Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Συνέχεια στο σκληρό μπρα ντε φερ ενώ πρόσφυγες συλλαμβάνονται και μεταφέρονται

Maxim Guchek/BelTA via AP
Συνέχεια στο σκληρό μπρα ντε φερ ενώ πρόσφυγες συλλαμβάνονται και μεταφέρονται
efsyn.gr
Οι αρχές της Πολωνίας συνέλαβαν σχεδόν 100 πρόσφυγες, ενώ οι αρχές της Λευκορωσίας άρχισαν να μετακινούν ανθρώπους από τα σύνορα σε αποθήκη με πληροφορίες να κάνουν λόγο και για μεταφορές με λεωφορεία πίσω στο Μινσκ. Για «διαπραγματεύσεις» μιλά το Μινσκ, για «τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες» οι Βρυξέλλες σχετικά με το ζήτημα που έχει προκαλέσει οξεία ένταση ανάμεσα σε Ε.Ε. και Λευκορωσία

Στις πλάτες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για την κρίση με επίκεντρο τα στρατοκρατούμενα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, όπου εξακολουθούν να εκτυλίσσονται ιστορίες φρίκης, σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 100 ανθρώπους, που φέρονται να προσπάθησαν να διασχίσουν τη μεθόριο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε μάλιστα τις λευκορωσικές δυνάμεις ότι «ανάγκασαν τους μετανάστες να πετούν πέτρες στους Πολωνούς στρατιώτες για να αποσπάσουν την προσοχή τους». Βίντεο δείχνει Πολωνούς στρατιώτες γύρω από μια ομάδα προσφύγων, που ήταν ομαδοποιημένοι στο έδαφος, σε ένα δάσος κοντά στον φράχτη.

Παράλληλα, πληροφορίες ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι, που είχαν κατασκηνώσει στα σύνορα, μεταφέρθηκαν σε κοντινή αποθήκη, στη λευκορωσική επικράτεια. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας μετέδωσε ότι ότι περίπου 1.000 μετανάστες συμφώνησαν την Τρίτη να μείνουν εκεί για να «περιμένουν να επιλυθεί η κατάσταση» και πως τους δόθηκε φαγητό, νερό, ιατρική βοήθεια και στρώματα. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι μεταφέρονται με λεωφορεία πίσω στο Μινσκ.
Για «διαπραγματεύσεις» μιλά το Μινσκ, για «τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες» οι Βρυξέλλες

Στο μεταξύ το Μινσκ, που αρνείται τις κατηγορίες περί ενορχήστρωσης της κρίσης, ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει «διαπραγματεύσεις» με τις Βρυξέλλες αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει λόγο παρά για «τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες» με το Μινσκ σχετικά με την διαδικασία επαναπατρισμού των μεταναστών.

Η Κομισιόν «θα έχει τεχνικές συνομιλίες περί επαναπατρισμού με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την Λευκορωσία», έγραψε στο Twitter εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι το Μινσκ πρέπει να χορηγήσει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρει καταφύγιο στους μετανάστες στην χώρα».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών. Το καθεστώς του Μινσκ υποστήριξε ότι η συνομιλία κατέληξε σε συμφωνία ώστε «το πρόβλημα στο σύνολό του να αναχθεί σε επίπεδο Λευκορωσίας-Ε.Ε. και οι εκπρόσωποι που θα ορισθούν από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις».

Η ανακοίνωση αυτή αμφισβητήθηκε αμέσως από το Βερολίνο που έκανε λόγο για συνεργασία, για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες. «Η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και επιλογών επαναπατρισμού» μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δυσαρεστημένοι οι Ανατολικοί για τις καθυστερήσεις

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το ποιες οντότητες θα προστεθούν στον κατάλογο κυρώσεων για τη Λευκορωσία προσέκρουσαν σε εμπόδια την Τετάρτη, μετά την στήριξη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για ένα διευρυμένο πακέτο.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθυστερούν να υπογράψουν πλήρως τη συμπερίληψη της λευκορωσικής αεροπορικής Belavia. Το επιχείρημα είναι ότι η υπόσχεση της εταιρείας να σταματήσει να πετάει πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης από την Τουρκία αποδυναμώνει τη νομική βάση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας.

Τα ανατολικά κράτη δεν είναι ευχαριστημένα: Ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι θορυβημένες, θεωρώντας την ηπιότερη αντιμετώπιση της Belavia ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής κατευνασμού προς τη Λευκορωσία τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επαφές μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και Μινσκ έχουν ενταθεί.

Τέλος, ο Λίβανος έγινε η τελευταία χώρα που υπέκυψε στις απαιτήσεις της Ε.Ε. να περιορίσει τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία. Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του έδωσε εντολή σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τον Λίβανο προς τη Λευκορωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου