Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Η Ουάσιγκτον ζητά από τη Ρωσία να κρατήσει μυστική την απάντηση των ΗΠΑ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας


Οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, στη Στοκχόλμη / Δεκέμβρης 2021 / ΟΑΣΕ / Πηγή: TWITTER

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ρώσους συναδέλφους τους να μην δημοσιεύσουν τη γραπτή απάντηση της Ουάσιγκτον στην πρόταση της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, ανέφερε η Washignton Post.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να το δημοσιεύσει αφού το στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν επίσης στην Washington Post ότι η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει προτάσεις των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και θα καταδείξει το ενδιαφέρον της χώρας για τη διατήρηση του διαλόγου με τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, το έγγραφο δεν θα περιέχει δεσμεύσεις σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και την ένταξη νέων μελών.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η γραπτή απάντηση είναι σημαντική, διότι σε αυτή την περίπτωση το έγγραφο θα διαβαστεί απευθείας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Υπάρχει ένας υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στη Ρωσία και αυτός είναι ο Πρόεδρος Πούτιν», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη άλλο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Αν αυτό επιτρέψει στη συνέχεια στον τελικό υπεύθυνο λήψης αποφάσεων στη Ρωσία να εξετάσει αυτές τις ιδέες και να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει, είναι προς το συμφέρον μας».

«Δεν θέλουμε να είμαστε αυτοί που αποκλείουν μια πιθανή διπλωματική λύση», πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να παράσχει γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι, κατά τη γνώμη του, η δημοσίευση της απάντησης των ΗΠΑ θα ήταν σωστό. Ωστόσο, η Ρωσία θα ζητήσει τη συγκατάθεση του Μπλίνκεν για να το κάνει, πρόσθεσε.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών και ένα σχέδιο συμφωνίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της προσχώρησης της Ουκρανίας και άλλων χωρών στη συμμαχία. Επιβάλλουν επίσης περιορισμούς στην ανάπτυξη σοβαρών επιθετικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Οι διαβουλεύσεις για το θέμα πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου και σύνοδος του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη στις 13 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου