Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

50 ακροδεξιές αποχρώσεις «αρνητών» της πανδημίας

Δημήτρης Τζιαντζής
Ποιοι μιλάνε για ελευθερία;

Δύο από τα πιο διάσημα –και αντικρουόμενα– συνθήματα του Μάη του ‘68 ήταν το «απαγορεύεται το απαγορεύεται», από τη μία, και το «καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας» από την άλλη. Στη δυστοπία που ζούμε έχουμε, από τη μια, περιοριστικά μέτρα που θυμίζουν Κατοχή –δεδομένων πάντα των αναλογιών– και, από την άλλη, την αντίθεση στην… «υγειονομική δικτατορία», βλέπουμε να ηγεμονεύουν αντιδραστικά έως νεοφασιστικά ρεύματα, που μέχρι σήμερα είχαν σημαία τους το αστυνομικό κράτος και τον διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση το χρώμα, το θρήσκευμα, την κοινωνική κατάσταση και την εθνικότητα. Τώρα, βλέπουμε αυτό το ακροδεξιό μωσαϊκό, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, να υπερασπίζεται μια καρικατούρα ελευθερίας της «ατομικής επιλογής», συχνά δανειζόμενο ακόμα και αριστερή φρασεολογία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον φόβο και την αγανάκτηση των πολιτών για την κατάσταση εξαίρεσης. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη φουντώνει η συζήτηση σχετικά με την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, νέου ολικού λοκντάουν και επέκτασης των περιορισμών, δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο να διαδηλώσουν ενάντια στα νέα περιοριστικά μέτρα σε πόλεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας — ένα ρεύμα που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει συνέχεια. Τον κύριο λόγο σε αυτές τις διαδηλώσεις τον δίνουν όμως οι εχθροί της ελευθερίας, με τον ανορθολογισμό, τον ατομικισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό να κυριαρχούν και την αγανάκτηση να στρέφεται ακόμα και εναντίον της ίδιας της επιστήμης και της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας, που δίνει μάχη να σώσει ζωές.

Στην Ελλάδα παρά το μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων, το ρεύμα αυτό δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκτήσει μαζικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο κινητοποιήσεων -σε σύγκριση π.χ με τους μακεδονομάχους τους οποίους στήριζε και η επίσημη ΝΔ.

Ωστόσο μετά το τελευταίο σκληρό μέτρο της κυβέρνησης για πρόστιμο 100 ευρώ σε όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60, αυτό ενδέχεται να αλλάξει. Μπαίνουμε σε μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη περίοδο.

Δεν πρέπει να υποτιμηθούν περιστατικά όπως αυτό που συνέβη την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου με παραστρατιωτικούς ακροδεξιούς να εισβάλουν σε διαγνωστικό κέντρο και να προσπαθούν να σαμποτάρουν τη διενέργεια rapid test. Οι δύο άντρες με χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που παραπέμπουν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν πως είναι η… συνταγματική αστυνομία, ότι θέλουν νομιμοποιητικά έγγραφα, άδειες, των υπαλλήλων και των νοσηλευτών. Η ομάδα μίσους φορούσε μπουφάν της ομάδας ΔΙΑΣ, με ακροδεξιά διακριτικά. .

Μια από τις αιτίες (αν και όχι η κύρια) εξάπλωσης του ρεύματος των αντιεμβολιαστών είναι η χρόνια και βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι στο κράτος ως υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων. Αυτός, όπως έχει παρατηρηθεί, είναι και ο λόγος που σε χώρες με κάποια παράδοση κοινωνικού κράτους, όπως στις σκανδιναβικές, παρατηρείται υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων.
Εμπρός της γης…΄οι ψεκασμένοι!


Ενας αρνητής της κλιματικής αλλαγής σχεδόν ποτέ δεν θα παραδεχτεί ότι είναι αρνητής της. Το πιθανότερο είναι να πει ότι η υπερθέρμανση ναι, μεν, είναι υπαρκτό φαινόμενο, αλλά ο ίδιος αμφισβητεί αν οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ αποδίδει την κλιματική αλλαγή στον φυσικό κύκλο θέρμανσης-ψύξης του πλανήτη. Έτσι και στην περίπτωση που εξετάζουμε, κανείς από τους εκπροσώπους του αντιεμβολιαστικού ρεύματος δεν συστήνεται ως τέτοιος. Θα αναφέρει πρώτα την αντίθεσή του στις απαγορεύσεις, τον αυταρχισμό, τον τεχνητό διαχωρισμό, τις κυβερνητικές παλινωδίες και τον παραλογισμό των μέτρων. Στη συνέχεια θα αναφέρει πλασματικά θετικά κρούσματα και «εγκληματίες γιατρούς» που τάχα διασωληνώνουν υγιείς ανθρώπους, ενάντια στη θέλησή τους.

Όμως, σε όλες αυτές τις ομάδες που συνθέτουν τον «πατριωτικό» αντιεμβολιαστικό χώρο, από τα πιο γραφικά δείγματα μέχρι τους πιο «σοβαρούς» κορονοϊό-σκεπτικιστές, συναντά κανείς τον ίδιο ανορθολογικό σκοταδιστικό πυρήνα. Συνεκτικός ιστός η επίκληση στο έθνος, στο ελληνικό DNA, τη θρησκεία, το δημογραφικό πρόβλημα και την αντίθεση στους διαχωρισμούς μεταξύ Ελλήνων σε διαφορετικές παραλλαγές και τόνους. Εκκολαπτήριο των πολέμιων των εμβολίων και της σύγχρονης επιστήμης αποτέλεσαν τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, τα οποία, μετά από κάποιο αρχικό δισταγμό, αγκάλιασαν μεταξύ άλλων η επίσημη ΝΔ και ο Σκάι.

Μια άλλη συνισταμένη του αντιεμβολιαστικού ρεύματος είναι οι «αντικρατιστές», αυτοί που δεν επιθυμούν να τους υπαγορεύει το κράτος το τι θα κάνουν με το σώμα τους, ενώ μια άλλη κατηγορία είναι οι οπαδοί των εναλλακτικών θεραπειών, στον αντίποδα τάχα της «κατεστημένης» ιατρικής επιστήμης, οι θιασώτες μιας ατομικιστικής αντίληψης (με νεοφιλελεύθερη ή αυτόνομη-αντιεξουσιαστική απόχρωση), που δυσπιστούν απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας.
Υπάρχουν εκατοντάδες κινήσεις, «προσωπικότητες» και ομάδες που επιθυμούν να εκφράσουν τον αντιεμβολιαστικό χώρο στα δεξιά της ΝΔ, αλλά μέχρι στιγμής καμία δεν έχει καταφέρει να ηγεμονεύσει ή να συνενώσει κομμάτια της. Χαρακτηριστικές είναι οι εκκλήσεις εφημερίδων όπως αυτή της Δημοκρατίας στον εκκεντρικό αρνητή, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο. Ο δε Γιαννακόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν κάνει το εμβόλιο καθώς φοβάται μήπως… του αλλοιώσει το DNA. Δημοσιογραφικά, η επίδραση αυτού του ρεύματος φαίνεται και από την απήχηση που σημειώνουν τα «αντιεμβολιαστικά» βίντεο που κυρίως διακινεί η «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, τα οποία ρίχνουν νερό στον μύλο του ανορθολογισμού, προβάλλοντας με δραματικούς τόνους μεμονωμένες περιπτώσεις, π.χ., μιας νοσοκόμας που εμφάνισε συμπτώματα μυοκαρδίας μετά τον εμβολιασμό της κ.λπ.

Συνεκτικός ιστός του ετερόκλητου αντιεμβολιαστικού ρεύματος η επίκληση στο έθνος, στο ελληνικό DNA, τη θρησκεία, το δημογραφικό πρόβλημα και την αντίθεση στους διαχωρισμούς -μεταξύ ντόπιων κατοίκων- σε διαφορετικές παραλλαγές και τόνους

Για την ώρα, πλεονέκτημα στην κούρσα φαίνεται ότι διατηρεί, λόγω της κοινοβουλευτικής της θέσης, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που ακροβατεί ανάμεσα στη σύμπλευση με την κυβέρνηση σε σειρά θεμάτων (αμυντική συμφωνία με Γαλλία, νομοσχέδιο για ΑΕΙ κ.λπ.) και τη συμπόρευση με παραθρησκευτικούς και ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Λόγω αυτής της αμφισημίας, ωστόσο, παρουσιάζονται ρωγμές στην κυρίαρχη θέση της στην ακροδεξιά στη μετά Χρυσή Αυγή εποχή. Αν κάτι χαρακτηρίζει τον χώρο της ακροδεξιάς μέχρι και τις φασιστικές ομάδες, αυτό είναι η ρευστότητα και η κινητικότητα. Συμμαχίες, προσχωρήσεις και σχηματισμοί που ανακοινώνονται τη μια εβδομάδα, διαλύονται την επόμενη.

Χαρακτηριστική περίπτωση το κόμμα Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα, το οποίος δείχνει οργανωτικά να παραπαίει. Το μόρφωμα προχώρησε στη μεταγραφή του αντιεμβολιαστή τραγουδιστή Γρηγόρη Πετράκου, αλλά είδε μέσα στο καλοκαίρι να αποχωρούν η ανεκδιήγητη Ραχήλ Μακρή, ο Νίκος Καραχάλιος, ο Δημήτρης Καζάκης, ο εκπρόσωπος του… ΔΗΚΚΙ και ο αρχηγός του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» πρώην βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος! Μέχρι να κατακάτσει ο κουρνιαχτός της αντιεμβολιαστικής ρητορικής και έρθουν πιο κοντά οι εκλογές, όλες αυτές οι καιροσκοπικές λυκοσυμμαχίες, που ψαρεύουν σε θολά, βρώμικα και επικίνδυνα νερά, βρίσκονται στον αέρα. Με αυτή την έννοια, κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει και σε τι μορφή το επόμενο διάστημα η φιλόδοξη «κίνηση των 13», στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο αγαπημένος γιατρός των αντιεμβολιαστών Δημήτρης Κούβελας (που ο ίδιος πάντως έχει κάνει το εμβόλιο), το ΕΠΑΜ, ιδιοκτήτες αντιεμβολιαστικών ιστοσελίδων, όπως το Deal News και το dimokrates.gr, πρώην υπουργοί της ΝΔ, όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Αργύρης Ντινόπουλος, και άλλα άτομα που αποχώρησαν από το κόμμα Τράγκα.

«Ας σταματήσει επιτέλους το παραμυθάκι της κυβέρνησης και των ΜΜΕ ότι είμαστε αρνητές εμβολίου-αντιεμβολιαστές μόνο και μόνο για να αποδεχτεί ο λαός ένα φασιστικό αφήγημά της, που πλέον έχει διαλυθεί επιστημονικά και κοινωνικά και δεν έχει καμία βάση και νόμιμη ισχύ», αναφέρει για του λόγου το αληθές το «Κίνημα Ελεύθεροι Ξανά» του καρδιολόγου Φαίδωνα Βόβολη, ένα από τα μορφώματα που αναδείχτηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στις κινητοποιήσεις, με σημαία την αντίθεση στα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Σε αυτήν την κίνηση ανήκει και ο γνωστός αντιεμβολιαστής δικηγόρος Χρίστος Αντωνιάδης, που σε βάρος του πρόσφατα η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση. Ο εν λόγω δικηγόρος εμφανιζόταν συχνά και στην εκπομπή του παρουσιαστή Στέφανου Χίου. Ο τελευταίος, προνομιακός συνομιλητής της Χρυσής Αυγής την τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση του δικού του ακροδεξιού κόμματος, το οποίο θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές με το όνομα «Λαϊκή Δεξιά Πατριωτική Κίνηση». Ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης, που αποφυλακίστηκε μόλις ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, έλεγε «ό,τι κινείται σφάζεται».

Το «αντισυστημικό» κόμμα του Χίου έχει σύνθημά του το μότο «ό,τι δεν λύεται κόβεται» και, σύμφωνα με τον ιδρυτή του, «αντιτίθεται στον κοινοβουλευτισμό όπως είναι σήμερα».

Συνοδοιπόροι των «εμβολιαστών» είναι οι κληρονόμοι της Χρυσής Αυγής, από την Ουρανία Μιχαλολιάκου και τα κόμματα του Κασιδιάρη και του Λαγού που συνεχίζουν τη δράση τους παρότι οι αρχηγοί βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Η μήτρα που γεννάει τον φασισμό δεν έχει απονεκρωθεί, κάτι που φαίνεται και από τον πολλαπλασιασμό των φασιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών, αριστερών και ομοφυλόφιλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου