Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Μέιλ δείχνουν ότι ο Τζόνσον έδωσε εντολή να διασωθούν κατά προτεραιότητα ζώα απ' το Αφγανιστάν

Μέιλ δείχνουν ότι ο Τζόνσον έδωσε εντολή να διασωθούν κατά προτεραιότητα ζώα απ' το Αφγανιστάν
efsyn.gr
Δεν του έφταναν οι απανωτές αποκαλύψεις για τα πάρτι εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκτεθειμένος και για άλλη μια υπόθεση που αφορά την εκκένωση των ξένων στρατευμάτων και πολιτών από το Αφγανιστάν.

Ενώ εδώ και μήνες ο ίδιος προσωπικά ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριζαν πως δεν είχαν δώσει εντολή για διάσωση γάτων και σκύλων από βρετανική φιλοζωική οργάνωση στο Αφγανιστάν την ώρα που κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές και άνθρωποι κρεμιούνταν σαν τα σταφύλια απ' τα αεροπλάνα για να γλιτώσουν απ' το μένος των Ταλιμπάν, email από το υπουργείο Εξωτερικών έρχονται σε αντίφαση με τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Το πρώτο email, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, από ανώνυμο αξιωματούχο του Φόρειν Όφις που εργάζεται στο ιδιωτικό γραφείο του Ζακ Γκόλντσμιθ και φέρει ημερομηνία 25 Αυγούστου 2021, καλεί στη διάσωση ενός δεύτερου φιλοζωικού σωματείου επειδή ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει να εκκενωθεί η οργάνωση Pen Farthing’s Nowzad.

«Η αντίστοιχη φιλανθρωπική οργάνωση Nowzad, που διευθύνεται από έναν πρώην πεζοναύτη του βασιλικού Ναυτικού, έχει λάβει πολλή δημοσιότητα και ο πρωθυπουργός μόλις εξουσιοδότησε το προσωπικό και τα ζώα τους να εκκενωθούν», γράφει ο αξιωματούχος που εργάζεται για τον Λόρδο Γκόλντσμιθ σε άλλον αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών που ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση εξαιρετικών περιπτώσεων που θα διασώζονταν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ένα δεύτερο email, που στάλθηκε μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επαναλαμβάνει το σημείο. «Υπό το πρίσμα της απόφασης του πρωθυπουργού νωρίτερα σήμερα να εκκενώσει το προσωπικό της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα ζώα Nowzad, η [φιλανθρωπική οργάνωση για τα ζώα...] ζητά να συμφωνηθεί η είσοδος του προσωπικού [...], όλοι Αφγανοί υπήκοοι».

Ο Τζόνσον, η Ντάουνινγκ Στριτ και οι υπουργοί έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς. Τον Δεκέμβριο ο Τζόνσον απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι είχε παρέμβει ως «πλήρη ανοησία». Την ίδια μέρα η Ντάουνινγκ Στριτ είχε πει: «Σε κανένα σημείο δεν παρενέβη ο πρωθυπουργός. Πάντα δίναμε προτεραιότητα στους ανθρώπους έναντι των ζώων».

Και τα δύο email δημοσιοποιήθηκαν από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, η οποία διεξάγει έρευνα για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι. Τους τα έδωσε ένας πληροφοριοδότης, ο Ραφαέλ Μάρσαλ, ο οποίος προκάλεσε αναταράξεις τον περαμένο Δεκέμβριο με όσα κατέθεσε στην επιτροπή για τον χαοτικό χειρισμό της κρίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου