Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Η Κύπρος και ο αναβαθμισμένος της ρόλος

Άσκηση με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΤΑΛΩΣ-1/2022» πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίας του αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE (CDG)» στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Clemenceau 22». Στην άσκηση συμμετείχαν τα συστήματα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και αεροσκάφη Rafale της δύναμης του αεροπλανοφόρου CDG.
Η Κύπρος και ο αναβαθμισμένος της ρόλος

Στη νέα φάση που διαμορφώνεται και την αναδιάταξη των γεωπολιτικών συσχετισμών η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου, κατά βάση στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού τα προηγούμενα χρόνια και την αμφιταλάντευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ απέναντι στην Τουρκία επιδιώκεται με το νέο υπουργείο εξωτερικών διεύρυσνη της εμπιστοσύνης του ελληνοκυπριακού κεφαλαίου/κράτους απέναντι στους σύμμαχους του. 
Με την νέα τακτική προκρίνονται τα λεγόμενα “μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης” που αποσκοπούν μέσω εντεινόμενων διπλωματικών και διαπραγματευτικών προσπαθειών σε μια προσαρμοσμένη επαναπροσέγγιση του Κυπριακού με τις απαιτήσεις του Συβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία που διατηρούν μια πιο μετριοπαθή ή θετική στάση απέναντι στην Τουρκία. 
Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συνεχίζει τις συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ. 
Στο επίκεντρο της διαμάχης με την Τουρκία βρίσκονται το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο της Τύμπου, με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να παίζει ως χαρτί πίεσης και διαπραγμάτευσης το πέρασμα τους στον έλεγχο της ΕΕ ή των Ηνωμένων Εθνών. 
Εμφανώς η Τουρκία, μαζί με το κατοχικό καθεστώς, παραμένει “αδιάλλακτη” στο σχέδιο της για λύση δύο κρατών, με ορατές τις προσπάθειες τον τελευταίο καιρό για εμπέδωση του υφιστάμενου status quo και πιο σταθερής εδραίωσης του, όπως φάνηκε με την απόφαση για επαναλειτουργία και εμπορική αξιοποίηση της Αμμοχώστου το καλοκαίρι. Φυσικά, μια τέτοια (φαινομενικά τουλάχιστο) “φιλελεύθερη-κοσμοπολίτικη” κατεύθυνση εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη αναγκαστικά θα ενέχει μερικές έστω παραχωρήσεις στην Τουρκία ή αν όχι, σίγουρα δεν κινείται προς λήψη κυρώσεων εναντίον της, με τον ίδιο τρόπο που δεν προβαίνουν και οι σύμμαχοι της. Αυτό εξηγεί άλλωστε και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ (κύριου πολιτικού εκπρόσωπου των ηγεμονικών μερίδων του ελληνοκυπριακού κεφαλαίου) το προηγούμενο διάστημα, που οδήγησε στην παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος φαίνεται να είχε ένα πιο επιθετικό στρατηγικό και φυσικά σκληρότερο σχέδιο απέναντι στην Τουρκία. Τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με το ενδεχόμενο ο ίδιος να βάλει υποψηφιότητα. Εκτός από τις διενέξεις εντός ΔΗΣΥ, οξύνονται και οι διαχρονικές πιέσεις από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου “κέντρου”, όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ που εκπροσωπούν τα περισσότερο εθνικιστικά τμήματα του ελληνοκυπριακού κεφαλαίου, και βεβαίως από ένα αναπτυσσόμενο εθνικιστικό, ρατσιστικό και συντηρητικό κοινωνικό ρεύμα που εκφράζεται και εκπροσωπείται σε σημαντικό βαθμό από το φασιστικό ΕΛΑΜ.

Σε αυτό το φόντο είναι που διευρύνονται και οι αμυντικές συμφωνίες, κλιμακώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις, συνεχίζονται οι έντονες συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αναβάθμιση του ελληνοκυπριακού στρατού (Εθνική Φρουρά). Τον τελευταίο καιρό έγιναν σημαντικές κινήσεις που μαρτυρούν τα παραπάνω.

- Αναβάθμιση του διμερούς προγράμματος αμυντικής/στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας με την επίσκεψη του Αρχηγού της ΕΦ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη στην Ιορδανία.

- Νέο μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας που θα υπογραφεί σύντομα, έπειτα και από την πρόσφατη επίσκεψη του στρατηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili στην Κύπρο και την συζήτηση που υπήρξε αναφορικά με τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό Κόλπο. Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών και τα πλάνα για επιχειρηματικές επενδύσεις τόσο Κυπριακών εταιριών στην Σαουδική Αραβία όσο και σαουδαραβικών στην Κύπρο. (https://inbusinessnews.reporter.com.cy/business/services/article/280616/pedion-doxis-lampron-ga-emporiki-synergsia-kyproy-saoydikis-arabias)

- Συνέχιση του διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Αρμενίας με την επίσκεψη του Αρχηγού της ΕΦ στην Αρμενία και συζήτηση για τις εξελίξεις στον Καύκασο, την λύση του Κυπριακού που με τον τρόπο της η Αρμενία διαχρονικά στηρίζει και το περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τις κινήσεις της Τουρκίας και την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση στο πλαίσιο αντιμετώπισης τους ως “ασύμμετρων απειλών”. Ενδεικτική είναι και η συνεκπαίδευση των ελεύθερων σκοπευτών των δύο χωρών (!)

- Συνέχιση του προγράμματος αμυντική συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου με εκπαίδευση ξανά αλεξιπτωτιστών της ΕΦ στην Αίγυπτο.

- Πραμγατοποίηση κοινής άσκησης του Διοικητικού Ναυτικού της ΕΦ με το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης (Passing Exercise/PASSEX), με την ευκαιρία του ελλιμενισμού της Ινδονησιακής Κορβέτας (Κ/Β) KRI SULTAN ISKANDAR MUDA για πρώτη φορά στο λιμάνι της Λεμεσού. Αυτή εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών της ΕΦ με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλιων χωρών που διατηρούν παρουσία στην περιοχή.

- Αναβάθμιση της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 με Ελλάδα και Ισραήλ, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η συνεκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων ΟΥΚ της Κύπρου με τους Αμερικανούς Βατραχάνθρωπους της U.S Special Operations Command Europe.

- Διεξαγωγή ναυτικής άσκησης (ΤΑΜΣ ΔΕΛΦΙΝΙ-01/2022) μικρής κλίμακας με συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού για την αντιμετώπιση “συμβατικών και ασύμμετρων απειλών” (!)

- Αεροπορική άσκηση “ΤΑΛΩΣ/2022” με την Γαλλία στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας με την παρουσία Γαλλικών Rafale στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, η Κύπρος αγόρασε σύστημα επιτήρησης της ισραηλινής ELBIT αξίας 27 εκατομμυρίων ευρώ και θα το παραλάβει τους επόμενους μήνες, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά αντιαρματικών πυραύλων 5ης γενιάς (MMP), για σύγχρονο εκτοξευτή ρουκετών Tamnava απο την Σερβία και για νέα ελικόπτερα.

Επιπλέον, η Κύπρος ως μέρος του σχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική πολέμου-άμυνας-ασφάλειας συμμετείχε στην πρόσφατη Σύνοδο Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ στην οποία συζητήθηκαν η κατάληξη του θεσμικού κειμένου “Στρατηγική Πυξίδα”, η πρόταση για δημιουργία “|ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης” και ο στόχος για μια νέα “υβριδική εργαλειοθήκη”. Εδώ προστίθενται και η κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν οι ΥΠΕΣ, αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης στην ΕΕ, στη Διάσκεψη του Βίλνιους και η συμφωνία Κύπρου – ΕΕ που δρομολογούν περαιτέρω σκλήρηνση του θεσμικού πλαισίου, καθώς και την ασφυκτική θωράκιση των συνόρων με νέες τεχνολογίες ελέγχου και επιτήρησης και την αυξημένη παρουσία των κατασταλτικών μηχανισμών, μάλιστα και στην ίδια την πράσινη γραμμή που τυπικά δεν θεωρείται σύνορο!

Όλα αυτά κάνουν φανερή την βαθύτερη εμπλοκή και πρόσδεση της Κύπρου στο δυτικό καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό μπλοκ, και την προσπάθεια του ελληνοκυπριακού κράτους να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, και “ευνοϊκού διαδρόμου” για τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την προώθηση των στρατευμάτων και των πολιτικών τους σχεδίων, και βεβαίως των οικονομικών τους συμφερόντων για αρπαγή των ΑΟΖ και των ενεργειακών κοιτασμάτων σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. 
Ταυτόχρονα, πρωταγωνιστεί στην πολεμική αντιμετώπιση των προσφύγων/μεταναστών, και γίνεται συνένοχη της αυταρχικής και ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ, με τα στρατόπεδα συγκέντρωση στο εσωτερικό να διατηρούνται αλώβητα! 
Και αυτό με προκάλυμμα την ρατσιστική ρητορική και προπαγάνδα, με την καθοριστική συμβολή αστικών μέσων ενημέρωσης στην προώθηση τους, ότι δήθεν “τους στέλνει η Τουρκία”. 
Αυτή η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καλλιέργεια και όξυνση της εθνικιστικής και αντι-προσφυγικής υστερίας, όπως και για την υπόθαλψη του φασισμού και της τουρκοφαγίας, μαζί με την καθοριστική και διαχρονική συμβολή του ελληνοκυπριακού στρατού. 
Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να αναφερθούμε και στο μιλιταριστικό site defence redefined, που σε πρόσφατη του εκπομπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα έδωσε ρεσιτάλ εθνικισμού και φασισμού, με καλεσμένους ομιλητές και από τον ελληνικό στρατό, στην οποία ανάμεσα στα πολλά έγινε λόγος για “δόγμα απελευθέρωσης” και “μογγολικό dna” πιέζοντας φανερά προς ένα πιο επιθετικό σχέδιο, γεγονός που αντανακλά και τις αντιθέσεις στον ελληνικό και ελληνοκυπριακό στρατό.

Εμείς πρέπει να αντιταχθούμε σε όλα αυτά. 
Οι λαοί και οι φαντάροι σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά πολλά να ενώσουν. 
Να εναντιωθούμε στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών και των καπιταλιστικών κρατών, στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, να μπλοκάρουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα και να μην θυσιαστούμε για τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα των πολυεθνικών, και τα συμφέροντα της τυχοδιωκτικής ελληνοκυπριακής αστικής τάξης. 
Να αρνηθούμε την συμμετοχή μας σε στρατιωτικές ασκήσεις και στο κυνήγι προσφύγων και μεταναστών. 
Να διαλύσουμε τον Ευρωστρατό και την ΕΕ. 
Να διαλύσουμε τον πολεμικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου και τον μηχανισμό 3+1 με Ελλάδα και Ισραήλ. 
Όχι στον “Ενιαίο Αμυντικό Χώρο” Ελλάδας Κύπρου. 
Να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα, η ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ και οι Βρετανοί από την Κύπρο. 
Να παλέψουμε ενάντια στις κυβερνήσεις, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και τον φασισμό. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την φιλία των λαών, την διεθνιστική αλληλεγγύη. 
Να προτάξουμε την αντιπολεμικής, αντιμιλιταριστική, αντιιμπεριαλιστική πάλη.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου