Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Tους δικτάτορες στο Μάλι εξοπλίζει η Ρωσία και οξύνει τον ανταγωνισμό με τη Γαλλία που αγωνιά για τα τεράστια συμφέροντα της-Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Πρόσφατα περιγράψαμε την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δίνοντας έμφαση στην αντίθεση Γαλλίας-Ρωσίας.
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/wagner.html#more

Στην πολεμική συμφωνία Μακρόν-Μητσοτάκη υπάρχει σαφή δέσμευση για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Αφρική!
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_712.html

Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως και γιατί στήνεται μια νέα παρατεταμένη σύγκρουση στα πρότυπα της Συρίας και της Λιβύης.
Συγκρούσεις που βουτούν στο αίμα τους λαούς, προκαλούν ποτάμια προσφυγιάς, αλλά η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη που θα συμμετέχει στην πολεμική σύγκρουση κλείνει τα σύνορα, κάνει απάνθρωπες Επαναπροωθήσεις, εγγυάται ότι κανένας δυστυχής δεν θα διαβεί στην Ευρώπη Φρούριο! 
Διαβάστε τις νέες εξελίξεις:


Το Μάλι παρέλαβε τέσσερα ελικόπτερα και όπλα από την Ρωσία
REUTERS/BENOIT TESSIER


Φωτογραφία αρχείου


A- A A+
ShareΈνα μεταγωγικό αεροσκάφος παρέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Μάλι τέσσερα ελικόπτερα, όπλα και πυρομαχικά από τη Ρωσία, δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Άμυνας του Μάλι, Σάντιο Καμαρά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Μάλι αγόρασε τα ελικόπτερα στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του, στη μάχη που διεξάγει μαζί με γαλλικά, ευρωπαϊκά στρατεύματα και κυανόκρανους του ΟΗΕ, εναντίον των ανταρτών που σχετίζονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και την Αλ Κάιντα.

«Το Μάλι αγόρασε αυτά τα ελικόπτερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μια φιλική χώρα με την οποία το Μάλι διατηρεί πάντα μια πολύ γόνιμη συνεργασία», δήλωσε ο Καμαρά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την πίστα του αεροδρομίου μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στην πρωτεύουσα Μπαμακό, προσθέτοντας ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά δόθηκαν από τη Ρωσία.

Η παράδοση των ελικοπτέρων και των όπλων πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ του Μάλι και του βασικού στρατιωτικού του εταίρου, της Γαλλίας, είναι τεταμένες, εξαιτίας των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι το Μπαμακό θα μπορούσε να προσλάβει Ρώσους μισθοφόρους, την στιγμή που το Παρίσι ανασυγκροτεί την αντιτρομοκρατική του αποστολή στην περιοχή, η οποία αριθμεί 5.000 άτομα.

Διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Reuters ότι η στρατιωτική χούντα του Μάλι, που μετράει ένα χρόνο ζωής, βρίσκεται στα πρόθυρα της συνεργασίας με την ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ενώ η Γαλλία έχει αρχίσει διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψει μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ασυμβίβαστη με τη συνέχιση της γαλλικής παρουσίας στο Μάλι.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Μάλι μιλώντας το Σάββατο στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε το Παρίσι ότι εγκατέλειψε το Μπαμακό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αντικρούοντας αυτή την κατηγορία, αμφισβήτησε χθες Πέμπτη, την νομιμότητα των αρχών του Μάλι που επιβλέπει τη μετάβαση της χώρας προς τις εκλογές έπειτα από δύο πραξικοπήματα σε διάστημα μόλις ενός έτους.

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός του Μάλι είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή. Και αυτό είναι ατιμωτικό για κάτι που δεν είναι καν κυβέρνηση», δήλωσε ο Μακρόν στο Radio France International.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την ρωσική εταιρεία Wagner ώστε να έχει το δικό της σχόλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου