Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Στα ύψη η κόντρα Λευκορωσίας-ΝΑΤΟ:Η νέα «ισορροπία του τρόμου» και η επιθετική άμυνα για τα πυρηνικά

© Sputnik / Mihail Klimentev
Λάμπρος Ζαχαρής
Αν και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι μια «νέα ισορροπία του τρόμου» αναβιώνει μεταξύ του ΝΑΤΟ και των αναδυόμενων δυνάμεων της ανατολής, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη Λευκορωσία. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει αυτή η κατάσταση;
Ακόμα περισσότερο ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης γύρω από τη Βαλτική και την Ουκρανία, με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να δηλώνει ότι θα προτείνει στη Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σε περίπτωση που κάνουν την εμφάνισή τους πυρηνικά του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Την ίδια στιγμή ο Λευκορώσος Πρόεδρος έκανε ένα βήμα προσέγγισης προς τη Ρωσία αναγνωρίζοντας την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος ενώ προανήγγειλε κοινή επίσκεψή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισήμανε ότι η βορειοατλαντική συμμαχία ενδέχεται να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εάν η Γερμανία αρνηθεί να τα αναπτύξει.

Όμως οι απειλές για τα πυρηνικά δεν είναι κάτι καινούριο από πλευράς των Αμερικανών, καθώς στα μέσα του 2020 και επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Πολωνία Ζορζέτ Μοσμπάτσερ είχε ανακοινώσει ότι η Πολωνία θα μπορούσε να πάρει τη θέση της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ όσον αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο της συμμαχίας,

Αυτό θα μπορούσε να γίνει όπως είχε αναφέρει με τη μετεγκατάσταση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία στην Πολωνία.
Η απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα ήταν άμεση: «Η αναδιάταξη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία στην Πολωνία θα περιπλέξει τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και να κλιμακώσει τις εντάσεις» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Η νέα «ισορροπία του τρόμου»
Αναλυτές συμφωνούν στο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως στον Ψυχρό Πόλεμο το ΝΑΤΟ και η Σοβιετική Ένωση είχαν εγκαταστήσει πυρηνικά συντηρώντας την «ισορροπία του τρόμου» όπου η μία δύναμη απειλούσε την άλλη με το μοιραίο πάτημα του κουμπιού που θα εκτόξευε τα πυρηνικά.

Την άποψη ότι πρόκειται για κλιμάκωση που όμως θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση εκφράζει στο Sputnik η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μαίρη Μπόση.
«Μονόδρομος ήταν έως σήμερα η αποκλιμάκωση, ωστόσο είναι πολύ ιδιαίτερη η περίπτωση σύγκρουσης, με τους τόνους να έχουν ανέβει αρκετά. Επομένως, πρέπει να μελετηθούν οι εξελίξεις με προσοχή. Εδώ και αρκετό καιρό ακούγονται από το ΝΑΤΟ τα τύμπανα πολέμου στην περιοχή. Σε απάντηση σε αυτό ο Λουκασένκο δήλωσε ανοιχτά ότι προσβλέπει στη ρωσική βοήθεια» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο επισημαίνει στο Sputnik ότι η απάντηση Λουκασένκο συνιστά τη λεγόμενη «επιθετική άμυνα» (σ.σ. πρόκειται για κινεζική ορολογία) όπου Ρωσία και Λευκορωσία συντονίζονται.
«Λουκασένκο και Πούτιν δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε κίνηση του ΝΑΤΟ για να προλάβουν εκ νέου επιθετικές κινήσεις» αναφέρει.

Παράλληλα ο αναλυτής βλέπει ότι οι δίαυλοι Ουάσινγκτον και Μόσχας φαίνεται «να υπολειτουργούν. Η λογική λέει ότι και οι δύο πλευρές θα αποφύγουν την κλιμάκωση».
Να ενισχύσει έναν «πόλεμο φθοράς» θα επιχειρήσει το ΝΑΤΟ, εκτιμά την ίδια στιγμή ο κ. Τζήμας, υπογραμμίζοντας ότι «θα προσπαθήσει να περικυκλώσει τη Ρωσία με σκοπό να την αποδυναμώσει»
Και καταλήγει: «Όμως ο κίνδυνος παραμένει και ενδέχεται να προκύψει από τον φαύλο κύκλο της κλιμάκωσης. Η σύγκρουση δεν μπορείτε να διατηρείται επ' άπειρον. Κάποια από τις δυο πλευρές θα πρέπει να κάνει πίσω. Τι θα γίνει αν η μία πλευρά αποφασίσει να αλλάξει τα τετελεσμένα στο έδαφος της άλλης;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου