Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Στο έλεος της βίας

AP Photo/Laurent Cipriani
Στο έλεος της βίας
Οι χούλιγκαν των γαλλικών συλλόγων έχουν «κλέψει» τον ρόλο του πρωταγωνιστή από τους ποδοσφαιριστές και τα επεισόδια στη Λιγκ 1 εμφανίζουν ανησυχητική συχνότητα.

Πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν, το γαλλικό ποδόσφαιρο ήταν στον... κόσμο του. Με την -αναμενόμενη- υπεροψία που δημιουργεί ο τίτλος των παγκόσμιων πρωταθλητών και την απογοήτευση για τον αποκλεισμό από τους Ελβετούς στο πρόσφατο Euro 2020, οι Γάλλοι στράφηκαν στις συλλογικές διοργανώσεις με έντονο ενθουσιασμό. Η ανυπομονησία τους «τρεφόταν» από δύο πολύ σημαντικούς λόγους: πρώτον, την επιστροφή του κοινού στις εξέδρες ύστερα από ενάμιση χρόνο κλειστών γηπέδων λόγω πανδημίας και, δεύτερον, την έλευση του Λιονέλ Μέσι στη Λιγκ 1 για λογαριασμό της φιλόδοξης Παρί Σεν Ζερμέν.

Από μόνη της, η μεταγραφή του Αργεντινού αστέρα και -κατά πολλούς- καλύτερου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη θεωρήθηκε ικανή για να αλλάξει επίπεδο στο γαλλικό πρωτάθλημα. Ομως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η Λιγκ 1, αντί να αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον, έχει εξελιχθεί στο πιο... νευρικό πρωτάθλημα, με τα επεισόδια στα γήπεδά της να αποκτούν ανησυχητική συχνότητα.

Η αρχή έγινε στις 8 Αυγούστου. Το ντέρμπι του Νότου ανάμεσα στη Μονπελιέ και τη Μαρσέιγ (2-3), μόλις στην 1η αγωνιστική, διακόπηκε δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του. Αιτία, το μπουκάλι που χτύπησε στο κεφάλι τον αναπληρωματικό Βαλεντέν Ρονζιέ των φιλοξενούμενων, όταν πανηγύριζε μαζί με τον υπόλοιπο πάγκο το τρίτο -και νικητήριο τελικά- γκολ της ομάδας του.

Στις 22 Αυγούστου, το ντέρμπι της Βρετάνης μεταξύ Ρεν και Ναντ συνοδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων και κατά της αστυνομίας. Τον Μάρτιο του 2022 θα εκδικαστεί η υπόθεση δύο ατόμων που τραυμάτισαν έναν υπάλληλο σεκιούριτι του γηπέδου.

Την ίδια μέρα, το ντέρμπι της Κυανής Ακτής μεταξύ Νις και Μαρσέιγ δεν τελείωσε ποτέ. Ο αρχηγός της Μαρσέιγ, Ντιμιτρί Παγέ, πήγε να εκτελέσει κόρνερ, τον χτύπησε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό στην πλάτη και αυτός το επέστρεψε στους φανατικούς οπαδούς της Νις. Κίνηση που εκλήφθηκε ως πρόκληση από τους θερμοκέφαλους, αρκετοί εκ των οποίων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και διαπληκτίστηκαν με παίκτες και μέλη της αποστολής των φιλοξενούμενων. Μιάμιση ώρα αργότερα, ο αγώνας διακόπηκε οριστικά.

Στις 25 Αυγούστου, επιβλήθηκε η πρώτη ποινή από τη Λίγκα: κλείσιμο των «ένοχων» θυρών της έδρας της Μονπελιέ «Λα Μοσόν» για τρεις αγωνιστικές. Στις 9 Σεπτεμβρίου, η Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής επέβαλε αφαίρεση δύο βαθμών από τη Νις (ένας με αναστολή) και ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών στην «Αλιάντς Ριβιέρα». Επιπλέον, τιμωρήθηκε έως το τέλος της σεζόν ο Πάμπλο Φερνάντες, ο βοηθός του τεχνικού της Μαρσέιγ, Χόρχε Σαμπάολι, επειδή γρονθοκόπησε έναν οπαδό της Νις που εισέβαλε στο γήπεδο. Στις 27 Οκτωβρίου ξαναπαίχθηκε ο αγώνας σε ουδέτερη έδρα, το «Σταντ ντε λ’Ομπ» της Τρουά, με αποτέλεσμα 1-1.

Οι ιθύνοντες του γαλλικού ποδοσφαίρου νόμισαν ότι οι ποινές αυτές θα θεωρούνταν παραδειγματικές και θα αποθάρρυναν τους ταραξίες. Η... φούσκα της πλάνης τους έσκασε στις 18 Σεπτεμβρίου, πάλι με αφορμή ένα ντέρμπι -αυτό του Βορρά, μεταξύ της Λανς και της Λιλ. Δεκάδες οπαδοί της Λανς εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να συγκρουστούν με εκείνους της Λιλ, οι οποίοι έσπασαν και πέταξαν προς την πλευρά τους πολλά καθίσματα.

Στις συγκρούσεις, που αναχαιτίστηκαν με την επέμβαση των CRS (μονάδα της γαλλικής αστυνομίας, αντίστοιχη των ελληνικών ΜΑΤ), πρόλαβαν να τραυματιστούν έξι άτομα. Η έναρξη του β’ ημιχρόνου καθυστέρησε κατά μισή ώρα. Η Λίγκα αποφάσισε την αφαίρεση ενός βαθμού από κάθε ομάδα, η Λανς «έφαγε καμπάνα» δύο αγωνιστικών για το γήπεδό της, ενώ η Λιλ δεν θα συνοδεύεται από οπαδούς της σε εκτός έδρας αγώνες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ούτε αυτές οι ποινές όμως φάνηκε να λειτουργούν κατευναστικά...

Στις 22 Σεπτεμβρίου, λεωφορείο με οπαδούς της Μπορντό έπεσε σε ενέδρα που είχαν οργανώσει ομόλογοί τους της Μονπελιέ, πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στην έδρα της δεύτερης. Η γενική σύρραξη άφησε πίσω της 16 άτομα τραυματισμένα. Την ίδια ημέρα, δεκάδες οπαδοί της Μαρσέιγ ξέφυγαν από την εξέδρα που κάθονταν στο «Ρεϊμόν Κοπά» της Ανζέ και προκάλεσαν ζημιές πριν προλάβουν να τους επαναφέρουν στην τάξη οι άνθρωποι του γηπέδου. Στους Φωκαείς επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης ενός βαθμού με αναστολή.

Στις 22 Οκτωβρίου, στη διάρκεια του τελετουργικού πριν από την έναρξη του αγώνα Σεντ Ετιέν - Ανζέ, δεκάδες φανατικοί οπαδοί των «Στεφανουά», αρματωμένοι με καπνογόνα και βεγγαλικά, εισέβαλαν στο γήπεδο και τα πέταξαν, καταστρέφοντας μερικώς τα δίχτυα. Παράλληλα ξεδίπλωσαν πανό με υβριστικά μηνύματα κατά της διοίκησης, του προπονητή και των παικτών για το αγωνιστικό χάλι της ομάδας. Στη Σεντ Ετιέν επιβλήθηκε ένας αγώνας κεκλεισμένων των θυρών και το κλείσιμο δύο συγκεκριμένων θυρών για δύο αγώνες.

Στις 24 Οκτωβρίου, με την αφορμή της επίσκεψης της Παρί Σεν Ζερμέν στο «Βελοντρόμ» για τον αγώνα με τη Μαρσέιγ, το γήπεδο γέμισε πανό με υβριστικές εκφράσεις για τη Λίγκα και τους ιθύνοντές της. Αποτέλεσμα ήταν η τιμωρία των γηπεδούχων με έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών.

Και την περασμένη Κυριακή, επικράτησε χάος στο ντέρμπι μεταξύ των δύο Ολιμπίκ, της Λιόν και της Μαρσέιγ. Μόλις στο 4ο λεπτό επιχείρησε ο Ντιμιτρί Παγέ να εκτελέσει κόρνερ και δέχθηκε μπουκάλι νερού στο κεφάλι. Υστερα από συσκέψεις επί συσκέψεων και απόλυτη ασυνεννοησία αποφασίστηκε μιάμιση ώρα αργότερα η οριστική διακοπή του αγώνα.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι θορυβημένη, όπως και οι πρωταγωνιστές του γαλλικού ποδοσφαίρου που επιδίδονται σε... πινγκ πονγκ ευθυνών, καθώς οι ποινές αποδεικνύονται «χάδι» και δεν αποθαρρύνουν τους ταραξίες. Οι σύλλογοι κατηγορούν την αστυνομία για καθυστερημένη επέμβαση και έλλειψη προληπτικής στρατηγικής, αλλά και τη Λίγκα που δεν έχει ξεκάθαρους κανονισμούς για το πότε διακόπτεται οριστικά ένα ματς και με την ευθύνη ποίου.

Η Λίγκα και η κυβέρνηση εντοπίζουν το πρόβλημα στο ότι οι ίδιοι σύλλογοι δεν είναι διατεθειμένοι να εντοπίσουν και να αποβάλουν τους προβληματικούς οπαδούς τους μια και καλή από τις εξέδρες. Και όλοι μαζί βέβαια ρίχνουν το φταίξιμο στον... κορονοϊό και τον εγκλεισμό, που προκάλεσε έντονη ανάγκη αποσυμπίεσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα επεισόδια που έδειχναν μεμονωμένα στην αρχή της σεζόν έχουν γίνει ο κανόνας. Η σύμπτωση μετατράπηκε σε σύμπτωμα και η λίγκα όπου αγωνίζεται πλέον ο Λιονέλ Μέσι απειλείται με απόλυτο εκτροχιασμό...
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου