Ένα βίντεο δείχνει εναέρια πλάνα από ένα μη επανδρωμένο όχημα που στοχεύει και ανατινάζει με ακρίβεια στόχους, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι έγινε στα σύνορα με την Ουκρανία, κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως.

Αρκετοί χρήστες απάντησαν στο tweet του για να διευκρινίσουν ότι το βίντεο δείχνει μια συριακή κυβερνητική αυτοκινητοπομπή να καταστρέφεται από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayrakat TB2 στο Maarat al-Numan, στην επαρχία Idlib. Το αρχικό tweet έχει αφαιρεθεί από το Twitter.

Αναφορές από τον Μάρτιο του 2020 επιβεβαιώνουν ότι τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 χρησιμοποιήθηκαν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Ιντλίμπ για να στοχεύσουν τις δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο βίντεο κοινοποιήθηκε επίσης στο Facebook από τον επίσημο λογαριασμό των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, με τη λεζάντα: “ΟΙ ΟΚΡΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Bayraktar TB2”.

Το βίντεο παραμένει στον επαληθευμένο λογαριασμό και ως εκ τούτου έχει κοινοποιηθεί ευρέως από Ουκρανούς και όχι μόνο, καθώς εμφανίζεται από αυτούς που μοιράζονται το βίντεο ως παράδειγμα γενναίας αντίστασης από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Λιβύη

Ένα άλλο βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως που υποτίθεται δείχνει την ουκρανική αντίσταση προέρχεται επίσης από την περιοχή της Λιβύης.
Τα πλάνα που κοινοποιήθηκαν εκτενώς υποστηρίζουν ότι «ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος [καταρρίφθηκε] από την ουκρανική αεράμυνα».
Το βίντεο δεν δείχνει ρωσικό αεροσκάφος στην Ουκρανία, αλλά Λίβυους αντάρτες που κατέρριψαν ένα αεροπλάνο στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης τον Μάρτιο του 2011, κατά τη διάρκεια του πολέμου που τελικά οδήγησε στην πτώση του Μουαμάρ Καντάφι.
Το tweet έχει αφαιρεθεί από το Twitter λόγω παραβίασης των κανόνων του.
Το ίδιο βίντεο, το οποίο και πάλι υποτίθεται ότι δείχνει την κατάρριψη ενός ρωσικού τζετ, είχε πάνω από 48.000 προβολές στο Facebook, σύμφωνα με το Associated Press.
Λίβανος

Σε μια από τις πιο τολμηρές προσπάθειες διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν αναγνωρίσιμα πλάνα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 στον Λίβανο.

«Η αυτοκρατορική προφητεία των ΗΠΑ επιτέλους έγινε πραγματικότητα και ο Μέγας Πούτιν (Ρωσία) επιτέθηκε στην Ουκρανία», έγραφε ένα tweet.

Το βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων δείχνει καπνό να σκεπάζει κτίρια στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, πριν από την τεράστια έκρηξη .

Και φυσικά έχουν χρησιμοποιηθεί φωτογραφίες από βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Ως fake news των Ουκρανών ελέγχεται και η ιστορία των 13 στρατιωτών του που υπερασπίζονταν το «Φιδονήσι». Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι στρατιώτες αρνήθηκαν να παραδοθούν και σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι Ρώσοι απάντησαν με βίντεο των 82 τελικά στρατιωτών που βρίσκονταν στο νησί, στο οποίο φαίνεται ότι αιχμαλωτίστηκαν .