Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Χιλιάδες συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Χιλιάδες συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Διαδηλωτές διαδηλώνουν με ένα πανό που γράφει "Ουκρανία-Ειρήνη, Ρωσία-Ελευθερία", στη Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Pjotr Sauer

Andrew Roth

Χιλιάδες συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η αστυνομία προχωρά σε περισσότερες από 1.700 συλλήψεις καθώς οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους σε πόλεις της χώρας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία δημόσια υποστήριξη για την εισβολή στην Ουκρανία που ανακοίνωσε λίγο πριν από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2). Αλλά μέχρι το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι σε πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία αψήφησαν τις απειλές της αστυνομίας και βγήκαν σε κεντρικές πλατείες για να διαδηλώσουν κατά της στρατιωτικής εκστρατείας.

Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον 1.702 συλλήψεις σε 53 ρωσικές πόλεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα/παρτηρητήριο OVD-Info, καθώς κατέστειλε τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπου το πλήθος ήταν το μεγαλύτερο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Όχι στον πόλεμο!», ανταλλάσοντας σοκαρισμένες αντιδράσεις για την επίθεση στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα, ο Αλεξάντερ Μπέλοφ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν «έχει χάσει το μυαλό του». «Νόμιζα ότι δεν θα βλέπαμε ποτέ έναν τέτοιο πόλεμο στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μπέλοφ, ο οποίος έφτασε νωρίς στην πλατεία Πούσκινσκαγια της Μόσχας για να τη βρει περικυκλωμένη από αστυνομικά βαν. «Αποδεικνύεται ότι ζούμε στον Μεσαίωνα».

Το κλίμα στη Μόσχα ήταν σκοτεινό και ζοφερό λίγες ώρες αφότου ο Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυε ευρεία στρατιωτική επίθεση με στόχο την Ουκρανία.

«Ντρέπομαι για τη χώρα μου. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, έχω μείνει άφωνος. Ο πόλεμος είναι πάντα τρομακτικός. Δεν το θέλουμε αυτό», ανέφερε ο Νικίτα Γκολούμπεφ, ένας 30χρονος δάσκαλος. «Γιατί το κάνουμε αυτό;»

Τον θυμό και την απελπισία του μοιράστηκαν πολλοί που πήγαιναν στη δουλειά τους στην κεντρική οδό Αρμπάτ. Στο ουκρανικό πολιτιστικό κέντρο λίγο πιο κάτω, η διάθεση ήταν ακόμη πιο ζοφερή.

Ο Ουκρανός διαχειριστής δήλωσε ότι το κέντρο, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της γλώσσας, των παραδόσεων και της ταυτότητας μιας χώρας της οποίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε τη νομιμότητα ως σύγχρονου κράτους στην ομιλία του τη Δευτέρα, θα κλείσει για το «επόμενο διάστημα».

«Μας βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Φυσικά και είμαστε κλειστοί! Χριστέ μου, τι συμβαίνει;», φώναξε ο διαχειριστής, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το όνομά του.

Υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι οι Ρώσοι δεν ένιωθαν άνετα με την αρχική απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στο Ντονμπάς.

Την Τρίτη, ο Γιούρι Ντουντ, μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας, δήλωσε ότι «δεν ψήφισε αυτό το καθεστώς» και την ανάγκη του για μια αυτοκρατορία και ότι αισθάνεται ντροπή, σε μια ανάρτηση που είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο likes μέσα σε 24 ώρες.

Μια νέα δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Κέντρου Levada που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι μόνο το 45% των Ρώσων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αναγνώρισης που προηγήθηκε των δραματικών γεγονότων της Πέμπτης το πρωί.

«Δεν πίστευα ότι ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να φτάσει μέχρι τέλους. Πώς μπορούμε να βομβαρδίσουμε την Ουκρανία; Οι χώρες μας έχουν τις διαφωνίες τους, αλλά αυτός δεν είναι ένας τρόπος για να τις λύσουμε», δήλωσε η Μοσχοβίτισσα Ξένια.

Αλλά οι κραυγές οργής δεν έγιναν αισθητές μόνο στους δρόμους της Μόσχας, όπου ο Guardian δεν συνάντησε υποστήριξη για τη στρατιωτική επίθεση.

Η πολιτιστική και αθλητική ελίτ της Ρωσίας, που συνήθως βρίσκεται σταθερά πίσω από τον Πούτιν και συχνά καλείται από τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών να συγκεντρώσει τη λαϊκή υποστήριξη, εξέφρασε επίσης τις βαθιές ανησυχίες της για την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Βαλέρι Μελάτζε, αναμφισβήτητα ο πιο αγαπημένος τραγουδιστής της χώρας, δημοσίευσε ένα συγκινητικό βίντεο στο οποίο «ικέτευε» τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. «Σήμερα συνέβη κάτι που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Η ιστορία θα είναι ο κριτής αυτών των γεγονότων. Αλλά σήμερα, σας ικετεύω, παρακαλώ σταματήστε τον πόλεμο».

Επίσης, ο Ρώσος διεθνής ποδοσφαιριστής Φιοντόρ Σμόλοφ δημοσίευσε στο κανάλι του στο Instagram: «Όχι στον πόλεμο!!!»

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν εδώ και μήνες ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να κατασκευάσει ένα σημαντικό πρόσχημα πριν ξεκινήσει μια εισβολή στην Ουκρανία. Τελικά, δεν ήρθε καμία μεγάλη προβοκάτσια [false flag] και οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι ο Πούτιν αποφάσισε να δράσει χωρίς να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ίδιου του εκλογικού του σώματος.

«Ο Πούτιν φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για την έγκριση στους δρόμους. Συμπεριφέρεται όχι σαν πολιτικός που έχει ανάγκη την υποστήριξη του λαού, αλλά σαν μια φιγούρα από τα εθνικά βιβλία ιστορίας που ενδιαφέρεται μόνο για την έγκριση των μελλοντικών ιστορικών και αναγνωστών», έγραψε στο Twitter ο Αλεξάντερ Μπαούνοφ, πολιτικός αναλυτής στο Carnegie Moscow Center.

Ο Ρώσος ηγέτης φαίνεται ότι εξέπληξε επίσης ορισμένους από τους πιο επιφανείς ολιγάρχες της Ρωσίας, οι οποίοι είδαν τον πλούτο τους να καταρρέει καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας κατέρρευσαν.

Μόλις τη Δευτέρα, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο εδαφών του Ντονμπάς, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ένας φιλικός προς το Κρεμλίνο ολιγάρχης που είχε δηλώσει κάποτε ότι «δεν διαχωρίζει τον εαυτό του από το ρωσικό κράτος", εξήγγειλε στο κανάλι του στο Telegram ότι "ο πόλεμος αποτράπηκε». Έκτοτε διέγραψε την ανάρτηση.

Στη ρωσική κρατική τηλεόραση, η εισβολή παρουσιάστηκε ως αμυντική αποστολή με στόχο την προστασία της ζωής Ρώσων. "Ποιο είναι το νόημα ενός μεγάλου πρώτου πλήγματος; Όσο παράξενο ή κυνικό κι αν ακούγεται, είναι στην πραγματικότητα ανθρώπινο, επειδή επιτρέπει σε όλους τους γύρω να αποτρέψουν μια μεγάλη σφαγή. Ακινητοποιώντας την Ουκρανία, διατηρείται η ζωή", δήλωσε ο ειδήμων Βλαντισλάβ Σούριγκιν στην εκπομπή Vremya Pokazhet του Channel One.

Ορισμένοι διακινδύνευσαν τη σύλληψη το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εισβολή. Ο Ζαργκάλ Ριντσίνοφ από τη Μπουριάτια έφτασε στην πλατεία με ένα μπουφάν με την επιγραφή: «Όχι στον πόλεμο». Αν κρατούσε μια πικέτα, είπε, θα συλλαμβανόταν.

«Όλοι φοβούνται», είπε. «Ξέρουν ότι αν πουν κάτι δυσάρεστο τότε θα τους βάλουν φυλακή. Έτσι οι άνθρωποι προσποιούνται ότι δεν παρατηρούν ότι έχουμε ξεκινήσει πόλεμο, ώστε να μην χρειάζεται να μιλήσουν γι’ αυτό».

Για τους Ουκρανούς, τα δημόσια μηνύματα αντίθεσης στον πόλεμο θα έρθουν πολύ αργά. Η χώρα έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον 40 στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και πολλοί περισσότεροι πολίτες έχουν τραυματιστεί, καθώς απειλείται να καταληφθεί από μια πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη.

Ωστόσο, διαισθανόμενος ότι μια πραγματικά μεγάλης κλίμακας αντίδραση κατά του πολέμου μπορεί να είναι το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο για την Ουκρανία, ο Volodymyr Zelenskiy, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κάλεσε το πρωί της Πέμπτης τους Ρώσους πολίτες να μιλήσουν.

«Αν οι ρωσικές αρχές δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας για να συζητήσουν για την ειρήνη, ίσως να καθίσουν μαζί σας».

Μετάφραση: elaliberta.gr

Pjotr Sauer, Andrew Roth, “Thousands join anti-war protests in Russia after Ukraine invasion”, The Guardian, 24 Φεβρουαρίου 2022, https://www.theguardian.com/world/2022/feb/24/we-dont-want-this-russians-react-to-the-ukraine-invasion. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article61267

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου