Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις σημερινές διαπραγματεύσεις – Το CNN αναλύει

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις σημερινές διαπραγματεύσεις – Το CNN αναλύει
Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει παύση των εχθροπραξιών

Με τον πόλεμο να είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία σήμερα θα γίνει η πρώτη προσπάθεια να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τι μπορεί όμως κανείς να περιμένει από αυτές τις διαπραγματεύσεις; Ο Nathan Hodge του CNN αναλύει.

«Όλα είναι έτοιμα για μια συνάντηση Ρωσίας και Ουκρανίας στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα κοντά στον ποταμό Pripyat. Πρόκειται για μια διπλωματική ανατροπή ή για μια πολιτική παράσταση ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία;

Ας είμαστε ξεκάθαροι τι δεν είναι: Η συνάντηση δεν είναι μια σύνοδος μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι μια συνάντηση αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με το γραφείο του Ζελένσκι του τηλεφώνησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο την Κυριακή και του πρόσφερε εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι «λαμβάνω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται σταθμευμένα στην περιοχή της Λευκορωσίας, θα παραμείνουν το έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπίας, κατά τη συνάντηση και την επιστροφή τους».

Μπορεί όμως η Ουκρανία να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Είναι ο ίδιος ηγέτης του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρσι, με την ένδειξη «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Η προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας, έρχεται μετά από σειρά δηλώσεων του Κρεμλίνου, που ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η Ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την ρωσική πρόταση για συνάντηση στη Λευκορωσία με αντιπρόταση για συνάντηση στη Βαρσοβία και μετά έκοψε κάθε επικοινωνία. Το γραφείο του Ζελένσκι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί.

Τι μπορεί να βγει από τη συνάντηση: Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση και μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνάντηση στα σύνορα θα αποφέρει ελάχιστα. Προσφέρει ωστόσο στον Πούτιν κάποιο πιθανό περιθώριο για έξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα στρατεύματά του συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της μάχης με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου