Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ για Ρωσία, ενώ η κρίση εντείνεται

AP Photo/Ethan Swope
Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ για Ρωσία, ενώ η κρίση εντείνεται
efsyn.gr
«Ισχυρή σύσταση» στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία κάνουν οι ΗΠΑ, την ώρα που επιτείνεται η κρίση Μόσχας-Ουάσιγκτον με αφορμή την Ουκρανία επιτείνεται.

Στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία «εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία». Ως αιτιολογία για την απόφαση αυτή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται «την πιθανότητα παρενόχλησης» των Αμερικανών πολιτών, ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και αλλά πιθανή «αυθαίρετη εφαρμογή της τοπικής νομοθεσίας».

Τα τελευταία 24ωρα, η ένταση στη αμερικανορωσικές σχέσεις έχει αυξηθεί, αυξάνοντας την ανησυχία ακόμη και για κάποιο ένοπλο επεισόδιο, τόσο λόγω των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και μετά την ανακοίνωση, το Σάββατο, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να κάνει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης στο Μινσκ.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες». Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ,δήλωσε στο Reuters ότι οι βρετανικές καταγγελίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, σημειώνοντας ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, ο στρατιωτικός πυρετός στην περιοχή συνεχίζεται. Η Ρωσία έχει ήδη στείλει στρατεύματα περίπου 4.000 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις. Έξι πλοία ικανά να μεταφέρουν άρματα μάχης, στρατεύματα και άλλα στρατιωτικά οχήματα ταξίδεψαν μέσω της Μάγχης την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά τους, οι χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία, σε μια κίνηση για την οποία έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώνει μέσω Twitter πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις εν λόγω μεταφορές οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, προκειμένου αυτό να «ενισχύσει την ικανότητά του να αμύνεται ενάντια στην απρόκλητη και ανεύθυνη επιθετικότητα της Ρωσίας».

Επίσης, η Εσθονία ζήτησε την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει σοβιετικά οβιδοβόλα προς την Ουκρανία, συστήματα τα οποία κάποτε ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία. Το Βερολίνο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Εσθονίας, χωρίς μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αντιδρώντας σε αυτές τις κινήσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τις παροχές όπλων της Δύσης προς την Ουκρανία εξαιρετικά επικίνδυνες, επισημαίνοντας πως «δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τις εντάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου