Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά στην τιμή της βενζίνης σε Ελλάδα και Κύπρο

▸Καθώς οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα έχουν απογειωθεί και κινούνται ήδη πολύ πάνω από τα δύο ευρώ, η τιμή του λίτρου στην Κύπρο (που δεν έχει βεβαίως… πετρελαιοπηγές) παραμένει πολύ χαμηλότερη. Συγκεκριμένα και όπως πληροφορούν το Πριν αναγνώστες – “ανταποκριτές” του από την Κύπρο, χθες 9 Μαρτίου η τιμή της βενζίνης 95άρας στο νησί ήταν περίπου στο 1,38 – 1,45 ευρώ/λίτρο, ανάλογα με το πρατήριο.
Αυτή είναι η χθεσινή (09/03/22) ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για τη μέση τιμή της βενζίνης.
Που οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά στην τιμή;
Πέρα από άλλες αιτίες, όπως περιθώριο κέρδους στα δυιλιστήρια και στο δίκτυο διανομής και εμπορίας, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα σημεία: Μεγάλη διαφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στον ΦΠΑ.
Καταρχάς, ο ΦΠΑ στην Κύπρο είναι 19% σε σχέση με το 24% της Ελλάδας.
Δεύτερο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι και αυτός μικρότερος στην Κύπρο. Ο ΕΦΚ στη βενζίνηση στην Κύπρο είναι 42,9 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στην Ελλάδα είναι 70 λεπτά ανά λίτρο! Μεγάλη διαφορά!

Μάλιστα, το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα εσπευσμένα την μείωση κατά 7-8 λεπτά το λίτρο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, απόφαση που τέθηκε σε ισχύ πριν δύο μέρες. Δηλαδή, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή ήταν περίπου 7 λεπτά πιο ακριβή. Βεβαίως και πάλι καμία σχέση με τις τιμές στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βεβαίως βρίσκεται στον μαγικό κόσμο της “ελεύθερης αγοράς” και δεν παίρνει ούτε αυτά τα υποτυπώδη μέτρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου