Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Φωτιά στις παράγκες εργατών στη Μανωλάδα μετά την πρωτοβουλία τους για συνδικαλιστική οργάνωση

The Press Project
Φωτιά στις παράγκες εργατών στη Μανωλάδα μετά την πρωτοβουλία τους για συνδικαλιστική οργάνωση
Τραυματίστηκαν δύο εργάτες. Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης στην περιοχή, ενώ θυμίζουμε πως πριν από λίγες μέρες είχαν οργανωθεί συνδικαλιστικά ώστε να διεκδικήσουν ανθρώπινους όρους εργασίας.
Την περασμένη Παρασκευή τα ξημερώματα πυρκαγιά κύκλωσε τις παράγκες των εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας. Από την πυρκαγιά, δεν έμεινε τίποτα όρθιο, ενώ δύο τουλάχιστον εργάτες υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά. Εκείνη την ώρα στις 15 παράγκες που τυλίχθηκαν στις φλόγες βρίσκονταν 34 άτομα, 24 από το Πακιστάν και 10 από Μπαγκλαντές.

Κάηκαν πρόβατα και κότες που είχαν για δική τους χρήση, καθώς και τα υπάρχοντά τους, ανάμεσα σε αυτά και έγγραφα, όπως διαβατήρια, χρήματα αλλά και ψυγεία και κουζίνες και ένα μοτοποδήλατο.

Το νέο περιστατικό, ανοίγει ξανά η συζήτηση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης στα φραουλοχώραφα. Η κίνηση ΚΕΕΡΦΑ, με ανακοίνωσή της, απαιτεί τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και την απόδοση νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους τους εργάτες γης και αμοιβές σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς χώρους στέγασης.

Σύμφωνα με το pelop.gr, οι εργάτες γης στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της Βουπρασίας, έχουν συμφωνήσει με τις ομάδες παραγωγών σε αύξηση του ημερομισθίου στα 27 ευρώ από τα 24 που ίσχυε παλαιότερα, όπως επίσης και στην αποζημίωση της υπερωρίας. Θυμίζουμε πως προ λίγων ημερών, σε Αχαΐα και Ηλεία, οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και άλλες χώρες απέκτησαν συνδικαλιστική οργάνωση και πλέον θα έβαζαν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους, με τους φραουλοπαραγωγούς να εήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι, παρά τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου