Μεγάλη δικαστική νίκη για την κοινότητα των Ρομά που διαβιοί εδώ και δεκαετίες στα Τσαΐρια Θερμαϊκού και απειλείται εδώ και λίγα χρόνια με βίαιη έξωση από τις... ερπύστριες της «ανάπτυξης» ● Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της κοινότητας, ταπεινώνοντας όσους θριαμβολογούσαν για την επικείμενη έξωση
Δεν μπορείς να διώχνεις μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων από μια περιοχή χωρίς να έχεις εξασφαλίσει τον τόπο μετεγκατάστασης και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής τους. Με αυτό το σκεπτικό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι Ρομά που διαμένουν στην περιοχή Τσαΐρια του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης και έσβησε εν τη γενέσει τους τούς «πανηγυρισμούς» του δημάρχου μετά τη γνωστοποίηση απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης που επικύρωνε την αίτηση για έξωσή τους.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ βάζει φρένο σε έναν αέναο κύκλο μισαλλόδοξων απόψεων και κατηγοριών, «είναι ένας φραγμός εν τέλει», όπως είπαν νομικοί κύκλοι στην «Εφ.Συν.», «στις κατηγορίες για συλλογική παραβατικότητα και υποχρεώνει το ελληνικό κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένο να κάνει, να φροντίσει δηλαδή για την κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων».
Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί με διαδοχικά δημοσιεύματα με την υπόθεση αυτή, με περιεκτική αναφορά στο ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου (12.3.2020, «Το δικαστήριο δικαίωσε τους Ρομά»), όταν το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης είχε φρενάρει τα σχέδια διοικητικής αποβολής που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Θερμαϊκού προκειμένου να απομακρυνθεί ο οικισμός Ρομά από την τοποθεσία Τσαΐρια στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και Περαίας. Εκείνη η απόφαση πάγωνε ουσιαστικά και τις εξαγγελίες που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για «αναπτυξιακές δραστηριότητες» στον χώρο. Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί ότι η απόφαση εκείνη του Ειρηνοδικείου είχε το ίδιο σκεπτικό με το ΕΔΑΔ, καθώς έλεγε ότι αποβολή από τον χώρο δεν μπορεί να γίνει «χωρίς να συνοδεύεται από μέτρο μετεγκατάστασης».
Προχθές ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θριαμβολόγησε καθώς, όπως έγραψε: «Απόλυτη δικαιοσύνη. Η αλήθεια πάντα θριαμβεύει. Οριστική απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή Τσαΐρια Περαίας με εφετειακή απόφαση. Αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε! Δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα που για 25 ολόκληρα χρόνια βασάνιζε τους κατοίκους της περιοχής με παράνομες πράξεις (καύση κλεμμένων αυτοκινήτων, μετασχηματιστών, καλωδίων κ.ά). Δίνουμε, επιτέλους, ανάσα καθαρού οξυγόνου στους κατοίκους του δήμου μας και της περιοχής ολόκληρης».
Η ανάρτηση του δημάρχου είχε γίνει γιατί δεν είχε υπόψη του την απόφαση του ΕΔΑΔ καθώς μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Εφετείου, που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, οι Ρομά προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ (8.2.2022 υπόθεση «Ζερελίγκα και λοιποί κατά Ελλάδος» με απόλυτη προτεραιότητα) και με επίκληση του κανονισμού 39 του Δικαστηρίου πέτυχαν να μην απομακρυνθούν από την περιοχή τουλάχιστον μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, καθώς μέχρι τότε τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι Ρομά οφείλουν ξεκαθαρίσουν εάν υφίσταται εναλλακτική λύση για τη στέγασή τους. Μάλιστα οι σχετικές προτάσεις πρέπει να κατατεθούν ώς τις 16 Φεβρουαρίου.
Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος καταυλισμός βρίσκεται δεκαετίες στην περιοχή, από τις 200 οικογένειες που υπήρχαν παραμένουν περί τις 30 και μόνο τα τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει καταγγελίες από περιοίκους για παραβατικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή και για επιβάρυνση του περιβάλλοντος από καύση πλαστικών για εξαγωγή μετάλλου από καλώδια.
Ο δήμαρχος είχε καταθέσει μήνυση για απειλές σε βάρος του, ενώ από την πλευρά τους οι Ρομά είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά παντός υπευθύνου για αδικήματα (με ή χωρίς ρατσιστικό χαρακτήρα) και μιλούσαν για «απόπειρα αντι-τσιγγανισμού». Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα είχε συγκληθεί σύσκεψη τους πρώτους μήνες του 2020 από την εισαγγελέα Περιβάλλοντος Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, με τη συμμετοχή των δημάρχων Θερμαϊκού και Θέρμης, εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της αστυνομίας, περιοίκων και Ρομά, που δεν είχε καταλήξει πουθενά αφού όλοι κατηγορούσαν τους Ρομά για την κατάσταση, κατηγορία την οποία είχαν αρνηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου