Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο: Ανέλαβαν την εξουσία οι συνταγματάρχες-Ποια δημοκρατία θα υπερασπίσουν οι Έλληνες στρατιώτες που θέλει να στείλει ο Μητσοτάκης στο Σαχέλ;

Στρατιωτικοί υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ότι ανέτρεψν τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, τον Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ. 
Ο Καμπορέ είχε την ίδια τύχη με τους ομολόγους του από το Μαλί, τον Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και τη Γουινέα, τον Άλφα Κοντέ, τους οποίους ανέτρεψε ο στρατός τον Αύγουστο του 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2021 αντίστοιχα. Είχαν προηγηθεί, την τελευταία δεκαετία, πολλοί ακόμη ηγέτες χωρών της Αφρικής.

Στο Μαλί, ένα νέο πραξικόπημα έγινε τον Μάιο του 2021. Έναν μήνα νωρίτερα, στο Τσαντ, ανέλαβε την εξουσία ο στρατηγός Μοχάματ Ιντρίς Ντέμπι Ίτο.

Οι πραξικοπηματίες δηλώνουν ότι «δεν είχαν άλλη επιλογή» παρά μόνο να αναλάβουν «τις ευθύνες τους» και να «προστατεύσουν την πατρίδα». Στη συνέχεια υπόσχονται ότι θα παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς, εν ευθέτω χρόνω.

Οι πραξικοπηματίες της Μπουρκίνα Φάσο είπαν ότι ανέλαβαν δράση λόγω «της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας που απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του έθνους μας» και λόγω της «πρόδηλης ανικανότητας της κυβέρνησης» να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Πηγή: cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου