▸Ματίνα Παπαχριστούδη*, αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Μετώπου για την Ανατροπή
Ψηφίστηκε σήμερα, (Τρίτη 29/3), στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από τις δυνάμεις που συγκροτούν το Προεδρείο, τις παρατάξεις “Ενωμένοι δημοσιογράφοι” και “Συσπείρωση” που πρόσκεινται πολιτικά σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, η ένταξη της ένωσης στο ΓΕΜΗΣΟΕ του νόμου Χατζηδάκη. Η ΕΣΗΕΑ είναι η πρώτη συνδικαλιστική ένωση η οποία παρά το ότι εξαιρείται από τον συνδικαλιστικό νόμο, σπεύδει να υπακούσει στην κυβέρνηση της Ν.Δ και να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο. Η πρώτη μετεκλογική πράξη από την πλειοψηφία των δυο μεγάλων παρατάξεων στο ΔΣ είναι να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους για την ηλεκτρονική εποπτεία στο σωματείο. Η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κερκόπορτα για την έξωση από την ΕΣΗΕΑ, καταρχήν των συνταξιούχων μελών της. Αυτό καταγγέλθηκε από τους 3 εκπροσώπους των συνταξιούχων αλλά και από την παράταξη “Δημοσιογραφική Συνεργασία” τις προηγούμενες ημέρες. Το επιχείρημα που ακούστηκε σήμερα από την πλειοψηφία πως είναι η απαραίτητη η εγγραφή για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, είναι αστείο. Καμία διαδικασία δεν άρχισε για τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας στα ΜΜΕ, ωστόσο η πλειοψηφία έτρεξε να εφαρμόσει το νόμο, όταν πολλά συνδικάτα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον αυτής της διάταξης. Όταν στον κλάδο των ΜΜΕ ενώσεις όπως η ΕΠΗΕΑ ή η Ένωση Φωτορεπόρτερ αποφάσισαν να μην ενταχθούν και να περιμένουν τις δικαστικές εξελίξεις. Ακόμη όμως κι αν υπήρχε το ενδεχόμενο συζήτησης για Σ.Σ.Ε, η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ δεν βοηθάει αφού προηγούνται άλλες ενέργειες. Η ΕΣΗΕΑ θα όφειλε να ενημερώσει τον κλάδο, να προχωρήσει σε συνελεύσεις στα ΜΜΕ, να συζητήσει τα αιτήματα, να συζητήσει στο Μεικτό Συμβούλιο. Αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία τέτοια πιθανότητα για το προεδρείο του γραφειοκρατικού υπάκουου εργοδοτικού συνδικαλισμού στα ΜΜΕ.
Το μόνο που μένει ανοιχτό για το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ είναι η υπογραφή της περίφημης Κ.Υ.Α για τα δημόσια ΜΜΕ, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπογράφει. Όμως αυτή είναι Κ.Υ.Α, δεν είναι Συλλογική σύμβαση εργασίας, άσχετα αν οι δυο παρατάξεις αρέσκονται έτσι να την ονοματίζουν. Είναι μια υπουργική απόφαση της κυβέρνησης που καθορίζει θεσμικά ζητήματα. Οπότε το ερώτημα τίθεται πάλι. Γιατί η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ βιάστηκε τόσο πολύ να ενταχθεί στην ηλεκτρονική εποπτεία του υπουργείου Εργασίας; Ξεπληρώνει χρέη και τι είδους, όπως αναρωτιούνται πολλοί;
Η στάση της παράταξης των “Ενωμένων δημοσιογράφων” δεν προκαλεί καμία έκπληξη, βρίσκεται στο πλάι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, φροντίζει να παραμένει απαθής η συνδικαλιστική ένωση κάθε φορά που η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, να παραμένει αδρανής έναντι των εργοδοτών στα ΜΜΕ. Από το 2019 η ΕΣΗΕΑ των δυο συμμάχων, διευκολύνει με τη στάση της την κυβέρνηση της Ν.Δ να ελέγξει, να υποτάξει, να χειραγωγήσει τους δημοσιογράφους. Η μόνη σταθερή αντίδραση της είναι οι “επαφές, συναντήσεις, επιστολές” σε υπουργούς. Αυτή ακριβώς τη στάση στηρίζει με την ψήφο της η δεύτερη σε δύναμη παράταξη, η “Συσπείρωση”. Με το επιχείρημα ότι η παράταξη στα ΜΜΕ δεν είναι ο αντιπολιτευτικός ΣΥΡΙΖΑ, η Συσπείρωση εμφανίζεται και “με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”. Όταν η σύμμαχος δύναμη της Ν.Δ στο ΔΣ αρνείται να εκδώσει ανακοίνωση για λογοκρισία της κυβέρνησης, η Συσπείρωση βγάζει πύρινες ανακοινώσεις καταγγελίας ως παράταξη. Και την επόμενη στιγμή ψηφίζει την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για την ΕΣΗΕΑ. Τόση υπακοή σε ένα νόμο που έχει καταγγελθεί από όλους ως “τερατούργημα” δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους ανομολόγητους στόχους της συμμαχίας στην ένωση των δημοσιογράφων. Ερωτηματικά που πληθαίνουν αν σκεφθεί κανείς πως μαζί πάλι αποφάσισαν πως ο δημοσιογραφικός κλάδος δεν πρέπει να απεργήσει στις 6 Απρίλη γιατί τα αιτήματα των Σ.Σ.Ε, των αυξήσεων, της ακρίβειας, της λογοκρισίας ΔΕΝ τον αφορούν.
Μένει να αποδειχθεί πιο θέμα ακριβώς αφορά τους συνδικαλιστές των δυο παρατάξεων…
*πρώην μέλος του ΔΣ ΕΣΗΕΑ με την “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου