Νέα αναζωπύρωση των συγκρούσεων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς), με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναφέρει πάνω από 200 παραβιάσεις της εκεχειρίας τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Η νέα όξυνση καταγράφεται ενώ η κυβέρνηση της Ουκρανίας εμφανίζεται τελευταία να αμφισβητεί όλο και πιο ανοιχτά τις συμφωνίες του Μινσκ για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης, ενώ προετοιμάζεται και συνάντηση των ΥΠΕΞ του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).
Παράλληλα το ΝΑΤΟ συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, στις χώρες της Βαλτικής και στη Μαύρη Θάλασσα, όπως αποφάσισαν και οι υπουργοί Αμυνας την περασμένη βδομάδα.
Το δε Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε προχτές ότι ο στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τουρκικό μαχητικό drone «Bayraktar» στην περιοχή του Ντονμπάς, ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας και υπογραμμίζει τις αντιθέσεις συμφερόντων στην περιοχή.
Επιβεβαιώνονται «οι ανησυχίες μας ότι οι παραδόσεις τέτοιων οπλισμών στον ουκρανικό στρατό ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη γραμμή εμπλοκής», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξετάζει αυτές τις αναφορές και άφησε αιχμές εναντίον όσων υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ενθαρρύνουν με εξοπλισμούς.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτίμησε προχτές ότι «υπάρχουν ήδη περίπου δέκα τοποθεσίες ανάπτυξης στρατιωτικών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό κατασκευή στο Ochakovo και στο Ilyichevsk, που θα μπορούν να υποδέχονται στρατηγικά βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ. Ετσι η Ουκρανία στρατιωτικοποιείται σταδιακά και η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ προωθείται πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αυτό δεν θα διευκολύνει ούτε τη σταθερότητα στην Ουκρανία, ούτε την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης του Ντονμπάς».
Η ίδια υπογράμμισε τις «μιλιταριστικές δηλώσεις» Ουκρανών πολιτικών το τελευταίο διάστημα, ακόμα και για «πυραυλική επίθεση στη Ρωσία», οι οποίες ευνοούν το ΝΑΤΟ, και κάλεσε τους άλλους δύο «εταίρους» στο «Σχήμα της Νορμανδίας», Γερμανία και Γαλλία, να αντιδράσουν σε αυτές τις «ευθείες απειλές κατά της Ρωσίας».
Εξάλλου, σχολίασε τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου «Lielvarde» στη Λετονία από το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «αποσταθεροποίηση» στην περιοχή της Βαλτικής.Αλληλοκατηγορίες για τη νέα όξυνση στο Ντονμπάς
Χτες οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις κατήγγειλαν ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην πρώτη γραμμή μάχης με φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ένας ακόμα τραυματίστηκε. Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές για πολλές επιθέσεις με κανόνια, χειροβομβίδες και πολυβόλα όπλα.
Ενδεικτικό της κλιμάκωσης είναι ότι από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 57 Ουκρανοί στρατιώτες (50 όλο το 2020) και τουλάχιστον 40 αυτονομιστές.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της λεγόμενης «Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» δήλωσε χτες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Staromaryevka στην «γκρίζα ζώνη», στα νότια της γραμμής απεμπλοκής.
Είχαν προηγηθεί την Τρίτη προειδοποιήσεις κλιμάκωσης των ένοπλων συγκρούσεων από τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι κατήγγειλαν πως ο Ουκρανός εκπρόσωπος αποχώρησε από τη διαπραγματευτική ομάδα του ΟΑΣΕ και αρνήθηκε να συζητήσει τον οδικό χάρτη «διευθέτησης» της σύγκρουσης.
Στο μεταξύ, το ολλανδικό Εφετείο του Αμστερνταμ αποφάσισε ότι η συλλογή με χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα των Σκυθών, που είχαν μεταφερθεί το 2013 από την Κριμαία στην Ολλανδία για να εκτεθούν σε μουσεία της χώρας, θα πρέπει να παραδοθεί στην Ουκρανία αντί να επιστραφεί στην Κριμαία, που από το 2014 ενσωματώθηκε στη Ρωσία.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι μετά την επανάκτηση της συλλογής, το Κίεβο θα ξανακερδίσει και την Κριμαία, με το Κρεμλίνο να σχολιάζει πως τα λεγόμενα Ζελένσκι αποτελούν «έκφραση εδαφικών διεκδικήσεων κατά της Ρωσίας»…
alt.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου