Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Δεκατέσσερις γυναικοκτονίες σε έντεκα μήνες

Πάνος Τσίκαλας
▸ Το βράδυ της Κυριακής 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε η 14η γυναικοκτονία στην Ελλάδα το 2021 με τον δράστη να ακολουθεί τις «συμβουλές» Μπαλάσκα και να παραδίδεται στην αστυνομία. Τραγική ανεπάρκεια έως αδιαφορία από τις αρμόδιες αρχές.

Το όνομα της 48χρονης Ταμάρα προστέθηκε από το βράδυ της Κυριακής στη μακάβρια λίστα των γυναικών που δολοφονήθηκαν από την αρχή του έτους στην Ελλάδα. Η 48χρονη Ταμάρα, ομογενής από την Αρμενία, βρήκε μαρτυρικό θάνατο μέσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ο γυναικοκτόνος τη μαχαίρωσε 23 φορές, καταφέρνοντάς της τραύματα στον θώρακα και στα πόδια.

Ο 49χρονος δράστης στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου γνωστοποίησε την πράξη του και παραδόθηκε. Μία κίνηση που πιθανώς έγινε με το μυαλό του δράστη στη δίκη, θυμίζοντας το «δόγμα» Μπαλάσκα ο οποίος στις 18 Ιουνίου, αναφερόμενος στη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά, δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό: «Είναι βλάκας [σ.σ. ο δράστης Αναγνωστόπουλος], εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στο θυμό του, αν ήταν “τά ‘χασε και τρελάθηκε”, εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή».
Ακόμη, ο γυναικοκτόνος της Πολίχνης ισχυρίστηκε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιβεβαιώνεται από το πόρισμα της ψυχιατρικής εξέτασης στην οποία υπεβλήθη, ενώ στην απολογία του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι πίστευε πως η γυναίκα του τον απατούσε, κάνοντας τους ισχυρισμούς του ακόμη πιο εξοργιστικούς. Είναι, δε, τραγικό ότι τη μέρα που η 48χρονη Ταμάρα έπεφτε νεκρή, συμπληρώνονταν τρία χρόνια από την ανεύρεση της σορού της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Κοινή συνισταμένη στις δεκάδες γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών, η τραγική ανεπάρκεια έως αδιαφορία των αρμόδιων αρχών. Στη Μακρινίτσα τον Απρίλιο, η άτυχη Κωνσταντίνα είχε απομακρυνθεί από τον δράστη λόγω της κακοποιητικής συμπεριφοράς του. Εκείνος σκότωσε την ίδια και τον αδερφό της μέσα στο σπίτι των γονιών τους. Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία της, η 28χρονη είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, με την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Μετά από συστάσεις, ο μετέπειτα δράστης αφέθηκε ελεύθερος.

Άμεσα μέτρα πρόληψης ενάντια στην έμφυλη βία, δημιουργία δομών στήριξης σε κάθε πόλη

Τον Ιούλιο, στη γυναικτονία που σημειώθηκε Δάφνη, ο σύζυγος μαχαίρωσε και σκότωσε τη γυναίκα του μέσα στο διαμέρισμά τους. Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί πριν μερικές εβδομάδες για ενδοοικογενειακή βία στο συγκεκριμένο διαμέρισμα όμως, σύμφωνα με τους γείτονες, οι αστυνομικοί δεν ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της καταγγελίας. Δεν βγήκαν καν από το περιπολικό τους, όπως κατήγγειλε γειτόνισσα.

Στην περίπτωση της Κάρολαϊν, στα Γλυκά Νερά, επί εβδομάδες η ΕΛΑΣ διέρρεε το σενάριο των «αλλοδαπών ειδεχθών εγκληματιών», ενώ σύμφωνα με καταγγελία η αστυνομία έφτασε στο σημείο να βασανίσει άνδρα γεωργιανής καταγωγής στη ΓΑΔΑ, ζητώντας του να ομολογήσει τη δολοφονία της Κάρολαϊν.

Ο αριθμός των δεκατεσσάρων γυναικοκτονιών από την αρχή του έτους, είναι σοκαριστικός: Μία γυναίκα κάθε μήνα πέφτει νεκρή από τα χέρια άνδρα που την θεωρεί κτήμα του. Τρομακτικά είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: Η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 αφορούσαν περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Επίσης, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), βαθμολόγησε την Ελλάδα με 52,5 στα 100, τοποθετώντας τη χώρα μας και πάλι στην τελευταία θέση της κατάταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν χιλιάδες ακόμη θύματα που δεν έχουν λάβει το κουράγιο και τη στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τον φόβο και να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους. Το φεμινιστικό κίνημα, σύμφωνα με ανακοινώσεις συλλογικοτήτων και οργανώσεων μετά την τελευταία γυναικοκτονία στην Πολίχνη, διεκδικεί μέτρα πρόληψης ενάντια στην έμφυλη βία, δομές στήριξης των επιζωσών σε κάθε πόλη, απόσυρση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διαφυγή από κακοποιητικές σχέσεις, νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ώστε να αναγκάζεται η κάθε κυβέρνηση να μην στρουθοκαμηλίζει.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου