Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Οι δηλώσεις Άντονι Μπλίκεν και τα non paper της κυβέρνησης – καλλωπίζοντας μια επικίνδυνη συμφωνία

Παναγιώτης Μαυροειδής
ΠΡΩΤΟ

Μπλίκεν (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): “Επικροτούμε τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας”.
Κυβέρνηση ΝΔ: “Στην επιστολή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως “περιφερειακός ηγέτης” καθώς και “πυλώνας σταθερότητας”.

Σχόλιο: Η φαιδρή πλευρά είναι τα περί “αναγνώρισης” από τις ΗΠΑ του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας. Η ουσία βρίσκεται η αναγόρευση της Ελλάδας σε ρόλο χρήσιμου Βεληγκέκα αλά Ισραήλ για λογαριασμό των ΗΠΑ.

ΔΕΥΤΕΡΟ

Μπλίκεν (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): “Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν ή να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή τα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση υποστήριξη για τον διευρυμένο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Κυβέρνηση ΝΔ: “Σε μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους. ” Σχόλιο: Οι ΗΠΑ διασφάλισαν ρητά την ελευθερία δράσης τους οπουδήποτε στην Ελλάδα (και όχι μόνο μέσω των βάσεων), μεταφράζοντας (και σωστά) αυτή την ελευθερία κινήσεων σε άνευ όρων υποστήριξη της Ελλάδας στον αμερικανικό στρατό!

ΤΡΙΤΟ

Μπλίκεν (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): ” (Η συμφωνία) Επεκτείνει τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς εμφανίζει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα αμοιβαία να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την υπεροχή και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.”

Κυβέρνηση ΝΔ: “Η σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας έτσι την δέσμευση της χώρας αυτής για την προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής”.

Σχόλιο: Η φαιδρή πλευρά είναι ότι “οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν την Ελλάδα από επίθεση εναντίον της και η Ελλάδα θα προστατεύσει τις ΗΠΑ από επίθεση εναντίον τους”! Η ουσιαστική και πολύ επικίνδυνη αλήθεια είναι ότι, από τη μια οι ΗΠΑ σαφώς αποκλείεται να στηρίξουν την Ελλάδα έναντι της συμμάχου τους Τουρκία (με μεγαλύτερη σημασία από κάθε άποψη), ενώ από την άλλη η Ελλάδα σαφώς και ρητά αποδέχεται να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο π.χ. της Ρωσίας σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση καθότι θεωρεί προκαταβολικά τον εαυτό της “σάρκα μία” με τις ΗΠΑ στο επιχειρησιακό πεδίο.

ΤΕΤΑΡΤΟ

Μπλίκεν (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): ” Πιστεύουμε επίσης ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”

Κυβέρνηση ΝΔ: “Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της”.

Σχόλιο: Η φαιδρή και ουσιαστική πλευρά είναι ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Τουρκία δεν έχουν καν υπογράψει τις Διεθνείς Συνθήκες για τις Θαλάσσιες Ζώνες, συνεπώς η ερμηνεία που δίνει η κυβέρνηση είναι συνειδητό ψέμα ή/και όνειρο θερινής νυκτός.

ΠΕΜΠΤΟ

Γενικό σχόλιο: όλη η δικαιολόγηση της κατάπτυστης στρατιωτικής “συμφωνίας” της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις και τη δράση τους στην Ελλάδα, επιχειρείται από τη μεριά της κυβέρνησης να δικαιολογηθεί αποκλειστικά σχεδόν, με βάση την “απειλή της Τουρκίας”. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία έχει ελάχιστη σχέση με αυτή την πλευρά ή -πιο σωστά- στο βαθμό που έχει, σχετίζεται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για το χειρισμό του μεγάλου αλλά δύστροπου συμμάχου τους και όχι με την ελληνοτουρκική διαφορά. Δε λέμε κάτι που η κυβέρνηση δεν το γνωρίζει και μάλιστα άριστα. Σοφά επίσης πράττει από την δική της πλευρά: Εκμεταλλεύεται τη ρητή ή υπόρρητη συναίνεση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων (παρά τις διαφοροποιήσεις τους) και των βασικών δυνάμεων της στο αξίωμα “η Τουρκία επιτίθεται, η Ελλάδα αμύνεται”, για να περάσει στη λαϊκή συνείδηση μια επικίνδυνη συμφωνία με τους ιμπεριαλιστές φονιάδες.

Η δήλωση Μπίνκεν εδώ :


Τα σαθρά επιχειρήματα δικαιολόγησης της συμφωνίας σε non paper της κυβέρνησης από εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου