούσεων στο διάστημα, ακόμα και χρήσης πυρηνικών κεφαλών.
Στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος SPD καταδικάζει τις «ανεύθυνες» δηλώσεις της Καρενμπάουερ, με την προτροπή στο ΝΑΤΟ να απειλήσει την Ρωσία.
Οι δηλώσεις για αντιπαράθεση με τη Ρωσία από την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας ήταν απρόσεκτες και εμπρηστικές, δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τα κυβερνητικά κόμματα συνασπισμού της χώρας, όταν το Βερολίνο είπε στο ΝΑΤΟ να απειλήσει προκλητικότατα τη Μόσχα.
Τη Δευτέρα, ο κοινοβουλευτικός πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) της Γερμανίας, Ρολφ Μούτζενιτς, κατηγόρησε την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, ότι έκανε προκλητικά σχόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ που απειλεί τη Ρωσία με τις πυρηνικές δυνάμεις του θα ενδυναμώσει τις φλόγες των επιδεινούμενων διεθνών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και της ομάδας κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Τα πρόσφατα συμπεράσματα του υπουργού Άμυνας σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι ανεύθυνα», ανέφερε.
«Τα σχόλια της κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν διαφέρουν από τις εξίσου αβάσιμες απειλές της ρωσικής πλευράς”» συνέχισε ο Μούτζενιτς, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις αυτές συνέβαλαν στη «σπείρα της κλιμάκωσης».
Η Κραμπ-Καρενμπάουερ υπήρξε από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του νέου masterplan του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας σε περίπτωση που ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δυο πλευρών. Η στρατηγική, η οποία συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει τα στρατεύματα του μπλοκ να μάχονται τις Ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Βαλτικής και κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ συζητά επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης μη συμβατικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, κυβερνο-επιθέσεων και διαστημικής τεχνολογίας.
«Αυτός είναι ο τρόπος αποτροπής», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας την ιδέα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στον αέρα πάνω από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για να τα προστατεύσει από αυτό που το ΝΑΤΟ αποκαλεί «Ρωσική απειλή».
«Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και αυτά τα μέτρα, ώστε να έχει πρώιμο αποτρεπτικό αποτέλεσμα… Αυτό προσαρμόζεται στην τρέχουσα συμπεριφορά της Ρωσίας», επέμεινε.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ δήλωσε στο RT το Σάββατο ότι «δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία» στις δηλώσεις του Κραμπ-Καρενμπάουερ. Είναι μέλος της κυβέρνησης της απερχόμενης Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση υπουργού της. Το μέλλον της στο κοινοβούλιο ενδέχεται να είναι αμφίβολο, καθώς η απομάκρυνση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, την οποία επέβλεψε, αποδείχθηκε «αποτυχία» τόνισε η κ. Κνάισλ, υποστηρίζοντας ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ «δεν αποτελεί πλέον ισχυρή πολιτική προσωπικότητα».
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Πιστεύουμε ότι η είδη είναι πολύ σοβαρή.
Καταρχήν, αποτελεί μια σοβαρή παρακαταθήκη της διακυβέρνησης Μέρκελ στο επόμενο συμμαχικό σχήμα που έρχεται να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας.
Μετά λοιπόν τις αποκαλύψεις για τις ασκήσεις της Ρωσίας με σενάριο την πυρηνική επίθεση σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ...
Τους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, που πλέον περιλαμβάνουν και τη χρήση πυρηνικών όπλων...
Έχουμε την τοποθέτηση αυτή της Γερμανίας.
Μια παρέμβαση που αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σοβαρή καθώς η Γερμανία κρατούσε μέχρι τώρα πιο χαμηλούς τόνους, επένδυε στην ενεργειακή της σχέση με τον Πούτιν και απαντούσε αρνητικά στην πολεμοκαπηλεία του Μακρόν...
Κάτι όμως φαίνεται ότι αλλάζει στη Γερμανία και πολλαπλασιάζει την ανησυχία στους λαούς.
Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάντα σενάρια μεταφοράς αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Αράξου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου