Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πρώτο κανόνι ρωσικής τράπεζας στην Ευρώπη

Πρώτο κανόνι ρωσικής τράπεζας στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή θυγατρική της ρωσικής Sberbank, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με μεγάλες αναλήψεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από τις δυτικές χώρες.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».


Η Sberbank Europe είχε περιουσιακά στοιχεία 12,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Sberbank και VTB Bank.

Η Sberbank είναι επίσης μεταξύ των τραπεζών στις οποίες θα περιοριστεί η πρόσβαση στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων συναλλαγών SWIFT υπό τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου