(AP Photo/Efrem Lukatsky)
Διπλωματία με απειλές κυρώσεων και το «όπλο παρά πόδα»
efsyn.gr
Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω πάνε οι διαβουλεύσεις για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία • Στο επίκεντρο οι βρετανικές κατηγορίες για επικείμενο πραξικόπημα από τη Μόσχα • Η Ε.Ε. συνεδριάζει και προειδοποιεί.
Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία πασχίζουν να βρουν διπλωματική λύση στο ουκρανικό, το θερμόμετρο παραμένει στα ύψη με την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα να μυρίζει μπαρούτι.
Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα ήταν οι βρετανικές αιτιάσεις πως το Κρεμλίνο προετοιμάζει πραξικόπημα στην Ουκρανία, με το Φόρεϊν Όφις να υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη έτοιμο και τον «διάδοχο» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να κατονομάζει τον φιλορώσο πρώην βουλευτή Γιεβγκένι Μουράγιεφ. Απαντώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις βρετανικές πληροφορίες κάνοντας λόγο για ανοησίες.
Τι λέει η «πέτρα του σκανδάλου»
Ο Μουράγιεφ, πάντως, μιλώντας στο Associated Press, υποστήριξε ότι οι βρετανικές κατηγορίες είναι «γελοίες και αστείες», για να προσθέσει ότι του έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία από το 2018, επειδή θεωρείται απειλή για την ρωσική ασφάλεια. Είπε ακόμη ότι βρίσκεται υπό το καθεστώς διώξεων επειδή παραμένει σε σύγκρουση με τον Βίκτορ Μεντβεντσιουκ, τον πιο δυνατό φιλορώσο πολιτικό της Ουκρανίας.
Το κόμμα του Μουράγιεφ θεωρείται με ως φιλορωσικό, ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν πως ο επικεφαλής του είναι μικρός παίκτης στη σκακιέρα και δεν έχει διαύλους επικοινωνίας απευθείας με το Κρεμλίνο.
Η Ε.Ε. συνεδριάζει και προειδοποιεί
Αύριο, ωστόσο, είναι μια ημέρα κατά την οποία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να αναλάβει δράση στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, καθώς συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες.
Η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα, με έναν αξιωματούχο να αναφέρει στο AP, πως η διαδικασία άμεσων κυρώσεων θα είναι ταχύτατη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Οι Βρυξέλλες δηλώνουν απαισιόδοξες σχετικά με τη διάθεση του Κρεμλίνου να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις που εκφράζει, οι οποίες θεωρούνται μαξιμαλιστικές από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πως τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε κοινή γραμμή αντίδρασης, ωστόσο, πίσω από αυτές τις δηλώσεις περί ενότητας, είναι εμφανές πως οι δυτικοί σύμμαχοι παραμένουν διχασμένοι στο πώς να απαντήσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας.
Μπαράζ δηλώσεων από τον Μπλίνκεν
Η Ουάσινγκτον δείχνει να κρατά μικρό καλάθι, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να κρατά «μικρό καλάθι» και να δίνει σήμερα μπαράζ συνεντεύξεων για το καυτό αυτό ζήτημα.
Ο Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι αν επιβληθούν τώρα κυρώσεις στη Ρωσία η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει μια πιθανή επιθετική ενέργεια της Μόσχας σε βάρος της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι εάν έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία με επιθετικό τρόπο, η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει μια σημαντική απάντηση.
Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δένει τα χέρια της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε «ούτε’ κατ’ ελάχιστο». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Για τη Γερμανία, είπε στο NBC ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι η χώρα αυτή συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τη Ρωσία.
Αναφερόμενος τέλος στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθημερινά την κατάσταση.
Η αντίδραση από το Κίεβο για τις βρετανικές υπόνοιες
Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε στο Reuters ότι οι βρετανικές καταγγελίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και υπογραμμίζουν ότι η Δύση πρέπει τώρα να αναλάβει αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία.
Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τον Γεβγκένι Μουράγεφ, ένα «πολύ γελοίο πρόσωπο», ως εκλεκτό του Κρεμλίνου για να ηγηθεί της χώρας έπειτα από μια ρωσική εισβολή.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «το κράτος μας θα συνεχίσει την πολιτική της διάλυσης κάθε ολιγαρχικής και πολιτικής δομής που θα μπορούσε να δράσει για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή που συνεργάζεται με τους (Ρώσους) κατακτητές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου