Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πυρηνικός συναγερμός μετά τη φωτιά στη Ζαπορίζια

Πυρηνικός συναγερμός μετά τη φωτιά στη Ζαπορίζια

Κατασβέστηκε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου σταθμού ατομικής ενέργεια της Ευρώπης. Ενεργοποιήθηκε το κέντρο εκτάκτων αναγκών της ΙΑΕΑ. Δεν έχουν καταγραφεί αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Συγκρούσεις στην περιοχή.
Νέος συναγερμός στις συγκρούσεις στην Ουκρανία καθώς ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην Ουκρανία, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία ωστόσο όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της χώρας, έσβησε.
«Απαιτούμε να σταματήσουν τα πυρά με βαρέα όπλα», δήλωσε νωρίτερα ο Αντρί Τουζ, εκπρόσωπος του εργοστασίου στην πόλη Ενερχοντάρ στην Ζαπορίζια. «Υπάρχει πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στον μεγαλύτερο σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έθεσε το Κέντρο Περιστατικών και Εκτάκτων Αναγκών σε κατάσταση πλήρους ενεργοποίησης «λόγω της σοβαρής κατάστασης» στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, ενώ είχε πει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο παραμένουν αμετάβλητα.

Η Ουκρανία είπε στην ΙΑΕΑ πως η πυρκαγιά «δεν έχει επηρεάσει ‘ουσιώδη’ εξοπλισμό» και πως δεν έχουν αναφερθεί αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας. Η υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι αντιδραστήρες προστατεύονται από ισχυρά περιβλήματα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας και πως κλείνουν με ασφάλεια, προσθέτοντας πως το υπουργείο της ενεργοποίησε την Ομάδα Αντίδρασης Πυρηνικών Περιστατικών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση και από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Οι δυο άνδρες απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και στις μονάδες εκτάκτων αναγκών να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο», τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το εργοστάσιο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Οι μάχες στο Ενερχοντάρ, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο που καλύπτει το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ήρθαν καθώς ένας άλλος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών οδήγησε απλά σε συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων εντός της Ουκρανίας για την εκκένωση των πολιτών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βοήθεια.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με ρωσικά στρατεύματα στα περίχωρα της πόλης. Οι εξελίξεις τρέχουν μια ημέρα αφότου η Υπηρεσία Ατομικής Παρακολούθησης του ΟΗΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία ότι οι μάχες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τυχαία ζημιά στους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον James Aston του Carnegie Nuclear Policy Program οι εκρήξεις και η πυρκαγιά δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για πιθανή τήξη των αντιδραστήρων, όπως συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011. Ειδικότερα όπως αναφέρει δημιουργείται κίνδυνος για τα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα και θα πρέπει να απομακρυνθούν τα αντιμαχόμενα στρατεύματα και να επέμβουν ειδικές υπηρεσίες και πυροσβεστικά μέσα.

Εκκληση για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, προκειμένου να επέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, έκανε μέσω twitter και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Νμίτρο Κουλέμπα.

Η είδηση έχει προκαλέσει συναγερμό. Οι μετοχές υποχωρούν και τα ομόλογα εκτινάσσονται καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις. Τα ομόλογα σημείωσαν ράλι, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 1,80%.

Δείτε ζωντανά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου