Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ραγδαίες εξελίξεις: ο Πούτιν θα αναγνωρίσει Λουγκάνσκ – Ντονέτσκ


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες εάν θα αναγνωρίσει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και λίγες ώρες αφότου διατυπώθηκε σχετικό αίτημα από τους ηγέτες των δύο περιοχών.

Μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης, κατά την οποία οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας υποστήριξαν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς επιδεινώνεται, ο Πούτιν είπε ότι άκουσε τις απόψεις τους και ότι η σχετική απόφαση «θα ληφθεί σήμερα». Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ανέφερε ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ενδέχεται να αναπτύξουν τακτικά πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να επιλύσει την αντιπαράθεση στο ανατολικά της χώρας με τη βία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε επίσης το αίτημα των ρωσόφωνων για αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στην Ευρώπη τροφοδοτούν την κρίση. «Δεν βλέπω άλλο τρόπο», είπε.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (ΛΔΛ), Λεονίντ Πασέτσνικ, έκανε έκκληση στον Πούτιν, λέγοντας ότι η επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας τους από τη Μόσχα «θα βοηθήσει στην αποφυγή μαζικών θανάτων κατοίκων της περιοχής, εκ των οποίων οι 300.000 είναι Ρώσοι πολίτες».

«Σας ζητώ να αναγνωρίσετε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Σας ζητώ επίσης να εξετάσετε τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της ΛΔΛ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην άμυνα», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Την ίδια στιγμή, σε μια ανάλογη έκκληση προχώρησε και ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (ΛΔΝ), Ντένις Πουσίλιν. Σύμφωνα με τον Πουσίλιν, οι «πολιτικές αποφάσεις του Ρώσου ηγέτη, όπως η αναγνώριση των εγγράφων που εκδίδονται σε κατοίκους των Δημοκρατιών μας και η δυνατότητα να γίνουν Ρώσοι πολίτες, είναι ανεκτίμητες για εμάς». «Εκ μέρους όλου του λαού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ σας ζητάμε να αναγνωρίσετε τη ΛΔΝ ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, νόμιμο, κοινωνικό κράτος», συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT, Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου